SMA thuisbatterij 

Met een SMA thuisbatterij kun je de overdag opgewekte zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt, zelfs na zonsondergang. In Nederland neemt de interesse in energieopslag toe, en de SMA thuisbatterij is een populaire keuze. Met geavanceerde technologie en een gebruiksvriendelijk systeem, biedt SMA thuisbatterijen voor ieder huishouden.

 

Soorten SMA Thuisbatterijen

SMA heeft een soort thuisbatterij: de SMA Home Storage. Dit modulaire batterijsysteem kun je gemakkelijk uitbreiden.

SMA Home Storage

De SMA Home Storage biedt de mogelijkheid om de zonnestroominstallatie uit te breiden en optimaal gebruik te maken van duurzame energie. Deze batterij werkt naadloos samen met hybride omvormers van SMA. Met de capaciteit om zonne-energie op te slaan voor gebruik tijdens periodes van lage of hoge zoninstraling, verzekert de SMA Home Storage dat er altijd voldoende energie beschikbaar is. 


De Home Storage heeft een opslagcapaciteit van 3.2 kWh per stuk. De batterij is schaalbaar tot 16,4 kWh en kenmerkt zich door een lange levensduur met zo'n 8000 laadcycli. Bovendien geeft SMA een garantieperiode van 10 jaar.

 

SMA Smart Energy hybride omvormer nodig

Voor het effectief benutten van de SMA Home Storage batterij is een Smart Energyhybride omvormer nodig. SMA biedt diverse modellen aan, variërend in capaciteit afhankelijk van de grootte van het pand of woning. De kosten voor een SMART energy omvormer zijn ongeveer €1.000 euro exclusief btw. Dit hoger dan die voor standaard omvormers, maar dit verschil wordt gecompenseerd door de superieure prestaties en flexibiliteit die ze bieden bij integratie met de thuisbatterij. Of je nu kiest voor een enkelfase model met capaciteiten zoals 3.6, 4.0 of 5.0 - of gaat voor meer vermogen met drie fase hybride omvormers zoals 5.0, 6.0, 8.0 of 10.0. Er is altijd een passende oplossing binnen het assortiment van SMA Smart Energy modellen die aansluit bij jouw situatie. 

Het aanbod in omvormers van SMA is groot; daarom snappen we als je persoonlijk advies wilt. Bij MetDeZon geven we je graag zo’n gratis advies, vraag hier direct een vrijblijvend advies aan.

SMA thuisbatterij in vergelijking met andere merken

Hoe verhoudt SMA zich tot concurrenten zoals GoodWe en Enphase?

GoodWe

GoodWe staat bekend om zijn breed scala aan energieopslagsystemen die compatibel zijn met zowel nieuwe als bestaande PV-systemen. Een voordeel van een GoodWe thuisbatterij is hun flexibiliteit in toepassing, waardoor ze geschikt zijn voor een breed spectrum aan huishoudelijke energiebehoeftes. 

 

Net als SMA biedt GoodWe geavanceerde monitoring software die gebruikers realtime inzicht geeft in hun energieverbruik en -productie. Waar SMA uitblinkt, is in de lange geschiedenis van betrouwbaarheid en robuuste bouwkwaliteit. De technologieën achter de SMA thuisbatterijen zijn gericht op efficiëntie en duurzaamheid, waardoor ze vaak een langere levensduur hebben dan vergelijkbare systemen van GoodWe.

Enphase

Enphase onderscheidt zich door zijn micro-omvormer systeem dat parallelle aansluiting van zonnepanelen mogelijk maakt. Dit resulteert in verbeterde prestaties onder verschillende omstandigheden. De Enphase thuisbatterij integreert naadloos met deze micro-omvormers, waardoor een hoog niveau aan efficiëntie wordt bereikt. De modulaire opzet maakt het makkelijk om capaciteit toe te voegen of te verminderen. Hoewel Enphase uitstekende prestaties biedt, kan het qua kostenefficiëntie hoger uitvallen vergeleken met de SMA thuisbatterij.

Concluderend zijn zowel GoodWe als Enphase goede alternatieven met unieke voordelen. Voor huishoudens die zoeken naar de modernste technologieën gecombineerd met robuust design en hoge efficiëntie niveaus blijft de SMA thuisbatterij een goede keuze. 

SMA thuisbatterij kosten

Een SMA thuisbatterij kost gemiddeld 4235 euro inclusief BTW en installatie. 

 

SMA Home Storage Kosten

De kosten voor een SMA thuisbatterij systeem starten bij een basiscapaciteit van 3.2 kWh, waarvoor je ongeveer €4.235 inclusief btw betaalt. Als je de energie opslagcapaciteit van jouw systeem wilt vergroten, kost elke extra batterij met een capaciteit van 3.2 kWh ongeveer €2.420 inclusief btw. Deze prijsstelling maakt het mogelijk om jouw systeem aan te passen aan jouw energieverbruik, waardoor je meer controle krijgt over je eigen energievoorziening en -verbruik.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een SMA thuisbatterij hangt af van verschillende factoren zoals jouw jaarlijkse energieverbruik, de opbrengst van zonnepanelen en de elektriciteitsprijzen. Over het algemeen geldt: hoe hoger je zelfconsumptie – het direct verbruiken van opgewekte zonne-energie – des te sneller de investering in een thuisbatterijsysteem zich terugbetaalt. Met de huidige trends in stijgende energiekosten kun je verwachten dat de terugverdientijd van een SMA thuisbatterij rond de 7 ligt.

 

Subsidie op een SMA Thuisbatterij?

Er is momenteel geen landelijke subsidie beschikbaar voor een SMA thuisbatterij.

21% BTW krijg je terug

Hoewel er geen directe subsidie beschikbaar is voor een SMA thuisaccu, kun je toch financieel voordeel behalen door de teruggave van 21% BTW. 

Na de installatie en betaling kun je de 21% BTW terugvragen bij de Belastingdienst. De teruggave van BTW verlaagt effectief de kosten van jouw systeem en verkort daarmee indirect ook de terugverdientijd.

Ben je toe aan een compleet en vrijblijvend advies? Bij MetDeZon adviseren we je persoonlijk en vrijblijvend, zodat je weet waar je aan toe bent. Vraag nu een offerte aan.

Tips om te verduurzamen

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622