Flinke prijsdaling zonnepanelen

Gepubliceerd
4 december 2023

Leestijd
2 minuten

De voorlichtingsorganisatie van Milieu Centraal meldt op basis van nieuwe berekeningen dat door de flinke prijsdaling van zonnepanelen is de terugverdientijd in de afgelopen paar maanden gedaald naar 6 jaar.

Milieu Centraal heeft in de maand november de kosten geïnventariseerd voor de aankoop van 3 sets zonnepanelen van 6, 10 en 18 stuks.

 

37 eurocent per kilowattuur

Milieu Centraal hanteert in haar berekeningen voor de terugverdientijd een stroomprijs van 37 cent per kilowattuur voor het jaar 2024. Voor de periode van 2025 tot 2040 gebruikt ze een geschatte stroomprijs op jaarbasis, gebaseerd op voorspellingen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die gemiddeld uitkomen op 25 eurocent per kilowattuur.

De totaalprijs omvat de gemiddelde kosten van zonnepanelen en een omvormer, inclusief de installatiekosten. Deze prijs is afgeleid van de kostengegevens voor energiebesparende maatregelen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor hun berekeningen neemt Milieu Centraal aan dat de aanschaf gebeurt van zonnepanelen met een vermogen van 400 wattpiek per stuk, geplaatst op een zuidelijk gericht oppervlak onder een hoek van 30 tot 45 graden.

Salderingsregeling

De jaarlijkse opbrengst vertegenwoordigt het gemiddelde rendement per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Als gevolg van de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling, neemt de opbrengst jaarlijks geleidelijk af. Milieu Centraal heeft deze afname meegenomen in haar berekeningen, waarbij een terugleververgoeding van 10 cent per kilowattuur geldt.

Om dit toe te lichten, stelt de voorlichtingsorganisatie het volgende voor: "Stel, in 2024 besluit je 10 zonnepanelen aan te schaffen. Dan bedraagt de opbrengst in het eerste jaar ongeveer 1.200 euro en in het laatste jaar 750 euro. Over een periode van 25 jaar gemiddeld genomen komt dit uit op 900 euro."

Het is belangrijk op te merken dat Milieu Centraal geen rekening houdt met mogelijke heffingen van energiebedrijven voor eigenaren van zonnepanelen. Deze veronderstelling is gebaseerd op het idee dat deze heffingen zullen verdwijnen bij aanvang van de afbouw van de salderingsregeling

Je zonnepanelen in 6 jaar terugverdient

‘Investeren in zonnepanelen is zowel voor het klimaat als voor de portemonnee een aantrekkelijke keuze, vooral door de lange levensduur’, aldus Mariken Stolk, expert duurzame energie van Milieu Centraal.

‘De daling van de aanschafprijs zorgt ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen op 6 jaar komt. Dat is 2 jaar korter dan Milieu Centraal begin dit jaar berekende. We hebben hierbij rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregeling. Een investering in zonnepanelen levert een rendement op dat te vergelijken is met een rente van 6 procent op een spaarrekening.’

Stolk besluit: ‘Mensen twijfelen over de aanschaf wegens de afbouw van salderen en de terugleverheffing van energiebedrijven. Onze berekeningen laten zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen gunstig uit zijn. Ook met afbouw van salderen. En als zij een terugleverheffing moeten betalen tot het moment dat de afbouw van salderen start, wordt de terugverdientijd slechts een half jaar langer. Bovendien zijn nu ook de lange wachttijden voorbij. 

We snappen de twijfel, maar die is eigenlijk niet nodig.’

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622