Thuisbatterij van MetDeZon


Een thuisbatterij is dé oplossing om zonne-energie thuis op te slaan. We vertellen je alles over hoe thuisbatterijen werken, wat de voordelen en kosten zijn en wat de verschillen zijn tussen de merken. Want een thuisaccu is ook voor jou interessant.

Thuisbatterij van MetDeZon

Een thuisbatterij is dé oplossing om zonne-energie thuis op te slaan. We vertellen je alles over hoe thuisbatterijen werken, wat de voordelen en kosten zijn en wat de verschillen zijn tussen de merken.

Zonnepanelen met een thuisbatterij

Met een thuisbatterij kun je zelf opgewekte zonne-energie thuis opslaan. Dit sla je op voor wanneer jouw zonnepanelen niet genoeg opwekken of wanneer energie terugleveren niet gunstig is. Dit voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnetwerk en verhoogd het rendement van de zonnepanelen. Daarnaast levert dit je extra geld op, waardoor de energierekening lager uitvalt.

 • Persoonlijk advies aan huis
 • De thuisbatterij wordt snel geïnstalleerd
 • Installatie door onze eigen installateurs

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat dat elektriciteit opslaat welke door zonnepanelen wordt geproduceerd. Hierdoor kan de opgeslagen elektriciteit later worden gebruikt wanneer de energieopwekking niet optimaal is, zoals op bewolkte dagen of ’s nachts, of wanneer energie duur is. Zo kan een thuisbatterij ook energie van het elektriciteitsnet opslaan. De elektriciteit die wordt geproduceerd door de zonnepanelen (of andere energiebronnen) wordt verzameld en opgeslagen in batterijcellen. Deze batterijcellen bevatten chemische stoffen die elektriciteit kunnen opslaan en afgeven wanneer dat nodig is.

Energierekening verlagen

Wanneer de opgewekte elektriciteit niet voldoende is om in de energiebehoeften van het huis te voorzien, kan de opgeslagen elektriciteit uit de thuisbatterij worden gebruikt. Dit kan helpen om de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen en de energierekening te verlagen.

Thuisbatterijen worden vaak geïnstalleerd door zonnepaneelinstallateurs en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en capaciteiten, afhankelijk van de specifieke behoeften van het huishouden. Sommige thuisbatterijen zijn ook uitgerust met slimme software die kan helpen bij het optimaliseren van de energieopslag en -afgifte, waardoor de efficiëntie en kostenbesparingen verder kunnen worden verbeterd.

 

>>  Lees hier meer over de kosten van een thuisbatterij

Hoe gaan we te werk?

Nadat de offerte is aangevraagd krijg je een thuisbezoek van MetDeZon. Daarna krijg je een offerte met helder advies over de geschikte thuisbatterij. Na acceptatie van de offerte zal binnen enkele weken de installatie al plaatsvinden. Over het algemeen is het batterijsysteem binnen 1 werkdag geplaatst.

1. Offerte aanvragen

2. Thuisbezoek of telefonisch overleg

3. Montage

4. Energie opslaan

Voordelen van een thuisbatterij

Het aanschaffen van een thuisbatterij biedt verschillende voordelen:

 • Opslaan van goedkope energie voor later gebruik
 • Gebruik van opgeslagen stroom als noodstroomvoorziening
 • Het ontwijken van terugleververgoedingen

 

 • Grote onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet door eigen energieopslag
 • Terugleveren als de vergoeding het hoogste is

Wat is de maximale capaciteit van een thuisbatterij?

Elke thuisbatterij heeft een bepaalde opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit is per batterij anders en hangt af van de hoeveelheid kWh die een batterij op kan slaan. De benodigde opslagcapaciteit voor een thuisbatterij kun je zelf bepalen aan de hand van je verbruik. De populairste opslagcapaciteit ligt tussen de 5 kWh en 10 kWh. Een thuisbatterij van 10 kWh behoort dus tot de grotere systemen, waarbij een thuisaccu van 20 kWh de grootste is. 

Let op: de opslagcapaciteit van een batterij is niet altijd de capaciteit van de batterij die je kan gebruiken. De bruikbare capaciteit van een batterij ligt altijd lager, omdat een batterij niet volledig ontladen kan worden. De bruikbare capaciteit van een batterij ligt vaak 10% lager dan de totale capaciteit van een batterij.

Onze merken thuisbatterijen

MetDeZon heeft verschillende A-merken thuisbatterijen in het assortiment. De kosten variëren van € 3300,- inclusief BTW tot € 7000,- inclusief BTW, afhankelijk van de capaciteit en het gekozen merk. Bekijk hieronder alle merken thuisbatterijen van MetDeZon.

Goodwe thuisbatterij

MetDeZon heeft twee verschillende modellen van GoodWe thuisbatterijen. De GoodWe Lynx low voltage met een maximale capaciteit van 5.5 kWh en het stapelbare systeem van GoodWe, genaamd Lynx high storage met een maximale capaciteit van 3.3 kWh per batterij (maximaal te stapelen tot 16.4 kWh). Voor een AC-gekoppeld systeem zijn minimaal twee modules van 3.3 kWh nodig.

Het verschil tussen de twee batterijen zit in de manier van aansluiten. De low voltage variant is gekoppeld aan een hybride omvormer. Dit betekent dat deze rechtstreeks is aangesloten op de omvormer en dat er geen aparte kabel naar de meterkast hoeft. Kosten voor een duurdere omvormer zijn ongeveer € 1000,- inclusief btw (ten opzichte van een normale omvormer).

Het high voltage systeem is een ‘AC’-geschakeld systeem, wat betekent dat de batterij los opereert van de batterij en een eigen aansluiting nodig heeft op de groepenkast. Daarnaast heb je ook een AC-hybride omvormer nodig. Dit is een andere omvormer dan een standaard omvormer en een aanvulling op het zonnepanelen systeem.

Kosten Low Voltage bedragen inclusief btw €3.300

 • Plaatsen van de batterij
 • Plaatsen smart meter
 • Kosten van de batterij

Kosten High Voltage batterijsysteem vanaf 6.6 kWh bedragen inclusief btw €7.000

 • Plaatsen van de batterij
 • Plaatsen van een extra omvormer
 • Aanleggen kabelroute
 • Plaatsen smart meter
 • Kosten van de batterij en de ‘case’ van de set

Enphase thuisbatterij

Enphase heeft een AC-gekoppeld batterijsysteem. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een metered envoy, een communicatieset, een Qrelay per batterij en de batterij zelf. Heb je al een Enphase systeem en een envoy? Dan hoef je die niet nog een keer te plaatsen.

Enphase heeft 1 type batterij (Enphase 3T batterij) en twee type cases. De 3T case (dat is de kast van de batterij) en de IQ Battery 10T (is een grotere kast en 3 keer de 3T batterij). 

De 10T is niets meer dan een grote kast waar drie 3T batterijen in aangesloten zijn. Het voordeel van een Enphase thuisbatterij is dat je geen extra omvormer nodig hebt. In de batterij van Enphase zitten namelijk mini omvormers die ervoor zorgen dat de batterij geen extra omvormer nodig heeft.

De losse materialen (envoy, bekabeling, communicatieset en installatie) bedragen ongeveer €1.200 inclusief btw.

De kosten voor een compleet Enphase 3T systeem bedraagt ongeveer €3.300 inclusief btw. Je kunt zo veel Enphase 3T batterijen toevoegen als je wilt. Vaak zien wij één tot drie 3T batterijen per installatie.

SMA thuisbatterij

De SMA Home Storage is de batterij van het merk SMA. De Home Storage heeft een opslag capaciteit van 3.2 kWh per stuk. De thuisbatterij van SMA is makkelijk stapelbaar en makkelijk uit te breiden tot een vermogen van 16.4 kWh. Om de SMA Home Storage batterij te kunnen gebruiken, heb je een Smart Energyhybride omvormer nodig van SMA. 

SMA Smart energy modellen

SMA heeft twee lijnen SMART energy omvormers. De enkelfase- en drie fase modellen. De enkelfase modellen zijn geschikt voor thuisinstallaties en eigenlijk altijd te installeren. 

Wanneer er een grotere woning of een klein bedrijfspand uitgerust moet worden met een thuisbatterij, dan kan er een drie fase SMART SMA geplaatst worden. De kosten van een SMA omvormer zijn afhankelijk van de zwaarte van de installatie. Een SMART omvormer is ongeveer €1.000 euro exclusief btw duurder dan een normale omvormer.

De kosten voor een SMA-batterijsysteem van 3.2 kWh bedragen ongeveer €4.235 inclusief btw. Wil je het systeem uitbreiden naar een hoger vermogen? Dan kost dat per extra batterij van 3.2 kWh  ongeveer €2.420 inclusief btw.

Enkel fase hybride omvormer van SMA

3.6 | 4.0 | 5.0

Drie fase hybride omvormer van SMA

5.0 | 6.0 | 8.0 | 10.0

Veel gestelde vragen over een Thuisbatterij

Wanneer is een thuisbatterij interessant?

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622