Heb je een extra groep nodig voor een laadpaal?

Gepubliceerd
1 mei 2023

Leestijd
2 minuten

Als je een laadpaal voor thuis wilt, moet de aansluiting in je meterkast aan een paar punten voldoen. Doe eerst zelf de meterkastcheck. Laat daarna het werk uitvoeren door een erkende installateur. Of je een extra groep nodig hebt voor een laadpaal, hangt af van je huidige groepenkast en het vermogen van de laadpaal die je wilt installeren.

Een laadpaal kan aanzienlijke hoeveelheden stroom verbruiken, vooral als het gaat om een snellader. Als de stroomtoevoer van je huis niet voldoende is om de laadpaal te voorzien van het benodigde vermogen, kan dit leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet, dat is brandgevaarlijk.

Als je een laadpaal wilt installeren, is het verstandig om eerst bepalen of je huidige groepenkast voldoende capaciteit heeft of dat er een extra groep moet worden geïnstalleerd om de laadpaal van stroom te voorzien.

De meterkastcheck: 1-fase of 3-fase

Elektrische auto’s hebben een 1-faselader of een 3-faselader. Een 3-faselader laadt de accu sneller op dan een 1-faselader. Daarvoor heb je wel een 3-faseaansluiting nodig in je meterkast. Zo check je welke aansluiting je meterkast heeft:


1-fase of 3-fase

Als je een 1-fase aansluiting hebt, staat er '220/230V' op de kWh-meter. En als je een 3-fase aansluiting hebt, zie je '3x220/230V', '380/400V' of '380' op de kWh-meter staan.

Ampère
Ook de hoeveelheid ampère zie je in je meterkast. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  1. Een smeltzekering, met een gele achterkant 25 ampère, met een zwarte achterkant 35 ampère.
  2. Een installatieautomaat, met een tekstje waarin het aantal ampère staat. 

Check je type aansluiting bij je netbeheerder
Als je het niet zeker weet, vraag dan je netbeheerder wat voor aansluiting je hebt.

Een netverzwaring: van 1-fase naar 3-fase

Als je een 1-fase aansluiting in je meterkast hebt, maar je elektrische auto heeft een 3-fase aansluiting, is het verstandig je meterkast te verzwaren van 1-fase naar 3-fase. Zo laadt je auto sneller op. 

Om die netverzwaring mogelijk te maken, bereiden wij je meterkast voor en stellen je laadpunt in op 1-fase. Daarna kan je netbeheerder je meterkast verzwaren van 1-fase naar 3-fase en komen wij nog een keer bij je langs om je laadpunt in te stellen op 3-fase.

Let op:

  • Alleen jij kan een netverzwaring aanvragen
  • Alleen wij kunnen je meterkast voorbereiden
  • Alleen je netbeheerder kan de aansluiting van je meterkast verzwaren


Een 3 fase aansluiting aanvragen

Je 3 fase aansluiting aanvragen gaat altijd via www.mijnaansluiting.nl. Je netbeheerder zorgt vervolgens voor een veilige aanleg of verzwaring van je aansluiting.

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622