Opbrengst zonnepanelen berekenen?

Rendement, besparing en opwek berekenen

Voor de aanschaf van een nieuw zonnestroomsysteem is het interessant om te weten wat de opbrengst van zonnepanelen is.

Daarnaast is het rendement, de terugverdientijd en besparing ook een meespelende factor. Wat gaat de opbrengst van zonnepanelen per maand zijn?

Met behulp van de handige rekentool geeft MetDeZon een duidelijk inzicht in wat zonnepanelen opbrengen, in jouw situatie. Zo kun je met een goed gevoel zonnepanelen kopen.

Direct inzicht in waar je aan toe bent!

Direct Jouw Opbrengst Berekenen!


Bereken binnen 1 minuut hoeveel je kunt besparen.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Vul bovenstaande tool in om de opbrengst van zonnepanelen simpel te berekenen. Beantwoord zo veel mogelijk vragen. Niet zeker over een bepaald antwoord? De standaard instellingen zijn gemiddeld.

Ook is er een uitkomst voor opbrengst per maand en per jaar. In deze tool wordt geen rekening gehouden met een eventueel rentepercentage bij een lening. Daarnaast kan er ook geen rekening worden gehouden met eventuele onderhouds- of vervangingskosten van bijvoorbeeld de omvormer.

Alles over de opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Wanneer er evenveel stroom wordt opgewekt als dat er wordt verbruikt, is de installatie optimaal.

Bij een te hoge opbrengst (meer opwek dan verbruik) lever je tegen een lagere energieprijs terug aan het net. Zo is de opbrengst van de zonnepanelen in Wattpiek hoger, maar in euro’s kleiner.

Het regent vaak in Nederland en er is vaak bewolking. Toch leveren zonnepanelen ook stroom bij een bewolkte lucht of regen. De opbrengst is vanzelfsprekend hoger bij een zonnige dag. Bij een regenachtige of bewolkte dag is deze minder.

De aankoopprijs van de zonnepanelen heeft invloed op de uiteindelijke opbrengst. Niet op de opbrengst van zonnepanelen, maar wel op de besparing per jaar of per maand. Om de aankoopprijs te drukken, kan er in sommige gemeenten een bijdrage worden aangevraagd. Deze gemeentelijke bijdrage heet zonnepanelen subsidie. MetDeZon heeft iedere gemeente onderzocht en in één handig overzicht gezet.

Ligging en hoek van het dak is bepalend

Doordat de prijs van pv panelen laag is in Nederland, is de stroom uit een andere energiebron zoals bijvoorbeeld een kolencentrale duurder.

Doordat zonnepanelen relatief goedkope stroom leveren, is dit een slimme energiebron. De ligging en de hoek van het dak zijn bepalend voor een betere opbrengst

Instralingschijf voor optimale situatie

De instralingschijf helpt bij het bepalen of het dak een gunstige ligging heeft voor het behalen van de maximale opbrengst.

Het gebruik van de schijf werkt als volgt:

 • Vind het kruispunt van de hoek en windrichting waarop de zonnepanelen komen te liggen.
 • Bekijk de kleur van het vlak waarop je uitkomt en vergelijk deze met de kleurcode (rechts).
De uitkomst van de instralingschijf is in procenten.

Voorbeeld
Is het dak op het Zuiden gericht en heeft het een hoek van 40 graden? Dan is de opbrengst 100, dus 100%. In deze situatie is de opbrengst optimaal.

Locatie in Nederland

Ten slotte heeft de locatie ook invloed op het aantal kWh dat kan worden opgewekt. Hiernaast een afbeelding van de meting van het aantal zonuren in 2017, gemeten door het KNMI.

Duidelijk is dat er in het Westen van het land méér zonuren zijn dan in het Oosten van het land.

De opbrengst van zonnepanelen is in het Westen beter dan in het Oosten. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite is om zonnepanelen te laten installeren in het Oosten. In het Westen zijn er wat meer zonuren, waardoor de opbrengst net wat groter zal zijn.

Het rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen ligt veel hoger dan het rendement van de spaarrekening. Op dit moment is de spaarrente tussen de 1,5 en 2% bij de banken. Een rendement van 6 tot 15 procent is haalbaar bij zonnepanelen.

Benieuwd naar wat het rendement zal zijn? Lees hieronder de berekening voor het rendement of vraag een vrijblijvende offerte aan. Het rendement van zonnepanelen laat zien hoe winstgevend de investering zal zijn.

Door een lage prijs en hoge opbrengst is een investering in zonne-energie erg aantrekkelijk. Het huidige rendement kan worden gezien als een rente van 4,5 tot 4% op een spaarrekening.

Dat is vele malen hoger dan het rendement van een andere groene investering.

Het rendement van zonnepanelen hangt af van onderstaande punten:

 • Ligging en hoek van het dak
 • Schaduw
 • Locatie
 • Leeftijd en staat van de zonnepanelen
 • Elektriciteitsprijs
 • Aankoopprijs
Naast bovenstaande factoren die van invloed zijn op de opbrengst van zonnepanelen (kWh), zijn er nog andere dingen waar rekening mee moet worden gehouden.

Leeftijd en staat van de zonnepanelen

Er is een kleine kans dat zonnepanelen stuk gaan. Hierdoor kan het rendement lager uitvallen dan vooraf in de berekening is aangegeven.

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van minstens 25 jaar. De eerste 10 jaar geven de panelen het meeste rendement. De opbrengst neemt jaarlijks minimaal af (0,6%), waardoor ook het rendement afneemt.

Na 10 jaar hebben zonnepanelen nog een rendement van: 10 x 0,6% = 6% : 100% – 6% = 94%.

Het rendement van zonnepanelen na 25 jaar is gemiddeld 85%. De staat van de zonnepanelen telt hierin ook mee. Zorg ervoor dat de zonnepanelen goed onderhouden worden. Zo blijft het rendement maximaal.

Elektriciteitsprijs

Elk jaar verandert de elektriciteitsprijs. Door de energiebelasting neemt deze stijging nog meer toe. Uit gegevens van het CBS blijkt dat:

 • In Q1 van 2023 was de stroomprijs gelimiteerd op 40 cent per kWh vanwege het prijsplafond.
 • In Q1 van 2019 was de elektriciteitsprijs voor huishoudens 14,3 cent per kWh.
 • In Q1 van 2018 was de elektriciteitsprijs anders: 11,5 cent per kWh.

Deze stijging zet door. Vaak wordt deze stijging niet meegenomen in het rendement.

Advies over de opbrengst en het rendement

Advies inwinnen over de opbrengst en het rendement van zonnepanelen? MetDeZon heeft een team van gespecialiseerde adviseurs klaarstaan. Zo heb je een helder en eerlijk advies over zonnepanelen in jouw situatie.

Direct weten waar je aan toe bent?

Veelgestelde vragen

Hoe de opbrengst van zonnepanelen per maand berekenen?

Voor het berekenen van de opbrengst zijn verschillende gegevens nodig. Denk aan jaarlijkse energieverbruik, energieprijs, aantal zonnepanelen, Wattpiek per paneel, oriëntatie en hoek van het dak. Gebruik de tool van MetDeZon voor het berekenen van de opbrengst.

Welke maanden hebben de meeste opbrengst?

De zomermaanden hebben de meeste opbrengst. In de wintermaanden schijnt er in Nederland minder zon dan in de zomer.

Hoe het rendement van zonnepanelen berekenen?

Het rendement van zonnepanelen is simpel te berekenen door de tool in te vullen.

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6% op de spaarrekening. Bekijk hier alle informatie.

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622