Wat is een omvormer?

Gepubliceerd
3 januari 2023

Laatst bijgewerkt
3 januari 2023

Leestijd
2 minuten

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat wordt gebruikt in zonne-energiesystemen om de gelijkstroom (DC) die wordt opgewekt door de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom (AC), die kan worden gebruikt om elektriciteit te leveren aan huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, maar de meeste huishoudelijke apparaten werken op wisselstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom van de juiste spanning en frequentie, zodat deze kan worden gebruikt om de stroomvoorziening van huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet te voorzien.

Moderne omvormers zijn meestal ook voorzien van geavanceerde functies, zoals data-monitoring, beveiligingsfuncties en maximale power point tracking (MPPT), wat ervoor zorgt dat de omvormer het maximale vermogen van de zonnepanelen kan benutten onder verschillende omstandigheden.

Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, waaronder stringomvormers, micro-omvormers en power optimizers. Elk type omvormer heeft zijn eigen voordelen en nadelen en de keuze van de juiste omvormer hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal zonnepanelen, de configuratie van het zonne-energiesysteem en de omgevingsomstandigheden waarin het systeem wordt geplaatst. Het is daarom belangrijk om advies in te winnen bij een professionele zonnepaneleninstallateur om de juiste omvormer te kiezen voor uw zonne-energiesysteem.

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622