Zonnepanelen huren: 5 redenen waarom het niet verstandig is

Wil jij graag zonnepanelen, maar heb je niet genoeg investeringsbudget? Dan denk je misschien aan zonnepanelen huren.

Zonnepanelen huren klinkt als goedkope zonnepanelen, voor een vast bedrag per maand. Maar is zonnepanelen huren wel zo aantrekkelijk als dat het lijkt?

Op deze pagina kom jij erachter waarom jij géén zonnepanelen moet gaan huren. Daarnaast heeft MetDeZon een perfect alternatief, speciaal voor jou als je geen investeringsbudget hebt.

Eerst laten we jou zien wat zonnepanelen huren precies is. Zo weet jij na het lezen van deze pagina precies waar je aan toe bent.

Zonnepanelen huren: dit is hoe het werkt

Bij een huurcontract voor zonnepanelen is er een termijn waarin de zonnepanelen worden gehuurd. Dit is de looptijd van het contract. Nadat dit contract is afgelopen is er vaak een mogelijkheid tot overname van het systeem.

Er zijn verschillende bedrijven die zonnepanelen verhuren. Het bedrag wat jij per maand betaalt verschilt per aanbieder.

De huurprijzen liggen niet zo ver uit elkaar als je misschien denkt. Bij zonnepanelen huren zit de adder niet bij de verhuurprijs van het pv systeem: daar later meer over.

Rekenvoorbeeld:
dit betaalt én bespaart u per maand

De gemiddelde huurprijs ligt tussen de € 50,- en € 100,-, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je wilt huren. Er wordt vaak een situatie geschetst waarbij een besparing per jaar wordt berekend. Vaak ligt dat tussen de € 200,- en € 250,- per jaar.

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een gemiddelde situatie, waarbij u € 60,- per maand betaalt aan huur. Dit staat gelijk aan ongeveer 13 of 14 zonnepanelen.

De opbrengst van de installatie zal tussen de 4.000 en 4.500 kWh liggen. Normaliter kost dit bij de energieleverancier (afhankelijk van welke) € 75,- tot € 85,-. Natuurlijk kan dit redelijk verschillen per leverancier.

In principe bespaar jij dus een paar tientjes per maand met zonnepanelen huren. Jij betaalt maandelijks en het systeem is nog niet van jou.

5 redenen: waarom géén zonnepanelen huren?

Vooraf kunnen we vertellen dat het rendement bij zonnepanelen huren nooit hetzelfde zal zijn als bij een eigen installatie. De kosten zijn hoger en de opbrengsten per saldo lager.

Er zijn een hoop zonne-energie bedrijven welke huurcontracten aanbieden. Deze huurcontracten hebben flinke nadelen. Daarom noemt MetDeZon de 5 belangrijkste redenen op om géén zonnepanelen te huren.

1. Het complete systeem overnemen is een dure grap

Bij de meeste verhuurders kan het systeem worden overgenomen. Dit wel pas na een bepaalde huurtijd. Vaak na een periode van 10 jaar.

Wanneer u 10 jaar lang de zonnepanelen huurt, voor een bedrag van € 60,- per maand, heeft u € 7.200,- aan huur betaalt voor de panelen. Wanneer jij dan vervolgens het systeem wilt overnemen, moet het systeem betaald worden.

Wanneer jij besloten had om te kiezen voor zonnepanelen kopen, was dat vele malen goedkoper uit geweest.

De prijs voor een compleet zonnestroomsysteem ligt vaak onder deze totale huurprijs over een periode van 10 jaar. Hierdoor ‘verliest’ je in principe het geld wat je betaalt voor de huur: het systeem is nog niet van jou.

Voor de overname van het systeem wordt logischerwijs niet het gehele aankoopbedrag gevraagd. Toch betaalt u nog makkelijk tussen de € 50,- en € 100,- per zonnepaneel.

Wanneer u 13 zonnepanelen heeft laten installeren, moet u nog 13 x € 75,- betalen na een periode van 10 jaar trouw huren. De totale kosten worden dan nog € 975,- hoger.

In totaal betaalt u dus méér dan € 8.000,- aan huur- en aankoopkosten voor het zonnepanelen systeem. Dat is vele malen hoger dan wanneer jij het systeem direct had gekocht.

Gelukkig heeft MetDeZon een goede oplossing hiervoor, de zonnepanelen lening. Hier later meer over.

2. Het contract opzeggen: vaak onmogelijk of héél duur

Het is vaak onmogelijk of erg duur om het zonnepanelen huurcontract op te zeggen. Als er een bepaalde termijn is afgesproken, moet het resterende bedrag worden terugbetaald.

Een bedrag van een paar duizend euro voor de opzegging is niet gek. Ga maar eens na: € 60,- per maand keer 5 jaar terugbetalen is een dure grap.

Daarentegen is het soms mogelijk het huurcontract op te zeggen per maand. Toch is dit meestal niet gratis. Wanneer jij voor een flexibel huurcontract kiest, betaalt je forse montagekosten en demontage vergoedingen. Daarnaast komen er ook een hoop administratiekosten bij kijken.

Let ook op wanneer je plannen hebt om te verhuizen. Het ontbinden van het contract geldt ook wanneer je verhuist.

In het geval van een verhuizing heeft u twee keuzes: de zonnepanelen meeverhuizen of het contract ontbinden. Vaak moet je zelf ervoor zorgen dat de installatie mee verhuist. Ook dit kan oplopen in de kosten.

Natuurlijk geldt dit niet als de partij die het huis van jou koopt het huurcontract over wil nemen. Houdt in dat geval rekening met administratiekosten van de verhuurder.

3. Het contract wordt ieder jaar duurder

Sommige verhuurders vermelden, onderaan in de kleine lettertjes, dat er ieder jaar een stijging van de huurprijs is. Deze is contractueel vastgelegd. Dit geldt ook als er geen inflatie is.

Soms mogen verhuurders ook een rentestijging in de huur doorberekenen. Dit is negatief, want de opbrengst van het zonne-energiesysteem wordt niet hoger. Hierdoor verdien je per saldo minder bij inflatie of een verhoging van de huurprijs.

4. Bij verandering salderingsregeling nog lager rendement

Zodra de salderingsregeling verandert, verandert ook jouw rendement van zonnepanelen. Het voordeel op de energierekening verandert in de negatieve zin.

Het is eerlijk tegenover de consument als er in dit geval een optie is voor het ontbinden van het huurcontract. Helaas is deze er niet. Wanneer de salderingsregeling verandert wordt de besparing door zonnepanelen te huren een stuk lager.

5. De verhuurder mag het contract wijzigen, jij mag dit zelf niet

Vrij veel verhuurders hebben in het contract of in de algemene voorwaarden opgenomen dat zij het contract mogen wijzigen. Wel enkel als er wet- of regelgeving vanuit de overheid veranderen.

Dit zou niet zo erg zijn wanneer jij het contract ook mocht wijzigen. Helaas geven verhuurders aan dat dit een wijziging vanaf eenzijdige kant zal betreffen. Hierdoor heb jij dus geen mogelijkheid om het te wijzigen.

Het eenzijdig wijzigen van het contract kan nadelen hebben voor jou als huurder. Bijvoorbeeld kan het rendement lager uitvallen dan gepland.

Het alternatief voor zonnepanelen huren

Gelukkig heeft MetDeZon een goed alternatief voor zonnepanelen huren. MetDeZon denkt graag met jou mee over de beste oplossing voor een zonnestroomsysteem; ook financieel gezien.

Een zonnepanelen financiering is veel voordeliger dan zonnepanelen huren. Je heeft met een financiering geen last van de vijf bovenstaande redenen.

Het is een lening, speciaal voor zonnepanelen. Jij kunt op ieder moment aflossen. Het afgeloste bedrag kan op ieder moment flexibel weer worden teruggestort op jouw rekening, mocht je even krap zitten.

Daarnaast ben je direct eigenaar van de zonnepanelen. Hierdoor heb je geen last van een afkoopsom aan het einde van de huurperiode.

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622