Afmetingen zonnepanelen: wat is de afmeting van een zonnepaneel?

Formaat zonnepanelen

Wat is de afmeting van een zonnepaneel? Dat is een vraag met meerdere antwoorden. Het antwoord is handig wanneer je zelf wilt berekenen hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen.

Het formaat is een bepalende factor voor de berekening van hoeveel zonnepanelen er op het dak passen.

Er zijn heel grote, maar ook heel kleine zonnepanelen. De meeste afmetingen van pv-panelen verschillen.

Daarom vind je op deze pagina een compleet overzicht van de verschillende zonnepanelen afmetingen.

Zonnepanelen hebben vaak dezelfde afmetingen.

Het standaardformaat van zonnepanelen hangt af van de opbrengst van zonnepanelen in Wattpiek. De standaard maten van zonnepanelen die het meest voorkomen is 1,65 meter (165 cm) lang en 0,99 meter (99 cm) breed. Het kan ook voorkomen dat ze een paar centimeter langer of korter zijn.

De standaardgrootte geldt voor panelen met een normaal vermogen: vaak onder de 300 Wattpiek. De capaciteit ligt vaak tussen de 245 Wp en 285 Wp.

Panelen met een hoger vermogen zijn meestal groter. Zonnepanelen vanaf 300 Wattpiek zijn vaak 1,95 meter (195 cm) lang en 0,99 meter (99 cm) breed. Ook hier kan het een paar centimeter afwijken.

De breedte blijft in beide gevallen hetzelfde. Net als de dikte. De rand van zonnepanelen is ongeveer 4 centimeter dik. Het overgrote deel van de zonnepanelen in Nederland zijn tussen de 245 en 285 Wattpiek. Het standaardformaat van zonnepanelen is dus 1,65 x 1 meter.

Extra grote zonnepanelen

Er zijn dus ook extra grote zonnepanelen. Deze komen steeds minder voor in Nederland. De grootste zonnepanelen leveranciers leveren vaak enkel de standaard afmeting: 1 meter bij 1,65 meter. Dit kan per leverancier een aantal centimeter (1 of 2) verschillen.

Standaard zonnepanelen bestaan uit 60 zonnecellen.

Extra grote zonnepanelen bestaan uit 72 zonnecellen. Hierdoor hebben grote zonnepanelen vaak een hoger piekvermogen: tot wel 410 Wattpiek.

De grote zonnepanelen zijn niet effectiever: ze wekken enkel meer stroom op. Dit komt omdat ze meer zonnecellen bevatten en dus eigenlijk gewoon groter zijn.

Grote zonnepanelen hebben vaak wel dezelfde breedte als ‘normale’ zonnepanelen. Daarentegen zijn ze wel een stuk langer.

De lengte kan oplopen tot wel 2 meter . Hierdoor zijn ze lastiger te hanteren. Voor een zonnepanelen installateur is een extra groot zonnepaneel dus minder handig.

Extra grote zonnepanelen worden vaak gebruikt in grotere installaties. Denk aan zonnepanelen voor bedrijven. Toch kun je ze ook op huizen tegenkomen. Dit is wel een stuk minder vaak het geval.

Kleine zonnepanelen

Naast grote zonnepanelen zijn er ook heel kleine zonnepanelen. Kleine zonnepanelen hebben een kleiner formaat: bijvoorbeeld 1,25 meter in plaats van 1,65 meter lang.

Daarnaast kunnen kleine zonnepanelen ook in breedte verschillen. Bijvoorbeeld 80 centimeter in plaats van 100 centimeter breed.

Het aantal zonnecellen in kleine zonnepanelen is hetzelfde als het aantal bij standaard zonnepanelen. Er zitten 60 zonnecellen in, maar ze zijn wel kleiner.

Hierdoor zijn kleine zonnepanelen ook duurder. Een andere reden van de hogere prijs is dat ze minder worden gemaakt.

Waarom je dan kiest voor kleine zonnepanelen? Als het dak te klein is voor standaard of grote zonnepanelen bieden kleine zonnepanelen een uitkomst.

Het kan ook voorkomen dat een bepaald formaat niet handig past. Dan kun je er ook voor kiezen om kleine zonnepanelen te laten plaatsen.

Welk formaat zonnepanelen hanteert MetDeZon

MetDeZon heeft verschillende soorten zonnestroomsystemen.

Het formaat zonnepanelen dat MetDeZon hanteert is voor alle zonnestroomsystemen hetzelfde: 1,65 meter lang en 1 meter breed.

Eerder heeft MetDeZon grotere zonnepanelen afmetingen gehanteerd. Tegenwoordig hanteert MetDeZon het standaardformaat zonnepanelen.

Ook bij MetDeZon kan het voorkomen dat de zonnepanelen een aantal millimeter verschillen. Wil je op de millimeter weten hoe lang onze zonnepanelen zijn? Vraag dan eenvoudig een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op.

De oppervlakte van een zonnepaneel

 
De oppervlakte van een zonnepaneel is eenvoudig uit te rekenen met de simpele formule: lengte x breedte = de oppervlakte.

Hieronder in de tabel staan de oppervlakten van de kleine, grote en standaard zonnepanelen.

 

Soort zonnepaneel Oppervlakte
Standaard zonnepaneel 1,65 x 1,00 meter = 1,65 m²
Klein zonnepaneel 1,25 x 1,00 meter = 1,25 m²
Groot zonnepaneel 2,00 x 1,00 meter = 2,00 m²

Veelgestelde vragen

Welke afmetingen hebben zonnepanelen?

Voor het berekenen van de opbrengst zijn verschillende gegevens nodig. Denk aan jaarlijkse energieverbruik, energieprijs, aantal zonnepanelen, Wattpiek per paneel, oriëntatie en hoek van het dak. Gebruik de tool van MetDeZon voor het berekenen van de opbrengst.

Zonnepanelen hebben verschillende afmetingen. Bekijk hier alle verschillende soorten maten.

 

Wat zijn afmetingen van zonnepanelen?

Afmetingen van zonnepanelen zijn de lengte en breedte in centimeters of meters.

 

Wat is de oppervlakte van een zonnepaneel?

De oppervlakte is afhankelijk van de lengte en de breedte van het paneel dat je kiest. Bekijk hier het overzicht van verschillende oppervlakken.

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622