Dit moet je weten over zakelijk terugleveren van energie


Ben je zakelijk van plan om zelf energie op te wekken met zonnepanelen? Dan krijg je te maken met het terugleveren aan het energienet. Door zelf energie op te wekken ben je onafhankelijk van de prijzen op de energiemarkt. Wel krijg je nog ieder jaar een eindafrekening waarop precies staat vermeld hoeveel groene zakelijke energie je hebt opgewekt en hoeveel je hebt verbruikt. Alle stroom die je hierbij teruglevert aan het net wordt in mindering gebracht op de energie die je afneemt van je energieleverancier, beter bekend onder het begrip ‘salderen’. Als bedrijf zijnde mag je in Nederland je energie salderen. Let op, wanneer je energie terug gaat leveren aan het net krijg je te maken met terugleververgoedingen. Wil je daar meer over weten? Bekijk onze pagina voor terugleververgoedingen.

 

Wanneer je meer zonne-energie opwekt dan dat je verbruikt, dan mag je de zakelijke energie terugleveren aan het energienet. Dat wordt ook wel terugleveren genoemd. Voor het terugleveren van zonne-energie aan het net krijg je een zogeheten terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Het loont dus om jaarlijks uit te zoeken waar jij het hoogste bedrag krijgt voor je teruggeleverde zonne-energie!

 

Terugleveren bij kleinzakelijk en grootzakelijk verbruik

Energieleveranciers maken onderscheid tussen kleinzakelijke en grootzakelijke afnemers van energie. Kleinzakelijke verbruikers mogen salderen en daarnaast energie terugleveren voor een vergoeding. Bij grootzakelijke verbruikers is dit niet het geval.  Ondernemers met een grootzakelijk contract mogen niet salderen. Zij kunnen alleen energie terugleveren tegen een vergoeding. Wanneer ben je een grootzakelijke verbruiker? Wanneer je aansluiting zwaarderder is dan 3x80 Ampère. Grootzakelijke verbruikers moeten vooraf afspreken met de energieleverancier wat de hoogte van de terugleververgoeding gaat zijn. Het loont om verschillende voorstellen voor een energiecontract aan te vragen. Met de meeste energiebedrijven valt namelijk te onderhandelen over de hoogte van de vergoeding.

 

Hoe werkt het terugleveren van zonne-energie?

Om ervoor te zorgen dat je de juiste vergoedingen ontvangt, is het belangrijk dat je over een goed functionerende meter beschikt. Alleen op die manier kun je precies aflezen wat je energieverbruik is en hoeveel zonne-energie je hebt opgewekt. Ook is het tegenwoordig om een ‘slimme meter’ te hebben, die automatisch jouw energiestanden doorgeeft. Op het moment dat je meer hebt opgewekt dan je verbruikt, lever je energie terug aan het net. Bij een slimme meter is dit het meest gedetailleerd te checken. Op die manier weet je zeker wat je extra hebt opgewekt en dat je vervolgens voldoende vergoed krijgt. Wanneer je wilt beginnen met energie terugleveren, dan moet je dit aangeven op www.energieleveren.nl.

 

Fiscale voordelen van zelf opwekken van energie

Ondernemers profiteren van een aantal voordelen wanneer zij zakelijk investeren in zonnepanelen. Het is in ieder geval een goede investering in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Dat houdt in dat de afschrijving van je zonnepanelen aftrekbaar is van de winst (Algemene Investeringsaftrek). Andere voordelen op fiscaal gebied zijn onder andere:

 

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): maak je voor je bedrijf een investering die tussen de € 2200 en € 300.000 ligt? Dan kom je in aanmerking voor deze regeling. Dit zorgt ervoor dat de afdracht van de vennootschaps- of inkomstenbelasting verminderd wordt volgens een vast percentage dat hangt aan de investeringsomgang. Op Energie-Zakelijk.nl lees je hier meer over.

 

De Energie-Investeringsaftrek (EIA): door deze regeling is het mogelijk om een groot deel van de investering in zonnepanelen af te trekken van je winst. Dit kan ervoor zorgen dat je minder vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting hoeft te betalen. Meer weten over de EIA? Bekijk onze pagina over de EIA.

 

Benieuwd naar wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen?

 
 

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622