Investeringsaftrek (EIA) zonnepanelen 2024

 

Investeer je in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Dan kun je in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt dan 40% van de kosten voor uw investering aftrekken van de fiscale winst. Het doel van de energie-investeringsaftrek (EIA) is het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

 

Wat is de EIA zonnepanelen?

De EIA is een fiscale aftrekregeling. De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst.


Aan welke voorwaarden moet je voldoen voor de EIA?

Je komt in aanmerking voor de EIA als jouw investering in een bedrijfsmiddel voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel.
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
  • Het bedrijfsmiddel staat op de zogenoemde energielijst. Je kunt de energielijst downloaden van de website van RVO.nl.
  • Je kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.
  • Je kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen. Je kunt de EIA wel combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

In de Energielijst staat welke bedrijfsmiddelen in ieder geval in aanmerking komen voor de EIA. Daarnaast komen in aanmerking voor de EIA:

  • Bedrijfsmiddelen die niet op de Energielijst staan, maar wel energie of fossiele brandstoffen besparen en een algemene besparingsnorm halen
  • De kosten van een energieadvies, onder bepaalde voorwaarden. Voor de mogelijkheden voor een energieadvies verwijzen wij jou graag door naar onze (link) energiescan pagina

 

Hoe maak je gebruik van de EIA voor zonnepanelen?

Binnen 3 maanden na de investering doe je een melding bij RVO.nl. Je ontvangt een ontvangstbevestiging die je moet bewaren in jouw boekhouding. RVO.nl stelt het bedrag van de EIA vast. Geef vervolgens de EIA aan in jouw aangifte. Daarna beslist uiteindelijk de Belastingdienst over jouw aangifte.

 
 

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622