Enphase Micro-omvormer

Enphase maakt micro-omvormers voor zonnestroom-systemen. Deze innovatieve technologie biedt grote voordelen ten opzichte van traditionele string-omvormers.

 

Wat is Enphase?

Enphase Energy is een toonaangevend bedrijf op het gebied van micro-omvormers en energiesystemen. Het Amerikaanse bedrijf is opgericht in 2006 en heeft zich sindsdien gespecialiseerd in de ontwikkeling van micro-omvormer technologie. Wereldwijd zijn er al meer dan 30 miljoen Enphase micro-omvormers geïnstalleerd. 

De micro-omvormers van Enphase onderscheiden zich door hun innovatieve ontwerp, hoge betrouwbaarheid en geavanceerde monitoring mogelijkheden. Ze worden geleverd met een uitgebreide garantie tot 25 jaar. Enphase heeft een volledig ecosysteem ontwikkeld van producten die naadloos samenwerken, zoals de Enphase IQ micro-omvormers, IQ Gateway, IQ Battery, Enlighten monitoring software en diverse montagesystemen.

Hoe werkt een Enphase micro-omvormer?

Enphase micro-omvormers werken anders dan traditionele string-omvormers. Een micro-omvormer is een kleine omvormer die direct op ieder zonnepaneel wordt gemonteerd. Hierdoor kan elk paneel onafhankelijk van de andere stroom opwekken.

 

De micro-omvormer zet de gelijkstroom (DC) van het zonnepaneel om in wisselstroom (AC). Deze wisselstroom gaat via een elektriciteitskabel naar de aansluiting van het lichtnet. Via de stroommeter loopt de zonnestroom je woning in.

Omdat ieder paneel zijn eigen micro-omvormer heeft, is er geen sprake van mismatch verlies. Elk paneel presteert optimaal, ongeacht de oriëntatie of eventuele schaduw. 

Bovendien blijft het systeem gewoon stroom opwekken als één micro-omvormer uitvalt. Dit verhoogt de betrouwbaarheid en energieopbrengst.

Voordelen van Enphase micro-omvormers

De micro-omvormer technologie van Enphase biedt belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele string-omvormers:

 • Hogere opbrengst – Tot 25% meer energie per jaar door optimale werking per paneel.
 • Langere levensduur – Marktleidende garantie van 25 jaar.
 • Grotere betrouwbaarheid – Geen single point of failure. Het systeem blijft werken als één micro-omvormer uitvalt.
 • Veilig systeem – Geen hoogspanningsgevaar, vold
 • Eenvoudige installatie – Plug & play systeem dat snel is te monteren.
 • Uitbreidbaar – Extra panelen zijn eenvoudig toe te voegen.
 • Monitoring – Gedetailleerd inzicht in de opbrengst van ieder paneel.
 • Klantvriendelijk – Paneelzekering vervangen kan ter plekke.

Het systeem is betrouwbaar, veilig en levert meer opbrengst per geïnvesteerde euro.Enphase producten: het micro-omvormer systeem

Enphase heeft een uitgebreid assortiment producten die samen het micro-omvormer systeem vormen:

 

Enphase IQ micro-omvormers

Dit zijn de micro-omvormers die op elk zonnepaneel worden gemonteerd. De nieuwste generatie is de Enphase IQ8 Serie, verkrijgbaar in vermogens van 300 tot 480 wattpiek. De micro-omvormers hebben een IP67 certificering en zijn bestand tegen zware weersomstandigheden.

 

Belangrijke kenmerken van de IQ8 micro-omvormers:

 • zeer betrouwbaar met 1 miljoen test-uren
 • lichtgewicht, compact ontwerp
 • geïntegreerde MC4 connectors
 • 25 jaar garantie bij monitoring
 • Maximaal rendement door innovatieve technologie
 • voldoet aan de veiligheidsnormen dankzij geïntegreerde AC en DC schakelaars

Enphase IQ Combiner

De IQ combiner voegt de wisselstroom van maximaal 4 micro-omvormers samen in één wisselstroomkabel. Dit vereenvoudigt de bekabeling aanzienlijk. Er zijn combiners verkrijgbaar voor zowel 1-fase- als 3-fase systemen. Dit is de Enphase IQ8-micro omvormer.

Enphase IQ Gateway

De gateway verzamelt de monitoringsdata van de micro-omvormers en stuurt deze veilig naar de Enlighten monitoring software. IQ Gateway is er in een Basic en Metered uitvoering. Laatste meet niet alleen de PV productie, maar ook het verbruik. Dit maakt verbruiksanalyses mogelijk.

Enphase IQ Battery

De Enphase thuisbatterij maakt energieopslag en back-up mogelijk. De compacte lithium-ijzerfosfaat batterij heeft een capaciteit van 3,3 kWh of 6,6 kWh. De batterij laadt op met overtollige zonne-energie en kan desgewenst zelfverbruik optimaliseren. Voorbeelden zijn de Enphase IQ Battery 3T en de grotere Enphase IQ Battery 10T.

 

Enphase Envoy-S

Dit kleine kastje maakt aansluiting van de Enphase micro-omvormers op het oude M250-platform mogelijk. Handig voor bestaande systeemeigenaren die willen uitbreiden met nieuwe IQ micro-omvormers.

 

Enphase Enlighten en MyEnlighten

Deze online monitoring platforms geven toegang tot gedetailleerde data over de opbrengst en werking van het PV systeem. Zo heb je een overzicht van de installatie en kun je op afstand instellingen beheren.

 

 
Montagesystemen

Enphase werkt samen met verschillende montagepartners om een breed assortiment montagesystemen aan te bieden. De micro-omvormers kunnen eenvoudig op elk type montagesysteem worden geklikt. Zo wordt de installatie verder vereenvoudigd. 

Zoals je ziet vormen al deze producten samen een compleet micro-omvormer systeem. Het modulaire ontwerp zorgt voor een flexibele installatie die eenvoudig is op te zetten en later uit te breiden. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Enphase? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een systeem op maat.

 

Hoe kies je de juiste Enphase micro-omvormer?

Er zijn verschillende types Enphase micro-omvormers beschikbaar, met diverse vermogensniveaus. Maar hoe bepaal je welk model het best past voor een bepaalde installatie? Let op deze punten:

 • Wat is het vermogen van de zonnepanelen? Kies een micro-omvormer met een overeenkomstig vermogen.
 • Hoeveel panelen wil je aansluiten per micro-omvormer? Meerdere panelen in serie schakelen verhoogt de spanning. Let op het maximum aantal panelen dat de micro-omvormer aan kan.
 • Op welke oriëntatie en hellingshoek komen de PV panelen? Dit bepaalt de voorkeurs vermogensafgifte van de micro-omvormers.
 • Is het een 1-fase of 3-fase aansluiting op het elektriciteitsnet? Dit bepaalt de keuze tussen 1-fase en 3-fase micro-omvormers.
 • Zijn er schaduwobjecten aanwezig die bepaalde panelen kunnen raken? Plaats hier een micro-omvormer met kleiner vermogen.
 • Wordt er een batterij aan het systeem gekoppeld? Gebruik de specifieke 'AC gekoppelde' micro-omvormers.

Door al deze aspecten mee te nemen, kan onze specialist het juiste type en aantal Enphase micro-omvormers bepalen. We leveren altijd maatwerk om de optimale opbrengst en betrouwbaarheid te garanderen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan en onze specialist adviseert je bij het kiezen van de juiste micro-omvormers.

 

Monitoring en beheer met Enlighten

Een groot voordeel van de micro-omvormers van Enphase is de uitgebreide monitoring die mogelijk is. Via de Enlighten manager hebben installateurs en gebruikers tot op paneelniveau inzicht in de prestaties.

 

Voordelen van Enlighten monitoring:

 • Dagelijkse opbrengstgegevens per paneel
 • Storingsmeldingen bij onderpresterende panelen
 • Inzicht in vermogen, spanningsniveaus en energiestromen
 • Vergelijking van systeemprestaties ten opzichte van verwachting
 • Controle op schaduw, vuil en defecte panelen
 • Mogelijkheid systeeminstellingen op afstand aan te passen

 

Dankzij deze gedetailleerde data kunnen eventuele problemen vroegtijdig gesignaleerd worden. Ook kun je zien welke panelen beter zouden presteren door bijvoorbeeld vuil te verwijderen. Dit helpt met optimaliseren van de energieopbrengst.

Bovendien kan de energieproductie afgezet worden tegen het verbruik, als een Enphase IQ Gateway Metered geïnstalleerd is. Zo krijgt de gebruiker inzicht in het zelfverbruik en kan op tijden met veel productie apparaten inschakelen.

Kortom, het monitoringssysteem zorgt ervoor dat jij als installateur proactief onderhoud kunt plegen aan de installatie. Je klant profiteert van maximaal rendement van zijn zonnepanelen.
Veiligheid en betrouwbaarheid

Veiligheid en betrouwbaarheid zijn cruciaal bij een zonne-energiesysteem. Je wilt immers dat het systeem probleemloos functioneert en geen gevaar oplevert. Enphase scoort uitstekend op beide vlakken.

De micro-omvormers werken met lage gelijkspanning, vergelijkbaar met de spanning in huis. Er is dus geen risicovol hoogspanningsverdelingssysteem nodig zoals bij stringomvormers.

Bovendien zitten er geïntegreerde AC- en DC schakelaars in de micro-omvormers. Hiermee wordt het systeem automatisch uitgeschakeld bij een kritieke storing. Ook zorgt deze rapid shutdown-functie voor maximaal veilig werken aan de installatie.

De betrouwbaarheid van Enphase micro-omvormers is zeer hoog. Ze doorlopen uitgebreide betrouwbaarheidstesten met meer dan 1 miljoen operationele uren. Dit stelt Enphase in staat een zeer lange garantie te geven van maximaal 25 jaar.Tips om te verduurzamen

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622