Wat is salderen van stroom en hoe werkt dat?

Gepubliceerd
3 januari 2023

Laatst bijgewerkt
3 januari 2023

Leestijd
2 minuten

Salderen van stroom is een regeling die het mogelijk maakt voor huishoudens en bedrijven om de elektriciteit die ze opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, terug te leveren aan het elektriciteitsnet en deze te verrekenen met de elektriciteit die ze afnemen van het net.

Wanneer een huishouden of bedrijf meer elektriciteit opwekt dan het verbruikt, wordt het overschot aan elektriciteit teruggeleverd aan het net. Dit overschot wordt gemeten met een zogenaamde teruglevermeter. Bij salderen wordt de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit afgetrokken van de hoeveelheid afgenomen elektriciteit, waardoor het uiteindelijke verbruik wordt bepaald.

Als er meer elektriciteit is teruggeleverd dan er is afgenomen, dan wordt dit verschil verrekend met de energierekening. Dit wordt ook wel salderen genoemd. De energieleverancier betaalt dan een vergoeding voor de teruggeleverde stroom, gebaseerd op het tarief dat wordt gehanteerd voor de afgenomen stroom.

Het salderen van stroom is een belangrijke stimulans voor het gebruik van duurzame energiebronnen, omdat het de financiële drempel om te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen verlaagt en daarmee de terugverdientijd van de investering verkort. Het is echter wel belangrijk om te weten dat er in sommige landen limieten worden gesteld aan het totale vermogen dat gesaldeerd kan worden, en dat deze regelingen kunnen veranderen over tijd.

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622