Omnik omvormers niet langer ondersteund: wat zijn je opties?
Laatst bijgewerkt op
19 mei 2025
Gepubliceerd
17 februari 2025
Leestijd
2 minuten

Omnik omvormers niet langer ondersteund: wat zijn je opties?
Veel Nederlandse huishoudens met zonnepanelen hebben een Omnik omvormer in hun installatie. Deze omvormers waren jarenlang een populaire en betaalbare keuze. Helaas is de fabrikant Omnik failliet gegaan, waardoor de software- en monitoringdiensten niet langer ondersteund worden. Dit heeft directe gevolgen voor duizenden gebruikers, want het bijhouden van opbrengsten en het beheren van de wifi-instellingen is niet meer mogelijk via de bekende Omnik-servers.
Omnik failliet sinds 2020. Wat is er aan de hand?
Sinds het faillissement van Omnik is de online monitoring via Omnikportal en andere cloudservices van het merk offline. Klanten kunnen hun zonne-energieproductie daardoor niet meer op afstand volgen. Bovendien is het niet meer mogelijk om via de software instellingen aan te passen, zoals het koppelen aan een nieuw wifi-netwerk. Wie bijvoorbeeld van router wisselt of het wifi-wachtwoord wijzigt, loopt direct vast.
Mogelijkheid 1: Wifi-wachtwoord wijzigen
Als je enkel het wifi-wachtwoord van je netwerk hebt aangepast en je Omnik omvormer geen verbinding meer maakt, is het mogelijk om dit lokaal opnieuw in te stellen. Hiervoor heb je toegang nodig tot de wifi-module van de omvormer. Let op: dit is vaak technisch en vereist geduld. Omdat de servers offline zijn, moet je met een tijdelijke verbinding via een laptop of smartphone direct met de omvormer communiceren. Er zijn online handleidingen beschikbaar, maar de werking verschilt per type module.
Mogelijkheid 2: Wifi-module verwijderen
Een andere optie is het volledig verwijderen van de wifi-module uit je Omnik omvormer. Hierdoor raak je weliswaar de monitoring via apps kwijt, maar de omvormer blijft in veel gevallen gewoon stroom opwekken. Voor huishoudens die geen behoefte hebben aan inzicht in real-time data, kan dit een tijdelijke oplossing zijn. De stroomopwekking blijft zichtbaar via je energiemeter of omvormerscherm. Let op, doe dit alleen als u een ervaren technicus of electriciën bent omdat het onjuist verwijderen van de WiFi-module tot schade kan leiden aan de omvormer.
Mogelijkheid 3: Omvormer vervangen
Wil je zekerheid en volledige controle terug? Dan is het raadzaam om je Omnik omvormer te vervangen door een nieuwe, actieve en goed ondersteunde omvormer. Moderne omvormers van merken zoals Growatt, SolarEdge of Enphase bieden uitgebreide monitoring, smart home integratie en ondersteuning voor batterijen en zero export-functies. Zo ben je weer helemaal klaar voor de toekomst — ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd.
Een vervangende omvormer is met name aan te raden als:
- Je regelmatig je opbrengst wilt volgen via een app
- Je installatie uitgebreid of aangepast moet worden
- Je toekomstige storingen of afhankelijkheid van verouderde techniek wilt voorkomen
- Je energie op wilt gaan slaan in een thuisbatterij
Laat je adviseren
Bij het kiezen van een nieuwe omvormer is het belangrijk om je situatie goed te laten beoordelen. Niet elk type zonnepaneel of systeem past bij elke omvormer. MetDeZon helpt je graag met een passend advies en een offerte op maat voor het vervangen van je Omnik omvormer.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Conclusie
Het faillissement van Omnik betekent het einde van de software-ondersteuning en monitoringdiensten. Hoewel de omvormer technisch gezien vaak nog werkt, is het beheer lastig of onmogelijk. Klanten hebben de keuze: handmatig blijven instellen, de wifi-module verwijderen of overstappen op een moderne, betrouwbare omvormer.
Zakelijke gegevens
KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622