Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Zonnepanelen zijn ook zonder salderen rendabel!

De Rijp - Zonder het salderen (het wegstrepen van het stroomverbruik van een huishouden en het terugleveren van zonnestroom tegen hetzelfde tarief) leveren zonnepanelen financieel minder op. Er gaan geluiden dat de salderingsregeling na 2020 word versoberd en dat er na 2020 een overgangsregeling komt voor bestaande en nieuwe installaties. Het effect van een eventuele aanpassing van de salderingsregeling is in de meeste gevallen beperkt.

meterstandjeEr zijn voldoende oplossingen mogelijk om de overtollige energie van zonnepanelen op te slaan. Een goed voorbeeld hiervan is het plaatsen van een kleine elektrische boiler als hulpje voor de CV-Combiketel in huis. De werking is simpel. Doordat er voorverwarmd water de CV ketel wordt ingestuurd dat is opgewarmd met de overtollige zonne-energie, hoeft de CV-Combiketel minder hard te werken. Op deze manier kan een huishouden, mocht de salderingsregeling worden aangepast, met een investering van een paar honderd euro zijn installatie middels een slimme schakeling aanpassen en wordt desgewenst nagenoeg niets meer teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daarnaast zijn er voldoende leveranciers die een acceptabele vergoeding geven voor de stroom die word teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Deze vergoedingen lopen op tot ca. 11 cent per kWh.

De effecten afschaffen saldering zijn beperkt:

Uit gegevens van een enquête die MetDeZon heeft gehouden onder haar 40.000 klanten waar zij een zonne-energie systeem heeft geplaatst, blijkt dat gemiddeld 40% van de opgewekte zonne-energie wordt gesaldeerd en ca. 60% wordt direct verbruikt. Hierdoor is het effect van het eventueel wegvallen van de salderingsregeling beperkt. In het slechtste geval zal de terugverdientijd van een set zonnepanelen, als u deze nu aanschaft en inclusief het btw voordeel, oplopen van ca. 6 naar 6,5 jaar. Immers, u kunt zeker nog tot en met 2020 profiteren van de huidige voordelige regeling. Als u na 2020 een zonne-energie systeem zou aanschaffen zal de terugverdientijd, indien de regeling wordt aangepast, in het slechtste geval oplopen tot 7,5 jaar. Ook dan zijn zonnepanelen een zeer rendabele investering omdat u na deze 7,5 jaar nog minimaal 17,5 jaar gebruik kunt maken van de gratis energie die wordt opgewekt.

U kunt ook de Salderingscalculator Zonnepanelen V2.0 downloaden om te kijken wat het eventuele wegvallen van de zonnepanelen saldering in uw specifieke situatie zal betekenen.

Loading...