Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Terugverdientijd HR-Solar Zonneboiler berekenen

Deze webpagina bevat de berekening die MetDeZon hanteert om de terugverdientijd van de HR-Solar Zonneboiler  te berekenen.

NEN berekening ZonneboilerOmdat een zonneboiler anders werkt dan zonnepanelen is het iets lastiger om een exacte terugverdientijd aan te geven. Namelijk, bij zonnepanelen kunt u de energie die de zonnepanelen leveren en over heeft terugleveren aan het elektriciteitsnet. Bij een zonneboiler ligt dit iets anders. Hieronder wordt in Jip en Janneke taal in drie stappen uitgelegd hoe alles werkt.

Stap 1, de Zonneboiler op zich: De berekening hoeveel energie uw zonneboiler genereert op jaarbasis is zeer gecompliceerd. MetDeZon hanteert de standaard berekeningen conform de NEN norm (NEN7120:2014). Hieruit volgt dat de Zonneboiler van HR-Solar met 1 collector en een 120 liter vat per jaar +/- 1682 kWh energie produceert.

Stap 2, uitgangspunten en berekeningen: Met de opbrengst van 1682 kWh wordt het water in de boiler verwarmd. Normalerwijs zou u dit doen met uw CV ketel of geiser. De calorische waarde van aardgas is 31.650.000 Joule per kubieke meter (Klik voor bron). Simpel gezegd kunt u dus met een theoretisch rendement van 100% ongeveer 8.8 kWh energie halen uit een kuub aardgas. Met de 1682 kWh opgewekte energie kunt u dus in theorie 191 m3 aardgas besparen, mits u een tapwater rendement heeft van 100% met uw CV ketel.

Stap 3, het rendement van uw CV ketel: In praktijk is de besparing natuurlijk veel hoger. Afhankelijk van uw CV ketel is het rendement op tapwater in theorie ongeveer 80%. (Bron Milieucentraal). In praktijk is dit fors lager, te weten ca. 60%. De rest van de warmte die vrij komt uit het aardgas gaat via het pijpje gewoon weer de buitenlucht in...... Uiteraard zal iedere fabrikant zijn rendement hoger inschatten, net als bij een auto, maar in de praktijk zult u dit rendement nooit halen. Een aantal redenen hiervoor zijn:

A:) Het optimale rendement wordt door de fabrikant van de CV ketel berekend als de ketel volledig op temperatuur is. Als u een minuut warm water tapt is dit natuurlijk geenszins het geval. Dit is net als bij een auto. Als u veel korte afstanden rijdt is de auto minder zuinig dan op lange afstanden.

B:) De CV ketel regelt zichzelf terug, met een duur woord moduleren. Dit kan alleen als er zeer weinig wind staat om te voorkomen dat er gevaar is dat de vlam uitgaat in de ketel. De minimum modulatie van de modernste NEFIT ketel is bijvoorbeeld 33%. In het Nederlandse klimaat zijn er niet zoveel dagen per jaar met weinig wind, kortom het voordeel is niet zo groot.

C:) De CV ketel haalt dit optimale rendement alleen als het inkomende leidingwater een ideale temperatuur heeft van ca. 15 graden. In de winter is het water veel kouder en gaat u het rendement zeker niet halen.

Kortom, de 191 M3 theoretisch aardgas om tot 1682 kWh uur te komen is in praktijk ca. 318 m3 wat u echt heeft bespaard.

Stap4, terug naar de euro's. Simpel gezegd kost een kuub gas u nu ca. 65 cent. Met de aangekondigde verhoging van de energiebelasting voor 2016 zal dit ongeveer 75 cent zijn. Momenteel krijgt u  ook nog eens € 391,- subsidie van de overheid bij aanschaf van de boiler.

In het kort:Terugverdientijd zonneboiler - Jaarlijkse besparing per jaar +/- 318 m3 gas ( in praktijk ) - Jaarlijkse opbrengst ca. € 238,50 - Aanschafprijs € 2550 euro. Met een jaarlijkse prijsstijging van ca. 5% komt dit neer op terugverdientijd van ca. 8.5 jaar

Loading...