Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Storingen zonnestroom systeem

Storingen en defecten aan uw zonnestroom systeem

MetDeZon levert complete zonnestroom systemen door heel Nederland. Wij leveren aan klanten die kiezen voor het gemak van een complete installatie door MetDeZon, als aan de klant die het liever zelf installeert. Op de onderstaande pagina leggen wij u graag onze werkwijze uit met betrekking tot eventuele storingen of mogelijke defecten aan uw zonnestroom systeem. Een zonnestroom systeem delen wij op in de volgende componenten: zonnepanelen, omvormer, montagemateriaal en eventuele opties (zoals wifi). Op deze manier kunt u direct zien welke mogelijke defecten er zijn en hoe MetDeZon hiermee omgaat. Let op! Wij gaan er vanuit dat klanten die kiezen voor een doe 't zelf systeem, het systeem hebben laten aansluiten door een erkende elektricien.

Zonnepanelen

Onze ervaring is dat het niet vaak voorkomt dat er een zonnepaneel defect is of gaat, maar in de ongeveer 3% dat het wel voorkomt, is het natuurlijk goed om te weten hoe MetDeZon hiermee omgaat. Hieronder hebben we een lijst opgesteld met mogelijke defecten.

Snail trails (micro cracks) Veroorzaakt door: Snail trails worden veroorzaakt door warmte, UV straling en vochtigheid. En heeft in de meeste gevallen een directe link met micro cracks, kleine scheurtjes in het glas van het zonnepaneel. Deze worden vaak veroorzaakt tijdens transport. Hoe te herkennen: Zoals de naam al zegt zijn snail trails een soort van slakkensporen op het zonnepaneel. Effect: Dit hoeft geen direct effect te hebben op het rendement, maar dit dient wel nader onderzocht te worden.

Delaminatie van de zonnepanelen Veroorzaakt door: Delaminatie wordt veroorzaakt door een slechte hechting van de laminatie tijdens het productieproces. Deze laminatie zorgt voor een goede bescherming tegen onder andere vocht en zuurstof. Hoe te herkennen: Wat zichtbaar is, zijn witte vlekken onder het glas van het paneel. Effect: De zonnepanelen hebben in de meeste gevallen een kortere levensduur. Dit verschijnsel wordt veelal in de eerste 5 jaar zichtbaar en valt onder de productgarantie van de leverancier. Een paneel met delaminatie dient vervangen te worden.

Hotspots Veroorzaakt door: Hotspots worden veroorzaak door een te hoge temperatuur in de cellen. Dit kan worden veroorzaakt door o.a. schaduw. De zonnepanelen van MetDeZon hebben bypass diodes om dit te voorkomen. Hoe te herkennen: Hotspots zijn kleine brandvlekken op de achterkant van het paneel, of aan de voorkant op de backsheet. Effect: Afhankelijk van de schakeling zal dit effect hebben op het rendement. De panelen dienen vervangen te worden.

Verkleuringen van de panelen Veroorzaakt door: De materialen die ervoor zorgen dat zonnepanelen licht kunnen omzetten in stroom zijn natuurlijke grondstoffen en reageren dusdanig met elkaar dat licht wordt omgezet in stroom. Hoe te herkennen: Dit heeft als gevolg dat alle zonnepanelen verkleuren. De mate en de snelheid waarmee dit gaat is niet van te voren te bepalen. Dit wordt dan ook uitgesloten van de productgarantie. Er is wel een verkleuring die niet verward moet worden met de standaard en dat is browning. Dit gebeurt wanneer er teveel weerstand in de zonnecel wordt opgebouwd en daardoor zo warm wordt dat er een lichte verbranding te zien is. Browning valt wel onder de productgarantie en ook hiervoor geldt dat het paneel vervangen dient te worden. Effect: Verkleuring heeft geen invloed op het rendement.

Omvormers

Onze ervaring met de omvormers is dat ze het vrijwel altijd doen. Het komt (bijna) nooit voor dat MetDeZon een omvormer aansluit en de omvormer gaat niet aan. Helaas gebeurt het wel dat er storingen worden weergegeven op de display. Hieronder vindt u een overzicht van de merken omvormers die MetDeZon voert en als u de pagina opent een lijst met mogelijke storingen en de oplossingen.

Het merk Hosola omvormer, storingen en oplossingen Storingen en oplossingen voor het merk: Omnik Sma (komt binnenkort) Ginlong (komt binnenkort)

U constateert een storing of defect en nu?

1) Stuur een email naar: [email protected] Omschrijf in de email duidelijk welk defect of storing u heeft. Gaat het om een defect in een paneel? Dan willen we u vragen een foto mee te sturen van het defect, zodat wij eerst op afstand kunnen beoordelen. Gaat het om een storing op de omvormer? Dan willen we u vragen het serienummer op te schrijven van zowel de omvormer (en indien aanwezig de wifi) gevolgd door een storingsnummer. Zo kunnen wij op afstand de situatie beoordelen. Vergeet overigens ook niet de algemene informatie, zoals: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en bestelnummer, dat zorgt voor een compleet dossier en een snelle afhandeling.

2) MetDeZon beoordeelt het defect MetDeZon reageert binnen 2-3 werkdagen met een mogelijke oplossing of aanvullende vragen. Let op! bij klanten die een doe-het-zelf installatie hebben aangeschaft, kan het zijn dat we vragen om het product retour te sturen. Heeft u de installatie aangeschaft inclusief installatie? Ook dan zullen wij altijd eerst op afstand de situatie proberen in te schatten. Mocht er namelijk blijken dat de producten goed functioneren, maar dat de storing of defect is veroorzaakt door een derde, dan zullen wij de gemaakte kosten in rekening brengen. Daarom is een goede omschrijving en zoveel mogelijk details essentieel voor een goede afhandeling.

3) Oplossing Het kan voorkomen dat MetDeZon de storing niet op afstand kan oplossen en dat MetDeZon langs moet komen. Wij doen onze uiterste best om dit binnen 14 werkdagen te realiseren. Ditzelfde geldt voor een defect aan één van de componenten. 

Wilt u er zeker van zijn dat uw zonnepanelen systeem optimaal werkt? Dan raden wij u aan om voor een onderhoudspakket te kiezen van MetDeZon. Afhankelijk van het type abonnement komt MetDeZon bij u controleren of het systeem goed functioneert. Daarnaast doen we een visuele inspectie, zo weet u zeker dat uw zonnestroom systeem goed draait! Wilt u meer informatie? Kijk dan op de pagina voor meerdere onderhoudspakketten.

Loading...