Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Opbrengsten Zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen Het Wattpiek (Wp) is het maximale vermogen dat uw zonnepanelen kunnen leveren onder ideale omstandigheden, de zogeheten STC (1.000 W/m2 instraling, 25 °C paneeltemperatuur, lichtspectrum "AM1,5"). In Nederland komen deze ideale omstandigheden niet of nauwelijks voor.


Opbrengsten zonnepanelen, hoe zit dat? De opbrengsten van uw zonnepanelen zullen in normale situaties altijd in Nederland ongeveer tussen 85% en 90% van het aangegeven Wp opwekken. Het aantal kWh dat panelen in een jaar opwekken kan worden berekend door het aantal Wp te vermenigvuldigen met 0,90 (panelen zuid georiënteerd, schaduwvrij en een hellingshoek tussen de 15 en 65 graden).


In tegenstelling tot wat de meeste mensen verwachten, presteren zonnepanelen bij hogere temperatuur minder goed. De opbrengst van zonnepanelen (in wattpiek) is bepaald bij een temperatuur van 25°C. Op een warme lente / zomerdag kan een zonnepaneel echter gerust 65°C graden heet worden; een temperatuur waarbij u zo’n 20% opbrengst inlevert (ruwweg 0,5% per graad celcius boven de 25°C). Op een zonnige dag in april, met een tempratuur van 10 graden, is de opbrengst van een paneel hoger dan midden in de zomer bij 30 graden.


Omdat de geleidbaarheid van halfgeleiders bij toenemende temperatuur toeneemt (de elektronen worden mobieler), wordt het makkelijker voor elektronen om gaten elders in het materiaal weer op te vullen. Omdat dit de elektrische balans in de cel verbetert, valt het elektrische veld bij de grenslaag weg, waardoor de lading niet meer goed gescheiden kan blijven. Het resultaat is een dalende spanning tussen de twee lagen. In de bovenstaande afbeelding is grafiek zichtbaar waarop dit effect wordt geïllustreerd (Het effect van temperatuur op de I-V curve van een zonnecel).


Uit de bovenstaande grafiek kunnen we afleiden dat de opbrengst van een zonnecel daalt met toenemende temperatuur. De stroomsterkte stijgt wel door de toenemende mobiliteit van de elektronen, maar de toename is dusdanig gering, dat deze nauwelijks merkbaar is.

Loading...