Opbrengst van zonnepanelen

Gepubliceerd
3 januari 2023

Laatst bijgewerkt
3 januari 2023

Leestijd
2 minuten

De opbrengst van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Wanneer er evenveel stroom wordt opgewekt als dat er wordt verbruikt, is de installatie optimaal.

Bij een te hoge opbrengst (meer opwek dan verbruik) lever je tegen een lagere energieprijs terug aan het net. Zo is de opbrengst van de zonnepanelen in Wattpiek hoger, maar in euro’s kleiner.

Het regent vaak in Nederland en er is vaak bewolking. Toch leveren zonnepanelen ook stroom bij een bewolkte lucht of regen. De opbrengst is vanzelfsprekend hoger bij een zonnige dag. Bij een regenachtige of bewolkte dag is deze minder.

De aankoopprijs van de zonnepanelen heeft invloed op de uiteindelijke opbrengst. Niet op de opbrengst van zonnepanelen, maar wel op de besparing per jaar of per maand. Om de aankoopprijs te drukken, kan er in sommige gemeenten een bijdrage worden aangevraagd. Deze gemeentelijke bijdrage heet zonnepanelen subsidie. MetDeZon heeft iedere gemeente onderzocht en in één handig overzicht gezet.


Ligging en hoek van het dak is bepalend

Doordat de prijs van pv panelen laag is in Nederland, is de stroom uit een andere energiebron zoals bijvoorbeeld een kolencentrale duurder. Doordat zonnepanelen relatief goedkope stroom leveren, is dit een slimme energiebron. De ligging en de hoek van het dak is bepalend voor een betere opbrengst.


De ligging van het dak

De ligging van het dak bepaalt de opbrengst per m2.

Bij een dak gericht op het Zuiden is de opbrengst gemiddeld 150 kWh per m2.

Is het dak gericht op het Oosten of Westen? Dan is de opbrengst gemiddeld 125 kWh per m2.

Bij voorkeur is de ligging van het dak dus op het Zuiden gericht.

Een zonnepanelen set is goedkoper geworden in de laatste jaren. Hierdoor kunnen er nu ook installaties op daken worden geplaatst die gericht zijn op het Oosten of Westen.


De hoek van het dak

Ook de hoek van het dak is ook een bepalende factor. Idealiter is de hoek tussen de 15 en 55 graden. Dit hangt af van de windrichting.

Bij een schuin dak staan de zonnepanelen gelijk aan de hoek van het dak.

Op een plat dak kunnen de zonnepanelen op een zelf te bepalen hoek worden geplaatst.

De regel is: hoe kleiner de hoek van de zonnepanelen, hoe meer er geplaatst kunnen worden.


De invloed van schaduw

Ook schaduw heeft veel invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Door schaduw, komt er geen direct zonlicht op het paneel. Hierdoor wordt de opbrengst van alle panelen een stuk lager.

Zonnepanelen worden aan elkaar verbonden in een string. Wanneer de schaduw op een zonnepaneel valt in het begin van de string, heeft dit een negatieve invloed op de hele string. Voor een maximale opbrengst is het dus belangrijk dat de panelen zo min mogelijk in de schaduw liggen.

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622