Zonnepanelen huren:
5 redenen waarom het niet verstandig is


zonnepanelen huren
Wilt u graag zonnepanelen, maar heeft u niet genoeg investeringsbudget? Dan denkt u misschien aan zonnepanelen huren.

Zonnepanelen huren klinkt als goedkope zonnepanelen voor een vast bedrag per maand. Maar is zonnepanelen huren wel zo aantrekkelijk als het lijkt?

Op deze pagina komt u erachter waarom u géén zonnepanelen moet gaan huren. Daarnaast heeft MetDeZon een perfect alternatief, voor als u geen investeringsbudget hebt.

U bent direct de eigenaar van de zonnepanelen en kunt de lening in termijnen afbetalen.

Eerst laten we u zien wat zonnepanelen huren precies is. Zo weet u na het lezen van deze pagina precies waar u aan toe bent.

Onze financieringspartner zorgt voor de bekostiging, wij installeren het zonnestroomsysteem. Zo heeft u zelf geen omkijken naar de installatie of de financiering. Simpeler kan het niet!

Zonnepanelen huren: dit is hoe het werkt


zo werkt huren
Bij een huurcontract voor zonnepanelen is er een termijn waarin de zonnepanelen worden gehuurd. Dit is de looptijd van het contract. Nadat dit contract is afgelopen is er vaak een mogelijkheid tot overname van het systeem.

Er verschillende bedrijven die zonnepanelen verhuren. Het bedrag wat u per maand betaalt verschilt per aanbieder.

De huurprijzen liggen niet zo ver uit elkaar als u misschien denkt. Bij zonnepanelen huren zit de adder niet bij de verhuurprijs van het pv systeem: daar later meer over.

Rekenvoorbeeld: dit betaalt én bespaart u per maand

De gemiddelde huurprijs ligt tussen de € 50,- en € 100,-, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u wilt huren.

Er wordt vaak een situatie geschetst waarbij er een besparing per jaar wordt berekend. Vaak ligt dat tussen de € 200,- en € 250,- per jaar.

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een gemiddelde situatie, waarbij u € 60,- per maand betaalt aan huur. Dit staat gelijk aan ongeveer 13 of 14 zonnepanelen.

De opbrengst van de installatie zal tussen de 4.000 en 4.500 kWh liggen. Normaliter kost dit bij de energieleverancier (afhankelijk van welke) € 75,- tot € 85,-. Natuurlijk kan dit redelijk verschillen per leverancier.

In principe bespaart u dus een paar tientjes per maand met zonnepanelen huren. U betaalt maandelijks en het systeem is nog niet van u.


5 redenen: waarom géén zonnepanelen huren?


geen zonnepanelen huren
Vooraf kunnen we vertellen dat het rendement bij zonnepanelen huren nooit hetzelfde zal zijn als bij een eigen installatie. De kosten zijn hoger en de opbrengsten per saldo lager.

Er zijn een hoop zonne-energie bedrijven welke huurcontracten aanbieden. Deze huurcontracten hebben flinke nadelen. Daarom noemt MetDeZon de 5 belangrijkste redenen op om géén zonnepanelen te huren.

1. Het complete systeem overnemen is een dure grap

Bij de meeste verhuurders kan het systeem worden overgenomen. Dit wel pas na een bepaalde huurtijd. Vaak na een periode van 10 jaar.

U lost alleen af wanneer u dat wilt. Het afgeloste bedrag kan hierna eventueel ook weer worden opgenomen voor extra financiële ruimte.

Zo kunt u met een gerust hart een lening aangaan, ongeacht hoeveel bestedingsruimte u op uw rekening heeft.

Wanneer u 10 jaar lang de zonnepanelen huurt, voor een bedrag van € 60,- per maand, heeft u € 7.200,- aan huur betaalt voor de panelen. Wanneer u dan vervolgens het systeem wilt overnemen, moet u deze nog betalen.

Wanneer u besloten had om te kiezen voor zonnepanelen kopen, had u vele malen goedkoper uit geweest.

De prijs voor een compleet zonnestroomsysteem ligt vaak onder deze totale huurprijs over een periode van 10 jaar. Hierdoor ‘verliest’ u in principe het geld wat u betaalt voor de huur: het systeem is nog niet van u.

Voor de overname van het systeem wordt logischerwijs niet het gehele aankoopbedrag gevraagd. Toch betaalt u nog makkelijk tussen de € 50,- en € 100,- per zonnepaneel.

Wanneer u 13 zonnepanelen heeft laten installeren, moet u nog 13 x € 75,- betalen na een periode van 10 jaar trouw huren. De totale kosten worden dan nog € 975,- hoger.

In totaal betaalt u dus méér dan € 8.000,- aan huur- en aankoopkosten voor het zonnepanelen systeem. Dat is vele malen hoger dan wanneer u het systeem direct had gekocht.

Gelukkig heeft MetDeZon een goede oplossing hiervoor, de zonnepanelen lening. Hier later meer over.

2. Het contract opzeggen: vaak onmogelijk of héél duur

Het is vaak onmogelijk of erg duur om het zonnepanelen huurcontract op te zeggen. Als er een bepaalde termijn is afgesproken, moet u vaak het resterende bedrag terugbetalen.

Een bedrag van een paar duizend euro voor de opzegging is niet gek. Gaat u maar eens na: € 60,- per maand keer 5 jaar terugbetalen is een dure grap.

Daarentegen is het soms mogelijk het huurcontract op te zeggen per maand. Toch is dit meestal niet gratis. Wanneer u voor een flexibel huurcontract kiest, betaalt u forse montagekosten en demontage vergoedingen. Daarnaast komen er ook een hoop administratiekosten bij kijken.

Let ook op wanneer u plannen heeft om te verhuizen. Het ontbinden van het contract geldt ook wanneer u verhuist.

In het geval van een verhuizing heeft u twee keuzes: de zonnepanelen meeverhuizen of het contract ontbinden. Vaak moet u zelf zorgen dat u de installatie verhuist. Ook dit kan oplopen in de kosten.

Natuurlijk geldt dit niet als de partij die het huis van u koopt het huurcontract over wilt nemen. Houdt in dat geval rekening met administratiekosten van de verhuurder.

3. Het contract wordt ieder jaar duurder

Sommige verhuurders vermelden, onderaan in de kleine lettertjes, dat er ieder jaar een stijging van de huurprijs is. Deze is contractueel vastgelegd. Dit geldt ook als er geen inflatie is.

Soms mogen verhuurders ook een rentestijging in de huur doorberekenen. Dit is negatief, want de opbrengst van het zonne-energiesysteem wordt niet hoger. Hierdoor verdient u per saldo minder bij inflatie of een verhoging van de huurprijs.

4. Bij verandering salderingsregeling nog lager rendement

Zodra de salderingsregeling verandert, verandert ook jouw rendement van zonnepanelen. Het voordeel op de energierekening veranderd in de negatieve zin.

Het is eerlijk tegenover de consument als er in dit geval een optie is voor het ontbinden van het huurcontract. Helaas is deze er niet. Wanneer de salderingsregeling veranderd wordt de besparing door zonnepanelen te huren een stuk lager.

5. De verhuurder mag het contract wijzigen, u mag dit zelf niet

Vrij veel verhuurders hebben in het contract of in de algemene voorwaarden opgenomen dat zij het contract mogen wijzigen. Wel enkel als er wet- of regelgeving vanuit de overheid veranderen.

Dit zou niet zo erg zijn wanneer u het contract ook mocht wijzigen. Helaas geven verhuurders aan dat dit een wijziging vanaf eenzijdige kant zal betreffen. Hierdoor heeft u dus geen mogelijkheid om het te wijzigen.

Het eenzijdig wijzigen van het contract kan nadelen hebben voor u als huurder. Bijvoorbeeld kan het rendement lager uitvallen dan gepland.


Het alternatief voor zonnepanelen huren


alternatief voor huren
Gelukkig heeft MetDeZon een goed alternatief voor zonnepanelen huren. MetDeZon denkt graag met u mee over de beste oplossing voor een zonnestroomsysteem; ook financieel gezien.

Een zonnepanelen financiering is veel voordeliger dan zonnepanelen huren. U heeft met een financiering geen last van de vijf bovenstaande redenen.

Het is een lening, speciaal voor zonnepanelen. U kunt op ieder moment aflossen. Het afgeloste bedrag kan op ieder moment flexibel weer worden teruggestort op uw rekening, mocht u even krap zitten.

Daarnaast bent u direct eigenaar van de zonnepanelen. Hierdoor heeft u geen last van een afkoopsom aan het einde van de huurperiode.

Vormen van financieringen: 3 mogelijkheden

Er zijn drie vormen van financieringen:
  • Doorlopend krediet
  • Persoonlijke financiering
  • Huiseigenaren krediet

Doorlopend krediet

In het doorlopend krediet is een flexibel rentepercentage opgenomen. Net als het rentepercentage is ook de looptijd van de lening flexibel. Zo lost u af wanneer u wilt. Daarnaast kunt u altijd weer geld opnemen zodra u even geen bestedingsruimte meer heeft.

Persoonlijke financiering

Een persoonlijke financiering is een lening met een vast rentepercentage. Ook heeft deze een vaste looptijd en maandtermijn. Deze lening kiest u als u precies wilt weten waar u aan toe bent. Er gelden verder dezelfde opties voor eerder aflossen of opnemen als bij het doorlopende krediet.

Huiseigenaren krediet

Het huiseigenaren krediet is voor wanneer u eigenaar bent van een koopwoning. Hiermee profiteert u van een laag rentepercentage, omdat het huis zekerheid met zich meebrengt.


Waarom zonnepanelen huren?
We kunnen beter zeggen: waarom géén zonnepanelen huren. Bekijk 5 redenen.
Wat kost zonnepanelen huren?
De kosten van het huren van een zonnestroomsysteem zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen zo'n 60 tot 80 euro per maand.
Hoe werkt zonnepanelen huren?
Een volledige beschrijving van de werking van dit huursysteem staat hier omschreven.

STUUR ONS EEN BERICHT

[email protected] | 085 401 1356