De aanschaf van een omvormer......

 • Allereerst mijn excuses voor eventuele spellingsfouten ;)

  Op 29 juni zag ik dat er een btw-collectief georganiseerd werd.

  De korting zat op dat moment al op 18% en het zag er naar uit dat we de 20% zouden halen.

  Helaas bleken er veel dubbele aanmeldingen tussen te zitten waardoor we de 1000 net niet haalden.

  Na veel problemen met het indienen van de aanvraag voor de 15% subsidie werdt er door agentschapNL de mogelijkheid gecreeerd om via email de aanvraag in te dienen.

  Het bestelde systeem met een SMA omvormer bleek volgens Micheal van metdezon slecht leverbaar en de verwachte leveringsdatum was begin oktober. Na overleg bleek ook dat de SMA 2000hf-30 die ik als optie ipv een mastervolt bij het complete pakket had gekozen niet geschikt is voor 2400wp aan panelen.

  Dit moest minimaal een omvormer zijn met 2500w aan vermogen, om later eventueel uit te kunnen breiden ben ik toen voor een 3000w gegaan. Volgens micheal kon ik kiezen tussen de SMA 3000hf-30 de SMA 3000tl-21 en de Omniksol 3k tl. Volgens micheal kon ik het beste voor de Omniksol gaan. Na wat gelezen te hebben op buitenlandse forums bleek dat de omniksol zeer slecht omgaat met schaduw. De omniksol viel hierdoor voor mij af, de keuze tussen de SMA's bleek makkelijk. De TL had een beter rendement twee MPP trackers en kon op een normalen zekering en had daarnaast ook nog een veel hoger ingangsvermogen dan de omniksol 500v tegen 750v waardoor je strings tot 14 panelen in theorie zou kunnen maken. Na mijn bevindingen micheal gebeld met de wijzing van mijn bestelling. Toen ik hem telefonisch vroeg of de 3000tl geleverd zou worden als het oude 20 model of het nieuwe 21 model zij hij dat de 20 speciaal voor nederland is gemaakt en de 21 voor duitsland. Ook vroeg ik of het te leveren model ook tot 750v gaat (metdezon webshop zegt 500v terwijl sma zelf 750v aangeeft.) eerst hield hij stelig vast dat ie maar tot 500v gaat na aandringen is ie in het magazijn gaan kijken en bleek het de 3000tl-21 te zijn en bleek die inderdaat tot 750v te gaan.

  Nu heb ik gelukkig onlangs 13 augustus het pakket op kunnen halen. Maar tot verbazing is zelfs nu op 22 september na mijn emails en gesprekken met micheal nog niks aangepast op de webshop en staat daar nog steeds een spanningsbereik tot 500v, zelfs na verschillende mailtjes van Micheal:

   

  Goedemorgen,

  Ik heb het even nagekeken en het klopt dat de Maximale DC Spanning van 750V.

  Met Vriendelijke Groet

  Team MetDeZon

   

   

  Zal volgende week even een blog van de installatie en de ervaring tot nu toe plaatsen.