2009 wat ik doe

 • Ons bespaar verhaal begon in December 2008 toen we besloten onze oude woning prima geïsoleerd te verhuizen naar een oude woning uit 1934 deels woning met een bedrijf deel heel wat groter dus.

  Ik heb nog nooit in zon koud huis gewoond , ach ja koude winter 2008/2009

  Meter standen door geven , niet schrikken zij de meneer door de telefoon van de energie leverancier u gaat heel wat betalen elke maand , en dat was zeker even schrikken .

  De vorige bewoners hadden een verbruik historie van 5800 KUB gas per jaar en 3400 kWh stroom en 210 KUB water per jaar dat is meer als 500 liter water per dag , ik dacht eerst misschien is de waterleiding wel lek was ,dus niet zo , wel beneden een flink druppende kraan gelijk gemaakt natuurlijk (rubbertje) zonde toch .

  Actie dus !!!

  Eerst maar tocht stripjes gehaald voor alle ramen en deuren , brievenbus borstel , onderdeur borstels , deur drangers , verlichting vervangen door led en spaarlampen etc. etc .

  De ketel had gelijk al problemen maar kon nog net draaien winter 2008/2009 gelijk maar besloten die voor de volgende winter te vervangen moest worden door een Intergas ketel HRE Compact om de gasrekening maar wat te drukken en er warm bij te blijven zitten .

  Meteen maar de afspraak gemaakt om dan ook maar een zonneboiler te laten plaatsen indien de subsidie werd goedgekeurd .

  Ja veel te doen ,heel veel het wordt een obsessie ,isoleren , besparen etc .

   

   

  Maar ja we hadden ook nog een openhaard in de woonkamer die dan maar wat meer gebruiken , nou dat viel tegen die werkte meer als koeling voor de woonkamer dan als verwarming zoveel lucht trok die aan (koude lucht), in het voorjaar als het wat kille dagen zijn maar niet echt koud was dan kon het nog wel .

   

  Besloten om deze in de zomer te vervangen door een hout kachel dus het oude ding er maar uit slopen , dat viel nog niet mee beton bikken en de haard in 3 stukken slijpen en afvoeren .

  Nieuw hout kacheltje aan geschaft met de hoop op meer warmte en lagere gas rekening .

   

   

  Dit is m dan geworden alleen als bij verwarming

   

   

  Ook werd de subsidie goedgekeurd voor onze zonneboiler en kon eind maart 2009 worden geplaatst

  Dit was in een ochtend gedaan door 4 medewerkers van het installatie bedrijf .

  Gelijk een warme kraan aansluiting laten maken voor de wasmachine voor de Hotfill om met warm water van de zonneboiler de was te doen , dit zelf gedaan met een Duco-mengventiel in gesteld op 35 graden we doen toch meestal de was op 30 graden , dit moest toch weer een flinke besparing op de kilowatjes geven .

   

   

  Gelijk ook de vaatwasser maar gedaan ,direct op de warmwater aansluiting gedaan alleen een nieuwe wasmachine kraan plaatsen en gelijk heet water erop zonder regel ventiel .

   

              

   

  Zonnecollector op het dak - Regeleenheid en pomp -    Opslag 150 liter boiler

   

  Zo ziet het er nu uit, nog wel de bedoeling om de oude schoorsteen op eerste foto te verwijderen om schaduw te voorkomen dat doe ik dit jaar 2012 .

   

  Resultaten naar 1 jaar :

   

  Gas was 5747 KUB Gas 4549 KUB bespaard 1198 KUB Gas dat gaat de goede kant uit

   

  Stroom 3368 KWH nu op dat moment 2878 kWh 490 KWH bespaard ,toch minder maar ben niet tevreden .

   

  Water 209 KUB water was toen 94 KUB water 115 KUB water bespaard precies op ons oude verbruik in onze oude woning gelijk had onze oude regen ton geplaatst om regen water op te vangen voor de plantjes ,auto wassen , ramen wassen .

   

   

  Dit waren de besparingen voor 2009 nog heel veel te doen maar toch al heel wat gedaan ,

  maar het leuke er aan is het wordt zo langzamer hand een uit hand gelopen hobby en veel mensen vragen en praten er met mij erover .

   

  Ook omdat ik een stuk in ons wijkblad had geschreven over het milieu en vuilnisafvoer van ons bedrijf en hoe we daar mee omgaan.

  (p.s. wij runnen een Cafetaria plaatst ik ook nog even ) .