to doo 2013 update 4-11-2013

 • Zonne zaken voor 2013

   

  1- aanpassen badkamer voor electrische boiler - klaar

  2- electrische Boiler plaatsen - Klaar

  3- 3 nieuwe zonnepanelen plaatsen - klaar

  4- 5 oude zonnepanelen 100 watt herplaatsen - klaar

  5- Zonne hetelucht oven afmaken - klaar

  6- proefen en maken hetelucht venterbank collector - klaar

  7- maken van hotair Pipes voor de woonkamer

  8- Grote ventilator aanbrengen grote hotair collector

  9- nog 3 hr++ raampjes plaatsen zijn 4 geworden- klaar

  Extra klus

  10- 16 solyndra panelen gekocht , samen met een kennis, verhaal volgt nog..

  11- en al die extra dingen die er zomaar even tussen door komen vliegen en die niet op de planning staan , het blijft gewoon doorgaan met energie gekte en besparingen.

   

  1 -Genoeg dingentjes op mijn lijstje moet maar zien hoever ik kom , maar ben al begonnen met de badkamer , het oude bad er al uit gesloopt en op deze plaatst de wasmachine en wasdroger geplaatst.

   

  2- Om ruimte te maken voor de boiler , deze gaat nu alleen mijn warmwater produceren of naverwarmen, samen met de zonneboiler, en op zonnestroom , dus cv warmwater ontkoppelen en geen gasverbruik voor warm water hier.

   

  Ook moet ik de zonnestroom omvormers verplaatsen . in de cv ruimte , electra aanpassen voor de boiler op vrije groep , en de aanvoer en waterleidingen , en veiligheidsgroep aanbrengen.

  Ben bijna klaar en benieuwd hoe dit gaat draaien

   

   

  Het boiler project is klaar , hij warmt mooi op , ik zet m s nachts nog handmatig uit , maar wil in de groepenkast een groepenkast tijd schakelaar aanbrengen zodat ie s nacht automatisch uit staat , en alleen overdag verwarmt is scheelt weer in het electra verbruik.

  Ook koelt hij s'nachts bijna niet af hij is s'morgens nog 50 graden en hoeft dan maar 10 graden op te warmen , hij is dus goed geisoleerd van binnen.

  Het verbruik valt me ook mee , er wordt aangegeven dat ie 2kwh verbruik zou hebben maar ik meet 1.87 kwh bij het opwarmen .

  Deze week (19 april) de schakelklok aangebracht hij staat nu uit van 21:00 uur tot 9 uur s'morgens en overdag op zonnestroom te draaien , ook als de zonneboiler overdag heet genoeg schakel ik m handmatig uit , zodat ie dan niet onnodig aan staat.

   

  6- De volgende proefjes heb ik ook klaar en kunnen op mijn werk kamer zonne warmte produceren 2 pasieve hotair collectors en 1 actieve , ik heb ze gemaakt van wortel doek wat ik nog had liggen  , de passieve niet je aan 2 latjes onder en boven en hang je voor een raam , met ruimte aan onder en bovenkant zo kan de lucht ciculeren en worden zeer heet ik meete hier 65 graden na 10 minuten in de zon .

  En de kamer was toch al gauw opgewarmt tot 23 graden

   

      

   

  De volgende is een actieve , je maakt een kast die past op je vensterbak, met daarin iets zwart wat op kan warmen je dekt het kasje dan af met een stuk plexiglas ,en met behulp van een 12 volt ventilator en een klein zonnepaneeltje blaast ie dan de warme lucht in de ruimte ,de temperatuur die ik meete was al gauw 40 graden en soms meer , vooral in het voorjaar en najaar zullen ze het werk doen als bij verwarming , zomers zet ik ze uit .

   

   

   

  13 April - dubbelglas plaatsen

   

  9- heb via het internet 3 stuks Hr ++ glas besteld voor niet te veel geld, netjes bij me thuis bezorgd , ik heb hier nog 3 raampjes met enkel glas erin het werdt wel tijd dat dit wordt gedaan vooral met de winters van de laatste jaren , hopelijk met weer wat invloed op de gas rekening hier, zo langzaam wordt ons 1930 huis weer een beetje warmer.

  Raampjes maandag geplaatst , het was in 2 uurtjes gepiept , oud glas eruit , tapen , plaatsen  ,glaslatten , en afkitten , iedereen zou het zelf kunnen ,alleen nog in de zomer als ik wat schilder werk ga doen even verfen .

   

   

  2- Een maandje nu ongeveer de electra boiler in gebruik ,de maand april was zeer zonning dus veel opbrengst qua warm water en stroom , dus het stroom verbruik viel me reuze mee, van de electra boiler ik had 235 kwh zonnestroom opgewekt en hier van 115 kwh zelf opbebruikt en 120 kwh terug geleverd aan het net , geen gas verbruikt voor warm water .

   

  Een aanrader voor je overschot van zonnestroom op te verbruiken koop een electra boiler.

   

  4 -Deze week gestart met het verplaatsen van de 5x100 watt paneeltje , niet meer 5 naast elkaar maar nu per 2 boven elkaar geplaatst , zodat ik precies de ruimte heb voor de nieuwe 3x200 watt panelen (van MetdeZon 2e prijs panelen die ik had gewonen bij hun).

   

  3- Dag 2 het plaatsen van de 3 panelen , toch nog wat schuiven en ja ze passen er precies tussen op de vrij gekomen plaats , kabels trekken , dakpannen weer wat recht en op de omvormer aan sluiten.

   

   

  Ik dacht eerst dat de bijgeleverde Steca500 omvormer niet goed werkte , maar deze nieuwe types hebben waarschijnlijk een langere inschakel tijd van +/- 3 minuten mijn andere oudere stecas schakelen namelijk in 20 seconden aan , 

  dus ik dacht eerst dat ze een defect hadden , maar hij werkt verder  prima weer wat geleerd , de set werkt verder goed laat de zon maar schijnen nu.

   

  10 - Solyndra Panelen bij een kennis plaatsen

   

   

   

  Vandaag en gisteren middag (22mei)lekker  bezig geweest zonnepanelen plaatsen , bij een kennis van me, de panelen wegen meer dan 30 kg per stuk dus  die til je niet alleen op een dak een klusje voor 2 man dus .
  We hadden in ieder geval goed weer , maar dit soort klussen gaat altijd meer tijd in zitten dan je denkt , panelen naar  boven tillen en plaatsen , kabels trekken etc. , dak doorvoer gaten boren , meterkast aan passen ,  aanmelden energie maatschappij , en de subsidie aanvragen.
   
   
  Maar de eerste rij levert in ieder geval stroom , morgen de 2e rij aansluiten en klaar en leveren maar.De 2e draaid nu ook even voor de helft op een steca300 die ik nog had liggen , eerst de soladin 600 omvormer maken was een elko uitgebrand deze nog even verwisselen en kan deze weer draaien .
   
  Vandaag 11-6-2013 wat dingen afgerond bij mijn kennis
  1- follie onder de panelen geplaatst / voor meer opbrengst.
  2- extra paneel bij geplaatst / nu totaal 9 stuks
  3- steca 300 vervangen door mastervolt
  4- platdak installatie is nu klaar met 1500 watt piek.
   
  Nu maar veel zon en plezier aan het opweken van eigenstroom .
   
  SOLYNDRA PANELEN ... 
   
  2 test paneeltjes Thuis

   

   

   

  Zelf bij mij thuis ook even 2 Solyndra paneeltjes geplaatst om wat mee te experimenteren deze eerst in serie geschakeld op een steca 300 omvormertje , 1/2 uurtje werk met mijn oudste zoon .

  Het was niet echt zonnig maar in de piek toch nog 245 watt gemeten van de 330 watt .

  Er is nog niet een reflecterende onder grond geplaatst maar dat moet de opbrengst toch wat hoger uitlaten vallen ben benieuwd!

  Ook wil ik ze daarna paralel aansluiten kijken wat beter uitvalt met schaduwslag en omdat de panelen toch een aardige hoge spanning leveren 70 volt, en de omvormer niet te veel wil belasten.

   

  Vandaag 2-6-2013 weer wat veranderd met mijn solyndra opstelling , ze zijn nu parralel en niet meer in serie geschakeld , en gelijk een witte ondergrond geplaatst voor meer op brengst (ik had nu een al een piek van 296 watt en mischien nog meer ? het was niet super zonnig hier vandaag .

  En met deze opstelling  was er ook plaatst voor nog 2 extra panelen zo ziet het er nu bij mij uit .

   

   

  We blijven nog even door testen .

   

  Oh ja de maand Mei 246 kwh stroom opgewekt , 112 kwh verbruikt , en maar 6 cub gas verbruikt.

  en deze tip nog om je gasverbruik in de gaten te houden en een jaar na jaar een leuk overzicht te houden https://www.mindergas.nl/ 

   

  UPS ...

   

  Stoomstoring ook bij mij thuis

   

  29-5-2013

   

  Leeuwarden heeft woensdag een half uur zonder stroom gezeten. Ook de noordkant van de stad werd getroffen.

  Vlakbij een verdeelstation van Enexis aan de Dammelaan is even na half twaalf een storing ontstaan, zo meldde het bedrijf. Kort na twaalf uur was de storing verholpen.

  Onder meer Hogeschool Stenden en het winkelcentrum in Bilgaard zaten zonder stroom. In liften van flats zaten korte tijd mensen vast, zoals aan de Gealanden. Van paniek was geen sprake, aldus de brandweer.

  Omdat veel verkeerslichten het niet meer deden, waren er in delen van de stad opstoppingen.

  Maar mijn UPS op mijn zonneboiler die ik daar voor aan heb aangeschaft , heeft het mooi overgenomen van het net , en werdt deze dus niet oververhit  , net zo als de stroom storing van vorig jaar zomer .

  Ook heeft mij UPS in de winter de CV door laten draaien met stroomstoring , zaten we er toch nog warm bij , een goede investering.

   

  Ook vorige week 1-8-2013 weer een uur zonder stroom gezeten , UPS werkte mooi voor de zonneboiler ik ben blij dat ik m heb.

   

  7-6-2013 was een mooie zonne dag , toch maar een computer ventilator op de 6 steca omvormers van mij  gericht voor wat extra koeling ze worden toch wel warm bij deze dagen, deze aangesloten op een klein zonnepaneeltje 12 volt , lekker blazen maar.

   

                                   gekoelde steca's                                           12volt paneeltje buiten

     

   

  ELCTRISCHE SCOOTER....

   

  Ik hellemaal op groene stroom verzot en alles erom heen , vond dat ik mijn auto maar wat meer moet laten staan , wat ik al veel deed met de fiets , had al een tijdje nagedacht over een electrische auto , maar daar is geen geld voor . Maar wel voor een gebruikte 2e hands electrische scooter , deze kon ik voor weinig overnemen en ben er hellemaal verzot op , voor kleine ritjes in de stad etc en wat toeren vandaag er 30 km mee gereden en nog stroom over.

   

  Echt een een leuk brommertje wat niet bromt maar zoemt geen uitlaat gassen geen lawaai en niet naar de bezine pomp toe maar thuis de stekker in het stopcontact en zonnestroom laden maar groen vervoer op nivo , ik zeg doen .

   

   

  Het gaat maar door in 2013 dingen die ik niet heb geplant maar er gewoon even tussen door nog wat meer zelf opgewekte stroom .

   

  2e HANDS PANELEN ...

   

   

  Ik heb 2e hands voor weinig geld 3x190 watt mono paneeltjes kunnen kopen , van iemand die een grotere instalatie liet plaatsen , nou kan ik ook mooi mij installatie vergroten weer een 500 watt erbij . Ik wil ze langst mijn balkon hek plaatsen een beetje als afscherming eens zien hoe dat gaat .

   

   

  Ik heb ze vandaag geplaatst ook ter vervanging van ons verweerde balkon doek , ze zitten nu nog boven met 2 tyraps vast maar ik zet nog wat extra vast met wat stukken plaat en draadeind.

  Ook staan ze een beetje scheef ik denk dat ik dat zo maar laat.

   

  Na de storm van 28 oktober had ik veilig gesteld en de panelen maar naar binne gehaald want 1 van de panelen was al los gewaaid , ik ben nu bezig met een home made contructie die storm proof wordt. wordt vervolgd...

   

  4-11-2013 wat steigerbuis, draadeind, en wat ogen om te bevestigen , dit is het geworden.

   

   

  paneel

   

  Mooi mijn nieuwe afscherming .

   

  ISOLEREN ZOLDER..

   

  We hebben een lage zolder boven met kerst en camping spullen , ik had deze al eens tegen de kanten aan geisoleerd de zolder leeg gehaald en de vloer oppervlak nog met extra met extra piepschuim platen gelegd lekker warm .

   

  ELECTRISCHE VLOERVERWARMING..

   

  Ook had ik nog een oude termostaat regeling op mijn electrische vloerverwarming , die alleen aan of uit kon deze is nu ook vervangen door progameerbare die veel efficienter werkt .

  Met grote uitlezing en tiptoets bediening.

  Ik vind hem zeer gebruiks vriendelijk.

   

   

  27-9-13  vandaag nog een enkel stukje glas en uitklap raampje vervangen door een vast raam  HR++ glas  in onze Wc ruimte , kunnen we deze winter lekker warm op de pot zitten .

   

  22-10-13 Nog wat nieuw led lampjes kunnen scoren bij de Action , met wat betere licht opbrengst ze zijn wat witter van kleur en 6 watt, ook heb ik 2 Led-tl buizen besteld en moet de 2 armaturen nog om bouwen, en deze nog uitesten ben benieuwd hoe het licht is .

   

  1 tl 60 cm heb ik geplaast , het ombouwen armatuur is zeer simpel , ik vind het licht te helder ook al is het warm wit , hij zit in een afzuig kap en de uit straling is te groot en hinderlijk wat met een tl buis niet het geval was , en ben van plan hem wat lager op te hangen ? wordt vervolgd..

   

  1-11-13 Ik heb aan de binnenkap een stuk wit papier geplakt , nu is de uitstraling wat minder dit doet zich wat rustiger aan voor de ogen.

   

   

   

   

  Kleine zonnepaneel terug lever  set  28-10-13
   
  Ik heb een kleine zonnepaneel basis set getest , gisteren en vandaag voor mijn zoon voor zijn elektrische scooter opladen thuis , en als ie dat niet doet levert hij aan zijn stroom aan het net terug .
  Leuk handig zonnepaneel geschikt voor iemand d...ie in een flat woont en geen dak ruimte heeft , dus gemakkelijk voor het venster te plaatsen op de zuid kant Hij is uitbreid baar met nog 2 panelen en dan kom je op 3 stuks totaal 240 watt vermogen piek . De omvormer vind ik wat te snel inschakelen had wel iets meer vertraagt mogen zijn voor de veiligheid en de DC aansluiting is niet echt super met kans op sluiting  mogelijk (zie eerste foto) , dus nog wat extra af tapen maar , ik had liever een MC4 aansluiting gehad.
   
                
   
  Specs : aangeschaft bij Tiamro BV, snelle service ,scherpe prijs en goede uitleg via de mail. Plug en play set een zonnepaneel met inverter 250 W ( de inverter is geschiktvoor maximaal 3 zonnepanelen van 80 Wp) zonnepaneel op het balkon, dak, schuur, voor het raam, etc,etc. U sluit de kabel van het paneel aan op de inverter , stekker in het stopcontact en u bent klaar en hij gaat stroom aan uw huis leveren. De set bestaat uit : 1 daglicht paneel van 80 Wp. 1 sun 250G inverter  en 5 meter solar kabel incl Mc2 stekkers.
   

  31-10-13 Gisteren nog een buiten deur bij ons dubbelglas laten plaatsen voor dat de echte koude dagen eraan komen , dit keer niet zelf gedaan , geen tijd geen zin en vak mannen zijn 2x zo snel als ik zelf (was zelf aan het hout sprokkelen na de storm van afgelopen maandag.

  Nu nog 1 stukje enkel glas te gaan, onze voordeur , maar dit is de bedoeling om deze te vernieuwen gelijk met dubbelle beglazing dan is onze complete woning klaar met dubbel glas.

   

  4-1-13  Ik vond dat het eens tijd werd om mijn buitenlamp en huisnummer te vervangen weg met die oude troep !! deze zijn nog van de vorige bewoners en oerlelijk , natuurlijk zonne-energie verlicht  in niet meer 230 volt zoals de buiten lamp .
  De nieuwe hebben schemer schakeling en kunnen ongeveer een 8 uren branden ik ben benieuwd ??

   

   

      lamp lamp  nummer

1 comment