paneeltjes

 • Vervolg op klussen 2012

   

  Ik had al een rail geplaatst zie mijn blog 2012

   

   

  Met de bedoeling er wat op te plaatsen.

   

  Ik ben natuurlijk altijd aan het vooruit denken en handelen , loop toevallig tegen 5 paneeltjes aan van 100 watt voor niet te veel euro's .

   

   

   

   

  Montage matriaal en kabel heb ik al liggen , en op marktplaatst toevallig een 2e hands steca 500 omvormer gekocht voor niet te veel ( weet niet dat ie werkt !!) maar ja dat is het risico.

   

  De panelen zijn heel wat kleiner en lichter dan de andere 9 die er liggen dus wat handzamer dit moet wel alleen lukken met plaatsen.

   

  Ze zijn ook iets blauwer van kleur , de anderen panelen zijn mono en deze zijn poly mij hinderd het niet.

   

  Ben natuurlijk benieuwd hoe deze gaan leveren en sluit ze eerst los aan op het net om te kijken wat ze produceren ten opzichte van mijn andere panelen , ik ben er ook achter gekomen dat in de string van 3, de 3x185 watt het langste stroom geven als de zon onder gaat en de rest al niets meer doet (6x 160watt).

   

  Wordt vervolgt.

   

  4 augustus ben ik de paneeltjes maar gaan plaatsen het was redelijke dag niet te warm en niet te nat , ik was net voor de eerste regen bui klaar met de panelen op het dak leggen , nu kon  ik binnen beginnen met kabels trekken omvormer aan sluiten , en ja de steca omvormer die doet het de eerste 65 watt komt al binnen , met regen en bewolking buiten.

  Nu maar even wachten op volle zonneschijn eens kijken wat ze maximaal leveren.

   

  Drie uurtjes werk, ik moest toch de rail iets verplaatsen om het wat beter te laten aansluiten op de panelen, foto's plaats ik later nog van het 500 watt setje.

   

   

   

  Zo ziet het nu uit , laat de zon maar schijnen , nu komt mijn totaal op een kleine 2000 watt uit aan zonne vermogen .

0 comments