Windmolen voor thuis

 • Wind molen project 2011/2012

  Ik wou wel eens een windmolentje maken , en zien dat dit was voor mij thuis is en daar van te leren .

  Ik als echte wind freak moest natuurlijk hier mee aan de slag .

  (ik windsurf en vlieger veel als hobby dus altijd met de wind bezig)

  Maar wat op internet rond neuzen , daar staat de wereld aan bouw projecten , ik had al snel besloten om een VAWT te maken een verticale as windmolen .

  Zoiets als dit

   

   

  Hij moet niet te groot worden, en eigenlijk geen hinder veroorzaken qua geluid of schaduwslag voor de omgeving , want ja ik woon in de stad niet meest ideale plek om wind op te vangen .

  Maar boven op mijn garage pak toch de meeste wind , daar zit al gouw wat trek en heb ik de meeste wind voor dit project met de rest zit ik compleet ingebouwd.

  De generator ja dat is lastige in dit geval wat moet ie leveren aan vermogen en spanning ?

  Zelf maken en wikkelen zou kunnen ,maar ik ben van een bestaand iets maar uit gegaan .

  Heb je gelijk een behuizing en het is al gewikkeld

   

  De motor van een plafonventilator ik had nog een hangen van de vorige bewoners die op een slaapkamer stof stond te vangen en hoe we hadden m nog nooit aangehad een echt stofnest zon ding , maar we gaan m nieuw leven inblazen .

  Wieken eraf die kon ik niet gebruiken , en wat overhoud is een losse elektromotor , universeel meter er op en ja inderdaad als m gaat draaien levert hij een klein beetje spanning 1a 2 volt misschien dat is nog veel te weinig ik kom het liefst boven 12 volt en meer natuurlijk , dus de motor aangepast met magneten die ik heb besteld via internet om een groter en sterker magnetisch veld te creëren en dus meer spanning en vermogen

   

   

   

   

  Tegen wording hebben ze neodymium-ijzer-boor magneten ,super krachtige dingentjes ook al zijn nog zo klein je krijgt ze haast niet een van elkaar af ideaal voor mijn project (nadeel is ze snel willen oxideren dus je moet ze in gieten in epoxy-hars om ze te schermen )type wat ik gebruikt heb waren knoop magneten .

  En ik had mijn generator klaar, nu nog even testen , mijn zoon moest de draadjes even tegen de stekkers van de universeel meter houden wat die hingen nog wat los allemaal , toen ik begon te draaien liet ie gelijk los , en riep au ik krijg stroom door me heen en schrok zich rot , daar stond dus wel spanning op maar ja hoeveel ik meet toch al snel 14 volt maar hoe harder ie draait de te meer spanning en stroom er werd gegenereerd dit werkte dus .

   

   

   

  De schoepen heb ik gemaakt van PVC regengoot , verkrijg baar bij iedere bouwmarkt zo ziet dat er nu uit.

  Dit is de proef opstelling , later ga ik het voetstuk nog verzwaren , wat hij is wel wat top zwaar , of de schoepen 1/3 in korten.

   

                      

   

   

   

  De generator nu

   

  Wat wil ik ermee doen ?

  In eerste instantie laat ik nu er 1 lampje opbranden zolang ie draait ,ja het is nu wisselspanning wat er afkomt dus eerst een diode brug maken en gelijkrichten de stroom, maar dan uit eindelijk een accu er mee opladen voor een 12volt verlichting systeem

   

   

   

  De Accu en de ledtjes van 12volt lampjes goedkoop en eenvoudig te plaatsen 

   

   

  door mijn woning en op een paar verschillende plaatsen een lampje ophangen , bv bij trap,in de meterkast en nog wat plaatsen ) of gewoon voor gebruik erbij ,ook dat in de winter de stroom uitvalt een backup verlichting te hebben (deze afgelopen winter 3 keer uitval gehad hier) brand er dus toch een lampje bij ons (een kaarsje wil natuurlijk ook wel ).

  Dit project krijg nog zijn vervolg, er moeten nog wat dingetjes gebeuren .

   

   

  In volgende blog wat nog te doen en al is gedaan in 2012

0 comments