Zelf bouw hotair collector

 • Hot Air Zonnecollector

   

  Hier het beloofde stukje over dit onderwerp

   

  Ik had verschillende zelfbouw filmpjes op internet gezien over dit project , en natuurlijk verschillen methoden gezien en gelezen over dit onderwerp .

  Veel leuke ideeën vooral in Amerika waar men veel met warme lucht verwarming werkt .

  Voordeel : gemakkelijk zelf te bouwen , en de materialen zijn eenvoudig te verkrijgen .

   

  Wat wou ik er mee ?

   

  Nou heb ik een inpandige garage ruimte die winters niet al te warm is zeg maar koud , en deze op manier proberen wat op te warmen lijkt me wel geschikt voor dit soort ruimtes .

  Zo gezegd zo gedaan materiaal verzamelen, ik wou die van mij bouwen van lege frisdrank en bier blikjes , ik had 260 stuks nodig , geen probleem voor mij , ik werk in een snackbar en bij ons worden heel wat blikjes weg gegooid , na 4 weken had ik ze bij elkaar ze moesten natuurlijk wel heel een rond zijn en allemaal het gelijk formaat , dus in de vuilnis bak graaien . (en weer hergebruiken van een afval product super groen .)

  Na ze allemaal te hebben omgespoeld , moeten ze worden geboord, de bodem een rond gat boren en de bovenkant gewoon open knippen met een blikschaar .

   

   

   

  Nu de bak maken waar ze in komen met 2 headers en openingen aan de achterkant , ik had nog een plaat multiplex liggen van 120x260cm gelijk 3m2 aan zonnepaneel de bak isoleren en beplakken met alufolie voor meer reflexie van het zon licht .

   

   

   

   

   

  De blikjes aan elkaar kitten met siliconen kit en daarna het gehele paneel zwart spuiten met motip hitte bestendige spuitbus lak.

  Eerst zou ik het paneel afdekken met een glasplaat maar dan werd het geheel zo ontzettend zwaar dat het was haast niet meer te verplaatsen , dus toch maar voor kunststof glasplaatjes gekozen , ook weer verkrijgbaar bij elke bouw markt , en eenvoudig te verweken . Alles in elkaar goed afkitten voor vocht en naar buiten met dat ding , ik had precies nog een plaatstje op het zuiden op mijn platdak waar ie perfect kon staan , met ook nog een oude dakdoorvoer voor het buizen werk direct achter het paneel .

   

   

  De Buis naar binnen toe , deze wordt nog beter geïsoleerd en weg gewerkt

                        als ik de ruimte ga gipsen .

   

   

   

   

  Lucht inlaat naar de ruimte

   

   eerst ik had er een terugslag klepje op maar dat gaf wat weerstand dus die had ik eraf gehaald voor meer warme lucht toevoer .

   

   

   

  Thermometer voor de auto gekocht voor 4 euro

   

   met een sensor op een draad zo kan ik de kamer temperatuur  uit lezen en de ingeblazen lucht (staat op dit moment 18,8 C en de zonnewarmte op 31.1C dit werkt perfect .

  We moeten natuurlijk wel meten om te weten , ik heb m alleens op 56,8 C zien staan.

   

  Nu nog de juiste lucht toevoer met een ventilator , eerst geprobeerd met een badkamer ventilator , maar ja dan moet ik m steeds weer aan uit zetten als er geen zon was , toch eerst maar zo gemaakt kost me weer elektriciteit en tijd dat moest automatisch kunnen.

   

  Toen bij Conrad dit besteld en in 2 voud.

   

    Solarmodule 5W-12V                 Computer ventilator 12 Volt

   

                       

   

  Om op zowel de ingang en op de uitgang van het paneel aanvoer en afvoer van warme lucht te creëren

  Dat werkte zoals ik het wilde bij geen zon inval ( Bewolking en dus geen opwarming van het paneel draaiden ze niet zodra het eerste zonnestraaltje het paneel raakte gingen ze in werking )

  Schijnt de zon scherper gingen de ventilators harder draaien , dus maar aanvoer van warme lucht .

  Zo moest ik het hebben en kan de collector zijn eigen werk doen , zonder dat het extra stroom of energie kost

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  De buiten unit

   

   

  Zo ziet het er nu buiten uit boven de 2 zonnepaneeltjes voor de ventilators , die ik kan verstellen in een andere hoek , in de winter in vlakker hoek en in het voor en najaar .

  De collector zelf staat bijna recht , een klein beetje scheef , want ik wil in de winter en in het voor en najaar als de zon het laagst staat de meeste zonnestralen opvangen .

   

  De boven kant is de folie is wat losgegaan waarschijnlijk door de hitte in het paneel maar beïnvloed de werking nog niet , als het zomers echt warm wordt dan dek ik het paneel af met noppen alufolie en is de hot-air collector buiten werking .

  De meeste opbrengst heb ik in de lente en herfst.

   

  Dit was mijn hot-air collector verhaal , veel ervaring hier mee op gedaan en leuk om te maken , ik heb matriaalen al weer verzameld voor nog een hot air collector , maar die ga ik op een compleet andere manier bouwen en de warmte opslaan in zand of kiezels .

   

  Hier over later nog meer in mijn blog

   

  Wat staat ons nu weer te wachten !! op naar 2012

6 comments
 • r van den Heuvel
  r van den Heuvel Gerd een idee wat ik gezien heb bij de BBC serie it's not easy being green is dat zij gebruik maakten van een bak met glas die ondergronds in een serre geplaatst werd. overdag hitte naar binnen blazen 's nachts laten uitwaaien een soort van acumulatikachel. rene
  1 juli 2012
 • Gerd Dijkstra
  Gerd Dijkstra zo iets heb ook al eens op youtube gezien bij een Amerikaan die in zijn basement daar zo iets had staan en daar s'avonds de warmte uit vrij liet komen voor zijn woning , je kunt er van harte lust mee experimeteren zo doe steeds wel weer nieuw ideen op , ...  meer
  2 juli 2012
 • r van den Heuvel
  r van den Heuvel Het filmpje is ook zichtbaar op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=VJRrjxOcA9I rene
  5 juli 2012
 • Gerd Dijkstra
  Gerd Dijkstra ja leuk filmpje , maar ik verwarm er de garage mee en geen kas , maar wel heel goed bedacht
  5 juli 2012