Zonnepanelen kopen??...de zoektocht

 • Ik wil u graag meenemen op de zoektocht naar zonnepanelen.

  De prijzen zijn alweer van 2 maanden geleden en het kortingspercentage bij ons inkoopcollectief MEERzon is van 12% naar 16% gegaan (dus het is alleen maar gunstiger geworden), maar de conclusie is gelijk gebleven.......

   

  zonnepanelen kopen? waar te beginnen.  

   

  Wie wel eens een verhaal  over zonnepanelen in de krant leest, een item op de televisie bekijkt, wat googled op internet en dan enthousiast echt beslist om zonnepanelen te gaan kopen weet dan vervolgens niet meer waar te beginnen….althans zo verging het mij 2 maanden geleden toen we de besloten ook zonnepanelen te willen gaan plaatsen.

   

  Aan de hand van onderstaand verhaal wil ik u meenemen op mijn zoektocht , met  een overzicht van de belangrijkste spelers op de markt en de resultaten van een vergelijkend onderzoek. Aan u de keuze.

   

  De start

  Wat zijn de beste panelen en welke moet je zeker niet kopen en is er veel prijsverschil?  Wie zijn de grootste leveranciers en zijn het geen eendagsvliegen? Hoe zit het met garantie? En kan het bedrijf ze ook voor mij plaatsen, of kan ik ook zelf kiezen voor een locale installateur….enz enz.

   

  De panelen

  Als ik de informatie op de vele sites mag geloven bestaan er geen slechte panelen meer. De  techniek heeft zich al vele jaren bewezen en is ook zeer betrouwbaar. Zonnepanelen gaan zeker 25-30 jaar mee. Zonnepanelen komen voornamelijk uit China. Ook veel panelen die als Nederlands of Duits fabricaat worden aangeprezen zijn misschien wel hier opgebouwd, maar vaak met onderdelen uit China. Is dat slecht? Nee!!! Sterker nog, Europa heeft China de know-how geleverd en veel panelen worden geproduceerd met machines uit Duitsland of Nederland. Chinese panelen met een  A-label, zijn zwaar getest en hebben allerlei keurmerkstempels (TUV etc) die vereist zijn om op de Europese markt verkocht te kunnen worden. Daarnaast heeft de overheid in China de produktie van zonnepanelen zwaar gesubsidieerd om zo een enorme exportmarkt te kunnen creeeren. Dat is gelukt!  Er ontstond de afgelopen jaren een grote interne concurrentie en overproduktie in China  waardoor de kosten van zonnepanelen de afgelopen jaren fors zijn gedaald. Europa vaart er wel bij.

  De zonnepanelen die in Nederland op de markt komen zijn van goede kwaliteit en gaan vele jaren mee.

   

  De leveranciers

  Welke leverancier kiezen, dat is lastiger, want er zijn vele aanbieders en de aanbiedingen zijn ook niet altijd even transparant (misschien wel goed, maar moeilijk te boordelen). Daarnaast zijn er andere spelers, zoals energieleveranciers, banken en particulieren met inkoopcollectieven  op de markt die hun waar aanbieden. Allemaal goede initiatieven, want Nederland wordt een stukje duurzamer zo.  Ik ben gestart op de website www.top50solar.nl. Op deze sites wordt gemeten hoe vaak een website bekeken is. Ik ben er van uitgegaan dat hierop de grootste/belangrijkste leveranciers zijn vertegenwoordigd.

   

  Opvallend is dat er veel informatiesites tussen zitten en bij de een aantal leveranciers/installateurs alleen op basis van een offerte een prijsopgave verkregen kan worden.

   

  In dit onderzoek heb ik me beperkt tot de volgende leveranciers

  1.      Zonnepanelen (MetDeZon – De Rijp)

  2.      Sunnshop (Almere)

  3.      SolarNRG (’s Gravenzande)

  4.      Harrems Zonnepanelen (Purmerend)

   

  Hierbij heb ik de prijs opgevraagd voor een standaard 230-240 Wp zonnepaneel  en de SMA HF 2000 omvormer.  

   

   

   

   

  Vervolgens heb ik van deze leveranciers hun complete pakketten geinventariseerd.

  De lijst is aangevuld met pakketten die door andere partijen zoals lopende landelijke inkoopcollectieven, banken en energiebedrijven worden aangeboden.

   

  Hieronder het overzicht

   

   

   

   

  Tot slot heb ik de pakketten (het aantal panelen) zoveel mogelijk “aangepast” en omgerekend naar hetzelfde Wattpiek vermogen. 1.200 Wp – 2.400 Wp – 4.800 Wp.

   

   

   

  Conclusie:

  Op de toch al scherpe prijzen van MetDeZon heb je alleen nog maar meer voordeel als we samen inkopen en als je je

  aansluit bij ons inkoopcollectief MEERzon energie. Inmiddels is het kortingspercentage opgelopen van 12% naar 16% voor de koper

  en 3% voor de opstart van het duurzaamheidscafe.

  Zoals uit de overzichten blijkt komt MetDeZon hierdoor als een van de goedkoopste uit de bus. Het  opgestarte

  inkoopcollectief “Wij willen Zon – buren” is ook goedkoop, maar werkt met een nieuw merk omvormer “Chint”, die nog niet de Europese markt heeft veroverd

  (hetgeen niet zegt dat dit geen goede omvormer is).

  De overige vermelde partijen hebben allemaal de SMA Sonny Boy omvormers in huis, een bewezen gedegen Duits fabrikaat.

   

  Eindconclusie: U maakt een goede deal als u via www.zoncollectief.nl uw zonnepanelen via ons MEERzon collectief aanschaft.

   

  Ton Breeuwer,mede initiatiefnemer Nudge/duurzaamheidscafe/inkoopcollectief MEERzon, 13 april 2012