Lowbudget-doehetzelf-setje

 • In mei drie MDZ-panelen van 195 Wp op het garagedak geplaatst. Ik wilde al heel lang zonnepanelen maar omdat we verhuisplannen hadden heb ik het uitgesteld. Op de dag dat bleek dat onze nieuwbouwplannen voorlopig van de baan waren heb ik onmiddellijk dit setje besteld, om mezelf mee te troosten :)

  Omdat het minder dan 600 WP is kun je de omvormer zo in een stopcontact prikken, verder niks nodig. Makkelijker en goedkoper kan het niet. Gratis grindtegels van Marktplaats gehaald, bouwliftje geimproviseerd van een ladder, een touw en een plank met een paar haken en alles op het dak getakeld. Flatfix in elkaar gezet, kabels aansluiten en klaar.

  Meteen een heel zonnige week gehad, het smaakte naar meer! Nog eenzelfde set bijbesteld, deze keer 600 Wp. Deze set mocht niet op dezelfde groep worden aangesloten, daarom een buitenkabel ingegraven in de tuin en door de buitenmuur van het huis naar binnen om 'm daar op een stopcontact aan te sluiten. Half juni is deze set geplaatst.

  Beide sets zijn besteld zonder subsidie met 15% Windvogelkorting. Totale kosten: ca. 2000 euro voor 1185 Wp met 2 Soladin 600 omvormers, nog wat extra voor de buitenkabels en helaas ook nog 65 euro voor het vervangen van de meter, die geen teruglevering aankon. Van MDZ-spaarpunten een Mastervolt PC-link gekocht waarvoor ik dus alleen de verzendkosten hoefde te betalen. Zeg maar 2100 euro totaal.

  Het is nu nog geen vier maanden later en er is voor ca. 100 euro stroom opgewekt, dus bijna 5% is al terugverdiend. Ik ben wel tevreden. (Met dank aan mijn man, die het meeste uitvoerende werk heeft gedaan!)

  Bij gebrek aan ruimte voor meer panelen hebben we daarnaast 5 aandelen in de Windcentrale gekocht, waardoor we de komende 16 jaar jaarlijks 2500 kWh goedkope schone stroom krijgen voor een prijs die vergelijkbaar is met die van zonne-energie.

   

  Groet Marian

   

1 comment
 • mv8tekst
  mv8tekst Aanvulling 1: Mochten de verhuisplannen ooit nog doorgaan, dan kunnen de panelen en omvormers in principe meeverhuizen omdat de hele zaak niet verankerd is aan het huis. Kwestie van stekkers eruit, spullen van het dak halen en klaar.
  Aanvulling 2: De Fla...  meer
  27 september 2012