Het installeren van de zonnepanelen

 • Op 1 augustus werd ik al vroeg gebeld door MetDeZon. Helaas was ik net te laat ij mijn mobieltje en terugbellen naar metDeZon lukte ook niet omdat tot 9 uur de voicemail van metDeZon meld dat ze nog gesloten zijn. Dan maar gauw emailen.....zoals wel vaker gebeurd kon de installatieploeg ons adres niet vinden omdat het adres nog niet in hun TomTom stond. Gelukkig had men het, na enige aanwijzingen gauw gevonden en wat de verhuislift snel geplaatst,

   

   

  Met de lift gingen de panels naar boven gebracht

   

   

   

   

  Nadat de eerste rij ongeveer was neergezet, zelf ook nog even met een rolmaat alles nagemeten. Ik had ergens op het internet gelezen dat de beste plaatsing 5° ten westen van het zuiden zou zijn (185°). Ik had ook een rand zo'n 2 meter vrijgehouden zodat de schaduwen van de muurtjes op het dak geen rol speelden. Omdat het zonnepaneel nr 7 toch wel een beetje in de schaduw van het dakraam terecht kon komen, toch de panelen 6 en 7 een beetje richting de muur geschroven. 

  Voorlopige Opstelling

   

  Ik had ook een plan gemaakt om de 11 panels van 300 Wp op the delen in 2 string zodat de beiden onafhankelijk door de OptiTrac Global Peak technology kon worden verwerkt en als er in de winter toch wat schaduw op de string met mogelijke schaduwen zou komen het de andere string niet beinvloed werd. Ik had daar speciaal de SMA 4000-TL21 in plaats van de SMA3000-TL21 voor gekocht. Volgens de mannen van MDZ kon dat echter niet omdat de aanschakel spanning/vermogen dan te laag zou worden. Ik weet niet helemaal zeker of dat de goede beslissing is geweest. In Sunny Explorer heb ik gezien dat de aanschakel vermogen standaard 1500 W is en met een string van 5 panelen van 300 Wp gaat het inderdaad niet lukken. Maar je kan die waarde eenvoudig verlagen (minimale waarde 100 W) Ik kan me voorstellen dat een 500 W goed zou zijn geweest. Het werkt op dit moment prima en ik moet in de winter maar eens gaan kijken wat er met de schaduwen gebeurd en desnoods dan de hele boel omgooien.

   

  Om het gewicht van de panelen en het ballast zo goed mogelijk te verdelen leek het mij het beste als het grind onder de poten werd weggehaald zodat de rubber matjes zo vlak mogelijk op het dak kwamen te liggen. Het was dus even graven voor de jongens !

   

  Ik heb

  In de meterkast is een nieuw groep aangelegd (Hager B16). Er lag al een bedrade leiding naar de wasruimte (oorspronkelijk voor een wasdroger) en vanaf daar is de omvormer aangesloten op de nieuwe groep.

   

  Het een en ander moet nog wat afgewerkt worden, maar alles is aangesloten en de zonnecellen leveren energie.

  Ik ben recent verhuist vanuit Zuid naar Noord-Holland en daarbij mijn energieleverancier Eneco gehouden. Ik heb bij Enerco een contract met dag- en nachttarief. Het lukt mijn echter (nog) niet om Eneco en de plaatselijke netbeheerder Liander zodanig met elkaar te laten communiceren dat beiden meters ook activeerd worden. Ik was dan ook blij te zien dat aan het einde van de dag de terugleverstand op 2 kWh stond.

   

  De eerste dag produceerde de zonnecellen al 4.544 kWh en the total productie op dit moment (3-aug-2012 15:15) is 33.8 kWh waarvan 24 kWh is teruggeleverd aan Enerco. What ook nog wel interessant is dat wij in dezelfde tijs  slechts 16 kWh hebben afgenomen van het electriciteitsnet

   

  Eddy

6 comments
 • Werner
  Werner Ik ga eerst 1 string van 5 en 1 string van 6 aansluiten, waarvan die van 5 een heel klein beetje schaduw krijgen van een afvoerpijp. Later worden dit 2 strings van 7. Zover ik heb begrepen komt er een 20A automaat op de loze groep te zitten.
  August 5, 2012
 • Eddy Binneveld
  Eddy Binneveld Ik zie wel dat ik nog wel wat moet aanpassen als ik dat wil. Gelukkig ben ik pas volgend jaar weer jarig. Ben erg benieuwd hoe je 5 en 6 string werkt. Ik heb vanmorgen gevolgd wanneer de omvormer aangaat. Het lijkt alsof hij wacht tot er een spanning van ...  more
  August 6, 2012
 • Werner
  Werner Het zal bij mij ook nog wel even duren voordat die laatste 3 panelen er gaan komen. Als het goed is heb ik nu heel m'n jaarverbruik gedekt, maar met een pasgeboren zoon die op gaat groeien en nog wat veranderingen om minder gas te gaan verbruiken, zal ik ...  more
  August 6, 2012
 • Werner
  Werner Zaterdag de panelen geplaatst en gisteren aan laten sluiten Vandaag mijn eerste 10Kwh terugverdiend!
  Vanmorgen even gekeken wanneer de omvormer aan gaat. Volgens mij bij een constant vermogen van 150V op mijn kleinste string. Deze is 1500Wp (5x300)
  Hoe dr...  more
  August 14, 2012