Nieuwe Omvormer!

 • Eind September was het dan zo ver: de oude Mastervolt Soladin omvormers zijn gedemonteerd en de nagelnieuwe OmnikSol ( 1,5 kW versie ) kon worden geïnstalleerd!

   

  Het plan om er nog wat bij te leggen is uiteindelijk - in overleg met de mensen van Met De Zon - verlaten. De schaduw in de winter, doordat ze te dicht op elkaar zouden komen, was nog tot daar aan toe! Maar de meest windgevoelige achterkant (op het noorden en noordwesten) zou op slechts 40 cm van de dakrand komen! :-( En rücksichtlos extra ballast plaatsen op een houtskelet dak is ook niet echt raadzaam...

   

  Er was nog even verwarring of de strings *binnen* samengevoegd zouden worden met T-connectors of toch maar op het dak de kabels opnieuw "aaneen vlechten" tot er 1 string zou zijn... het werd het laatste en dat lijkt me prima.

   

  Het ophangen van de OmnikSol omvormer ging "redelijk" probleemloos: 12mm gaatjes geboord, pluggen geplaatst, ophangbouten erin.... draaiden de pluggen in de gasbetonnen wand gewoon mee.... grrrrrr. Pluggen er uit, tandenstokers erbij gedaan (want lucifers had ik niet in huis, maar "normaal" mijn voorkeur, want niet rond), pluggen er weer in, bouten er deze keer mooi ingedraaid en de OmnikSol kon opgehangen.Bouten en pluggen zijn meegeleverd; prima!

   

  Omdat de OmnikSol méér dan 600 W levert moet deze op een aparte groep, dus zit er een (contra-)stekker bij ingepakt, geen netsnoer. Het installatieboekje zegt: aansluiten met 3 x 2,5 mm² ... meestal zal daar grijze installatiekabel (VMVK) voor gebruikt worden, maar ik heb een broertje dood aan werken met die stugge massieve kernen, vooral in kleine, volle lasdozen! Gamma bracht me uitkomst in de vorm van Neopreensnoer ( 5 x 2,5 mm² ) speciaal voor het aansluiten van ovens en elektrische kookplaten! :-) Met gevlochten kernen, zwart en grijs weggeknipt en "just what the doctor ordered"!

   

  Véél meer valt er niet over te melden, de foto's in mijn album vullen het verhaal mooi aan. Het instellen van de (interne) WiFi unit voor data-overdracht en aanmaken van de Omnik webportal was nu aan de beurt, maar dat wordt een ander verhaal, met héééééél veel hindernissen! Ik zal daar een apart verhaaltje over schrijven, maar het eindresultaat - de portal - kunt u hier zien:

   

  http://www.omnikportal.com/Terminal/TerminalMain.aspx?pid=622

   

  Er zijn ook Apps, voor onder meer de iPad en iPhone etc. :-) (Ja ook die heb ik werkend...)

5 comments
 • Francis van Staa
  Francis van Staa Die zijn retour naar Met de Zon, gebruiksaanwijzingen, originele dozen etc erbij... hoezo? Belangstelling? :-))))
  October 1, 2012
 • Willem Meints
  Willem Meints voor een tweedehands prijsje. Leuk om te gebruiken voor een solar track zelfbouw projectje.
  October 1, 2012
 • m eelske
  m eelske Werkt jouw Ipad app zowel in manual mode als in auto mode? Of is het een of /of keus?
  January 18, 2013
 • Francis van Staa
  Francis van Staa @ M. Eelske: Ik heb 'm (default) in Auto mode in gebruik. Gisteravond even gekeken... in manual modus kun je euro's ipv dollars instellen, hoeveel CO² je bespaart per kWh etc etc. Maar.... daarna "zat de App me dom aan te staren"... verder gebeu...  more
  January 19, 2013