De installatie...

 • De installatie...

  Datum: 25.03.2012
  Gebruiker: F van Staa
  Installatie: Duurzaam Dakje  (link)

   

  Na lang te hebben nagedacht en de mogelijkheden bekeken c.q. onderzocht - wat goed uitkwam, want de prijs zakte en een kortingsaktie hielp ook een handje mee - eindelijk de knoop doorgehakt. En niet te vergeten, vele vragen aan MetDeZon gesteld, die steeds duidelijk en volledig werden beantwoordd; hulde voor jullie geduld!

  Hoewel m'n bestelling uiteindelijk een doe-het-zelf installatie betreft had ik eerder de meterkast / groepenkast zelf veranderd, iets wat niet iedereen zal willen c.q. kunnen doen. Ombouwen van één-fase groepenkast naar drie-fasen is een hele klus. Bij grotere installaties is dit meestal een goede reden om de installatie te LATEN doen :-)

     Maar voor mijn installatie; 6 x canadian Solar CS6P-240 voor totaal 1440 Wp - met 2 Mastervolt Soladin 600 omvormers - ook zonder ombouw van de meter-/groepenkast zou de DHZ'er het kunnen. U dient dan wèl elke omvormer in een wandcontactdoos van een andere groep te steken, of eventueel beide in een dubbele WCD en de rest van de groep niet meer te gebruiken. (Dat laatste zal overigens niet vaak een optie zijn!) De regels zeggen: t/m 600 Watt mag met de stekker op een groep aangesloten, méér mag niet als die groep ook verder gebruikt wordt. NEN normen en zo.. :-/

  Op 23 maart 2012 kwam de pallet met alle spullen binnen. 6 panelen, 2 omvormers, de FLATFIX dragers en de Tyco Solar kabels plus overige hardware.

     Een paar jaar geleden hebben we een dakuitbouw laten plaatsen waardoor ik nu een plat dak van ruim 6 x 5 meter beschikbaar heb. De lange kant vrijwel precies gericht op het zuiden; ideaal! Ruimte genoeg voor twee (of zelfs 3?) strings van 3 panelen. Omdat er al een airco compressor staat is de ruimte in werkelijkheid echter iets beperkt.

  Het draagvermogen van mijn dak was een puntje van zorgen, reden waarom ik multiplex platen heb gelegd om het gewicht te verdelen i.p.v. op een paar smalle profieltjes te laten rusten. Dat was ook de reden voor de keuze van FLATFIX: er is dan véél minder ballast nodig en de stroom opbrengst bij een hoek van 20° (ipv ± 38°) is nog altijd 95% of iets meer.

     Flatfix is een zeer simpel systeem! Ik raad iedereen die al aarzelt bij het in elkaar zetten van een Ikea kastje dit systeem van harte aan; een makkie!De panelen op de draagconstructie tillen en vastzetten is een 2-mans-klusje, de rest kan door één man geklaard. Eerste paneel strak tegen de "hoekijzers" aanplaatsen en vervolgens de boutjes voor de fixatie tussenin een paar toeren erin, nu het dragertje op z'n plaats duwen en zo verder...

  Dakdoorvoer was ook makkelijk; er is een klein stukje van het oorspronkelijk pannendak over, daaronder is een - 3/4 inch! - electrapijpje geplaatst. (Let op: standaard 5/8 pijp is niet geschikt voor 4 x Tyco Solar, als je meerdere strings plaatst)

     De omvormers zitten in een ruimte waar ook de wasmachine en wasdroger staan, en waar ook de mechanische ventilator zich bevind, op zolder. Denk goed na over een plekje: niet te warm, niet te ver van de panelen, maar denk ook aan de geluidsproductie. De Soladins maken - bij volle zon - best wel wat geluid...

  Ik ben tot zover zeer tevreden en heb ook onbedoeld nog een extra voordeeltje doordat ik 2 strings maakte: op de "zuidelijke"string valt 's morgens vroeg wat schaduw op een hoekje van één paneel, wat opbrengstverlies oplevert. Beter verlies van een string 3 panelen als van 6 denk ik dan! En daarbij: de omvormers worden wel het meest storingsgevoelige / kwetsbare deel van de installatie genoemd... als er één de geest geeft draait de helft van m'n panelen nog lekker door!

  Na de eerste week al 40 kWh geproduceerd, na de tweede 69,5 kWh.

  op 15/4, 12:00 uur is er 99,4 kWh geproduceerd.

   

  op 24/9, om 12:00 uur is dat opgelopen tot 978 KWh :-)

   

  Noot: Eind september heeft de installatie ± een week stilgelegen ivm de komst van een Omnik Sol omvormer. Met de komst van de WiFi registratie kan ik mogelijk ook de productie op ieder willekeurig moment van de dag via dit blog of elders op internet beschikbaar maken.

   

  Noot 2: Zie laatste foto bij installatie, genomen om 14:00 uur (zomertijd). De schaduw had exact paralel aan de installatie moeten vallen voor optimale (5° westelijk) oriëntatie; de schaduw toont duidelijk aan dat ik er naast zit. Maar gezien de opbrengst tot nu toe heb ik niet het idee echt veel productie gemist te hebben! :-) 1 à 2% misschien...

1 comment