Zelf mijn installatie aangelegd

 • In januari hadden we besloten om een set zonnepanelen aan te schaffen. Omdat er op het dak geen geschikte plaats was, besloten om de panelen op het serredak te leggen. Dit dak ligt pal op het zuiden, en heeft alleen laat in de middag een beetje last van schaduw. Eerst overleg gehad met MDZ, en ook een afspraak gemaakt voor een bezoek op de zaak. Daar werd ik goed te woord gestaan, en heb ook een boel vragen kunnen stellen aan een van de aanweige monteurs. Dit omdat ik zelf de installatie ging aanleggen. Eind februari is alles geleverd, op de omvormer na. Die schijnt bij veel mensen nageleverd te moeten worden. In een mum van tijd was alles gemonteerd, ongeveer een dag werk. De electra kon ik eenvoudig op een vrije groep aansluiten; moest ook wel want we hebben een 1500wp installatie.  Ik heb gekozen voor 5 panelen van 300 watt, die passen mooi midden op het dak. Na een weekje werd de omvormer geleverd en was alles compleet.  

   

  Tijdens het aansluiten kwam ik er achter dat het wel gevaarlijk is om de eindaansluiting van de panelen te monteren: 5 in serie geschakelde panelen leveren een (onbelaste) spanning van meer dan 200 volt bij enkele amperes. Das dus dodelijk. Daarom heb ik de aansluitingen 's avonds gemaakt, dan zijn de panelen spanningsloos. Ook heb ik ervoor gekozen om een werkschakelaar tussen de panelen en de omvormer te monteren.

   

  Uiteindelijk is op 9 maart de installatie ingeschakeld, en meteen ging de meter achteruit lopen.

  Cijfers: verwachte opbrengst 1375 Kw per jaar. Das 3,76 Kw per dag gemiddeld. Inmiddels heb ik 522 Kw binnengehaald, das een gemiddelde van 4,32 Kw per dag. Uitstekend resultaat dus.

   

   

2 comments
 • Bastiaan Community Manager
  Bastiaan Community Manager Hoi Joske! Bedankt voor het delen van jouw ervaringen! Erg leuke blogpost. Kunnen we er nog meer verwachten? We zijn namelijk erg benieuwd hoe je het op de lange termijn ervaart!
  July 9, 2012 - 1 likes this
 • Henk Termeer
  Henk Termeer Hallo Jos,
  Als je de kabels compleet afmonteerd met aan beide zijden stekkers is de installatie toch ook veilig te doen als het licht is?
  July 29, 2012