Proeven van échte vrijheid

 • Ons leven heeft een bijzondere wending genomen; het is bijna niet meer herkenbaar ten opzichte van, pak ‘m beet, 5 jaar geleden… Hoe duurzame technologie ons vrijheid geeft:


  Niet iedereen kan onze (nieuwe) levensstijl waarderen, de één vind ons overdreven, de ander negeert ons gewoon, en zo af en toe ontvangen we ook positieve reacties, vaak van mensen die op het punt staan zelf ook het roer een andere richting op te gooien dan aanvankelijk de bedoeling was.

   

  Ik was altijd erg gesteld op wat ik, materialistisch gezien, kon bereiken.  En tot op zekere hoogte is dat nog zo, maar dan anders. Mijn vrouw gaf al niet zoveel om “dingen”, zij had nooit echt last van wat er van haar verwacht werd, of wat ze kocht, om een ander te imponeren. Zij was het eigenlijk, die mij steeds verder de goede richting op deed gaan.

  Desondanks bekroop mij steeds het gevoel, dat er echt iets fout zit met de manier waarop de mens omgaat met de planeet, en met elkaar. Ik wist al vrij snel (helaas niet snel genoeg) dat wij als mensen er helemaal alleen voor staan. Graag had ik mij laten overtuigen dat er voor ons gezorgd wordt, maar de overweldigende bewijzen die het tegendeel laten zien, zijn nog altijd aanwezig en ze blijven zich aandienen. Nee, als er iets moest gebeuren, dan zal ik zelf toch iets moeten ondernemen. En ook mijn vrouw denkt daar ook zo over.

   

  Internet heeft mijn ogen geopend, en dankzij mijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid, heb ik het gevoel dat wij steeds beter worden in zaken, die ik een paar jaar geleden voor onmogelijk had gehouden. Met name onze doelstellingen zijn zodanig veranderd, dat zich nieuwe mogelijkheden laten zien, en dat maakt het leven de moeite waard om te leven.

  Het besef, dat niets vanzelfsprekend is, is het begin geworden van een reeks maatregelen, om de ultieme vorm van vrijheid te beleven, en we proeven er dagelijks van. Toch zijn wij pas tevreden als we een zekere vorm van veiligheid hebben bereikt, maar daar kom ik straks nog even op terug.

  Veel ontwikkelingen waren allang aanwezig voordat wij daar hoogte van kregen, maar we lopen inmiddels aardig gelijk met de ontwikkelingen. Energie opwekken via zonnepanelen is niets nieuws, maar de laatste tijd aardig goed betaalbaar geworden. We zijn voor een groot deel minder afhankelijk van stroom, afkomstig van de centrale. (kolen, uranium, gas, etc) Ook ons gasverbruik is aardig naar beneden gegaan; dankzij een spekstenen houtkachel die minder CO2 produceert dan de vele omwegen die fossiele brandstoffen moeten nemen om ons huis te bereiken. De zonneboiler doet daar een behoorlijke schep bij, want voor 55% zorgt deze voor ons warm water. 45% wordt door gas bijverwarmd. De wasautomaat krijgt het warme water direct van de zonneboiler, die overigens ook bij strenge vorst nog altijd 30 graden watertemperatuur voor elkaar krijgt. (en dat met 60 jaar oude techniek!)

  In 4 fasen is ons dak (aan één zijde) straks helemaal bedekt met alles wat zonlicht om kan zetten in energie of warmte. We doen dit in stappen omdat het geld wat daarvoor nodig is niet in één keer voorhanden is. Het kostte ons 2 zomervakanties voor de eerste 2 stappen, en sinds we geld overhouden door lagere lasten, kunnen we doorgaan totdat ons dak vol is!

  Een overweldigend gevoel van welbehagen overviel mij tijdens één van de eerste ritten met deze gebruikte elektrische auto; rijden op zonlicht! De auto wordt thuis opgeladen en dan kan er tot 100km ver mee gereden worden. Dat betekent dat we nóg meer PV panelen moeten plaatsen om zowel huis als auto in energie te voorzien. Nog 8 panelen erbij en we zijn vrijwel klaar!

   

  Ons huis heeft een aantal slimme schakelaars voor de verlichting om zodoende stroom te besparen, hoef ik ook niet op onze kinderen te mopperen, en ook onze oude koelkasten en vriezers hebben plaatsgemaakt voor duurzame vervangers. Led verlichting, minder pc, meer laptopgebruik. Een gebruikte elektrische auto neemt voor minstens 3/4 de gereden kilometers over; de rest van de auto’s gebruiken nog benzine en LPG. De voldoening die het elektrisch rijden geeft, is bijna onbeschrijfelijk! Met in het achterhoofd de herkomst van de energie die dus gewoon van ons dak komt! Maar onze autohobby (oldtimers) ontkomt ook niet aan duurzaamheid; tenminste één andere auto zal elektrisch worden aangedreven.  Alles is gericht op duurzaamheid en comfort, maar vooral op zelfvoorzienendheid.

   

  Dat kost zeker wel veel geld“, is een vaak gehoorde reactie, en daarmee zegt men al dat men eigenlijk zichzelf niet in staat acht zoveel tijd en geld erin te steken. Tuurlijk, het is veel eenvoudiger om stroom en gas te kopen, beetje voor beetje, en net als water uit de kraan lijkt daar absoluut geen einde aan te komen, en waarom zou je er dan druk over moeten maken? “je kunt beter geld sparen voor als je het écht een keer nodig hebt“, wordt ook vaak gesuggereerd.

   

  Maar wij willen geen geld voor later, wij willen later gewoon kunnen leven,  en geld geeft allang geen garantie meer voor toekomstige zekerheid. Juist het investeren in zelfredzaamheid geeft ons deze zekerheid en veiligheid. En met de drastische afname in onze kosten hoeven we steeds minder te werken. Ik werk nu nog vier dagen per week en mijn vrouw drie dagen per week. Wérkelijke vrijheid, die het sparen van geld ons niet had kunnen geven. Vrijheid om onze tijd en energie te investeren in de dingen die er werkelijk toe doen in het leven. Vrienden, familie en onze passies.

   

  Dankzij de documentaires, die inzicht geven op wat werkelijk belangrijk is in het leven, begrijpen wij de definitie “vrijheid” veel beter. Dat wat wij doen, is moeilijk samen te vatten en even aan een gemiddelde consument uit te leggen. Maar daar ligt nou net de essentie van wat ik eerder noemde: veiligheid. Wij kunnen pas achterover leunen en tevreden zijn als we ervan uit kunnen gaan, dat iedereen net zover is , als wij. Wat valt er nou te stelen als je alles al hebt? Weg met sloten op deuren, geen alarm meer nodig op een huis. Een “open-source” gebruikersgemeenschap die bezit uiteindelijk overbodig zal maken, is beslist geen Utopie, maar een haalbaar en succesvol manier van leven. Voor iedereen, zodanig, dat we onszelf niet meer zullen herkennen als we ooit terugkijken naar de dag van vandaag.

   

  Wij zijn er nog niet, maar we zijn hard op weg naar een 100% zelfvoorzienend leven, die in de aanloop (aankoop PV panelen) niets meer kostte dan 2x niet met zomervakantie weg te gaan. Dankzij de inmiddels honderden euro’s die wij niet langer meer uitgeven aan vaste lasten, kunnen we meer en meer duurzame toepassingen realiseren. En mochten we voldoende onafhankelijkheid gecreeerd hebben, dan gaan we gewoon parttime werken, omdat werken leuk kan zijn…..voor niet meer dan twee, á drie dagen per week! De rest van het werk is weggelegd voor de werklozen.

   

  Stel je eens voor, als iedereen dat zou (kunnen) doen? In één klap geen werkeloosheid meer, om mee te beginnen. Meer zelfvoorzienende woningen zorgt voor meer veiligheid, en helemaal als je energienetwerken van huis naar huis gaat opzetten, dan heeft iedereen belang bij het welzijn van iedereen, en laat dat nou net de bedoeling zijn!

5 comments