Zonnepanelen 8st op een plat dak (8,5 m hoog) Omnik2.0 WIFI

 • (Update 17 september 2017, zie onderaan)

   

  Gestimuleerd via de subsidieregeling ben ik me sinds juli 2012 gaan orienteren op zonnepanelen voor op mijn platte dak. Sinds half september 2012 heb ik het "project" gerealiseerd, bestaande uit de volgende componenten op een dakoppervlak van 5,50 x 6,40m:

  - 8 zonnepanelen a 260 Wp - monocrystalline cellen, afmeting 99 x 165 CM;

  - 16 Flatfix Eco beugels;

  - 32 betontegels van 40x60cm (marktplaats.nl);

  - 200 tegeldragers 10x10x1cm;

  - klein materiaal zoals slotbouten, ringen, mantelbuizen, en klemmen om mantelbuizen vast te zetten;  

  - Vervormer Omnik 2.0K-TL met Wifi;

  - Het trekken van een aparte voedingskabel 230V vanaf meterkast naar plaats omvormer nabij het dak

  Een electricien heeft een nieuwe automaat 16Amp C geinstalleerd onder een aparte aardlek; 

   

      

   

  Gedurende de uitvoering ben ik tegen een aantal leerpunten aangelopen en hoop ik andere mensen met deze informatie alvast beter op weg te helpen:
  1. Het beschikbare dakoppervlak (vrij van schaduw) moet in het begin zo exact mogelijk worden ingemeten, aangezien de tussenafstanden van de panelen nauw luistert. Schaduw van het ene paneel op het andere paneel (of een schoosteen/ boom), zorgt namelijk voor een forse daling van de opbrengst en moet worden vermeden. Maatgevend voor het ontwerp is de lage stand van de winterzon op 22 december. Deze werpt een lange schaduw en vereist in mijn ontwerp circa 1,07m tussenafstand tussen de panelen. Dit betekent dat ik krap 3 rijen kan plaatsen. Bovendien moeten je panelen vanuit het Bouwbesluit een minimale afstand van de dakrand blijven, maar ook vanwege turbulentie rond dakranden.
  Laat zodoende een legplan uittekenen door bijvoorbeeld Metdezon;
  COntroleer tevens bij je energiedistributeur of je meter geschikt is om stroom terug te leveren aan het net. Ondanks dat mijn meter slechts 7 jaar oud is, wordt deze gratis vervangen door Lyander voor een "slimme meter" die tevens zelf zijn meterstanden kan doorgeven. Vervanging vergt echter wel 1,5 tot 2 maanden na aanmelden, dus tijdig aanmelden.  

   

  De volgende handleidingen zijn zeer informatief voor de installatie:

   

  http://www.herwinzon.nl/ISS_Handleiding%20DHZ_Hareon_Versie%201_12.04.27.pdf

   

  http://www.bespaarbazaar.nl/pdf/Montage%20vlakdak%20jan%202012.pdf

   

  2. Financieel is het zeer gunstig om eerst lid (€ 25) te worden van een community (bijv meerzon), waarna je met korting (12%) je installatie kan bestellen bij Metdezon.nl; Zodra je je factuur hebt ontvangen per email, kan je je subsidie aanvragen (mbv je DigiD) bij het E-loket van Agentschap NL. Binnen twee weken had ik én de bevestiging én 15% subsidie (met max van €650,= meen ik) overgemaakt gekregen.
  Dat betekent dat je totaal al een kwart op je aankoopsom bespaart!

   

  3. Gezien de hoogte van mijn dak (8,5m) moet rekening worden gehouden met een forse hoeveelheid ballast om de zonnepanelen op hun plaats te houden bij storm. Voor het monteren zijn verschillende bakken/ profielen en beugels beschikbaar. Ik heb voor de eco flatfix gekozen, zodat de constructie open blijft voor ventilatie (bij te hoge temperaturen wordt niet de optimale opbrengst bereikt) en de constructie eenvoudig plaatsbaar is. Elk zonnepaneel heeft in mijn ontwerp een ballast nodig van 112 kg, conform de handleiding van eco flatfix.  http://www.greenybros.com/nl/service/Handleiding_FlatFix_eco.pdf.
  Met het eigen gewicht van de panelen (25 kg) betekent dit een gewichtstoename van circa 1200 kg op mijn betondak. Ga na of je dak dat kan dragen en of je niet nog je dakbedekking van te voren moet vervangen (, want bij onderhoud aan je dak moet het dak weer vrij worden gemaakt.) En indien je dakbedekking vervangen moet worden, kan je bovendien afwegen om je panelen vast te bouten aan je dakconstructie, zodat je geen apart ballast nodig hebt. 
  In mijn geval kan mijn betondak de toename van 1200kg dragen, maar ik wilde dat forse gewicht niet op één drager op mijn dakbedekking plaatsen. Bij warm weer zijn namelijk 30x30tegels op tegeldragers al gaan aftekenen in mijn dakbedekking. Zodoende heb gekozen voor een opbouw waarbij de flatfix beugels op grote tegels zijn vastgebout met verzinkte slotbouten M6-70, die vervolgens per tegel op elk 6 tegeldragers op de dakbedekking zijn geplaatst. De belasting wordt daarmee beter verdeeld over de dakbedekking en het dak;
  De beugels zijn van aluminium, waardoor ik express geen RVS-bevestigingsmaterialen heb toegepast. Bovendien heb ik overal plastic plaatjes als isolator toegepast om contact tussen het alu en verzinkte bevestigingsmaterialen te vermijden en "galvanische corrosie" te vermijden. 


   

  4. Het krimpen van de draad op de MC4-stekkers lukt zonder speciale krimptang (€60). Het belangrijkste is om de juiste onderdelen van de stekker en draadkleur (+ en -) goed te onderscheiden en dan is het een kwestie van 7mm draad strippen, met een tangetje voorzichtig de zijkanten over de metalen kern drukken en dan goed aandrukken. Vervolgens duw je de draad in de kunststof stekker todat deze vastklikt en dan draai je de "kont" van de stekker vast, waarmee het draad vast zit. Niet trekvast, maar in ieder geval vast genoeg voor de installatie.

   

  5. Zorg dat eerst je panelen hebt staan en dan de kabels gaat uitleggen, inclusief mantelbuizen. Bepaal de juiste kabelloop (vermijd inductielussen, zie afbeelding 10 op pagina 12 van handleiding http://www.herwinzon.nl/ISS_Handleiding%20DHZ_Hareon_Versie%201_12.04.27.pdf_, bepaal de juiste kabellengte en maak tenslotte de stekkers vast. Krimp geen stekkers op kabels onder spanning! Krimp deze op de loze kabels en pas erna alles aansluiten en vastklikken op de zonnepanelen. Hierna aansluiten op de omvormer en de omvormer aanzetten.

   

  6.  De Omnik 2.0 heeft een WIFI-kaartje dat aan de onderzijde in een slot kan worden geplaatst (als je een plaatje aan de onderzijde losschroeft). Aansluiting zoeken met mijn router in de meterkast heeft een week geduurd, maar werkt inmiddels. Bovendien weet ik nu dat de omvormer 's avonds UIT gaat en 's ochtends weer aan.... Ik dacht dat ik een probleem met de voeding had....
  Uitleg: klik het printkaartje in het slot: groene en rode lampjes gaan branden/knipperen. Nu het draadloze signaal oppakken (dmv smartphone/ laptop) en verbinding maken. Zodra je verbinding hebt de Omnik dan het IP-adres ingeven in de adresbalk van Explorer zoals aangegeven op de Omnik http://10.10.100.254 (zoals je ook verbinding maakt met je router). Na inloggen met admin admin kom je op een webpagina van de Omnik, waar je het signaal van je eigen router moet aanklikken. Als je statische IP-adressen hanteert voor je computer op je netwerk dan DHCP uitzetten en zelf IPadres en DNS van je router ingeven. Als dat allemaal goed goed, zal het rode lampje stoppen met knipperen en blijven branden en is het tijd om je aan te melden bij de Omnik Portal. 
  Zie overigens de handleiding, die je hier kan downloaden: http://www.omnik-solar.com/products/wifi

  De WIFI communiceert via je router naar de website, waar je realtime, history en alarmmeldingen kan uitlezen. Zie hier: http://www.omnikportal.com/Terminal/TerminalMain.aspx?come=Public&pid=572 Bovendien kan je een app op je smartphone plaatsen om ook eea uit te lezen.

  Toevoeging 09 april 2013: Pas je inlognamen aan ipv admin - admin. Via je omnik is voor derden namelijk je inlognaam voor je router zichtbaar. Dat is niet gewenst.

  Inmiddels heb ik een andere router moeten toepassen (tbv UPC :Cisco EPC3925) en toen werden mijn opbrengsten niet meer doorgegeven naar de Omnik-portal en kon ik via mijn app op mijn smartphone ook geen contact meer krijgen. De oorzaak is gelegen in de firewall die de router toepast en hierdoor porten afsluit. Ondanks contacten met China en het portforwarden van alle bekende poorten in de router kwam er geen signaal door..... De firewall heb ik nu op minimaal gezet, waardoor het signaal nu wel wordt doorgegeven.

   

  7. Ervaringen tot nu toe. Het systeem draait inmiddels een week en heeft 37 KWH opgeleverd. Bij forse zon gaat de omvormer fluiten. Zodoende geen aanrader om in je woonkamer op te hangen. Het systeem van 2080 WattPiek pakt maximaal 1600 W opbrengst bij de zon eind sept/ begin nov. Nieuwe ervaringen zal ik toevoegen aan dit verslag.
  Eind oktober: het blijft leuk om dagelijks de opbrengst te bekijken. Inmiddels heeft het systeem de 100 KWH reeds overschreden, maar neemt de intensiteit van de zon zichtbaar af. Ik kijk uit naar de zomer met een brandende zon.....  

   

   

   

  Ervaringen tot 09 april 2013: De panelen zijn blijven staan op het dak, ondanks enkele stormen!
  De winterzon is voorbij en het voorjaar heeft al enkele zonnige dagen laten zien. Een grijze dag levert 2 kWh op, een gemiddelde dag 6 kWh, een mooie zonnige dag 10 en een dag vol april-zon 12kWh! En dat moet met een zomerzon nog iets hoger gaan worden!
  De slimme meter van Nuon laat de groei zien in de teruggave-standen, maar om dat beter inzichtelijk te krijgen heb ik een account aangemaakt op http://manager.energiemanageronline.nl .

  Met eenmalige administratiekosten van €7,50 en €12/jaar worden per uur de meterstanden uitgelezen van de slimme meter: gas + stroom laag tarief + stroom hoog tarief + teruggave laag en teruggave hoog. Dat alles in leuke grafieken weergegeven, die je in lengten (kwartier-uur-dagdelen-dagen t/m jaar) kan aanpassen. Erg leuk en informatief om te zien hoeveel energie een huis in rust gebruikt en zodra alles opstart.

   

  Ondertussen heb ik ook nog onderzocht of mijn zonnepanelen ook bij stroomuitval van het net kunnen blijven functioneren. Dit blijkt mogelijk door een extra specifieke omvormer te plaatsen en daarnaast een aantal accu's om energie op te laan. De omvormer voedt de batterijen en stuurt de rest door de meterkast. Zodra de stroom uitvalt zal de omvormer stroom uit de batterijen trekken en de zonnepanelen blijven voorzien van 230V en de opbrengst/ accustroom kan je (los van het electranet) met een aantal losse verlengsnoeren naar de belangrijkste apparaten brengen (koelkast/ vriezer/ketel.) Dat bleek een extra investering van ruim €2.300.= dat ik niet in verhouding vind staan tot de kans dat geheel NL zonder stroom zit. Dan kan je beter een aggregaat op brandstof kopen en in nood vanuit je aggregaat de belangrijkste apparatuur in huis blijven voeden.

   

  Ervaringen tot 18 augustus 2013:

  De installatie draait nu 11 maanden, de blog is tot nu toe 6000x geopend!  

   

  Met de app op de telefoon blijft het dagelijks leuk om de opbrengst te bekijken. Met het stijgen van de buitentemperatuur schroeft het systeem de opbrengst wel terug en scoort het systeem niet de hoge waarden die in juni zijn bereikt. Ik heb wat plaatjes toegevoegd om mijn opbrengst inzichtelijk te maken.

   


  Maandopbrengst juni 2013 met hoogste dagopbrengsten;

   

  Maandopbrengsten in jaar 2013

    

  Met een systeem van 2080 Wattpiek:

  - geven 11 maanden een opbrengst van 1700 kWh;

  - geeft een zomerse maand een opbrengst van circa 250 kWh;

  - Verwacht ik na 12 maanden net onder de 2 MegaWattUur te eindigen;

  - Heb ik de maximale dagopbrengst behaald begin juni van 14,4 kWh, terwijl een hete, volle zomerdag niet verder komt dan 13 kWh;

   

  Toevoeging 07 oktober 2014: 

  Het systeem draait inmiddels twee jaar, blog is > 13.000 keer bekeken en de opbrengst over twee jaar is 3850 kWh. Het eerste jaar circa 1950 kWh en het tweede jaar 1900 kWh. 
  Met het af en toe wassen van de panelen (spons en warm water) en controleren op onvolkomenheden heb je er verder geen omkijken naar. Eenmaal heb ik een foutmelding van de Omnik gekregen (mailtje van het systeem), maar de oorzaak was onbekend en het is verder niet meer opgetreden. 

  Toevoeging 19 september 2015: 

  Deze dag werkt het systeem drie jaar. Geen bijzonderheden te melden. Totaalstand in drie jaar is 5.785 kWh, dus circa 1.925 kWh per jaar.  

   

  Toevoeging 17 september 2017: 

  Deze dag werkt het systeem vijf jaar. Geen bijzonderheden te melden en de enige arbeid betreft een keer wassen in april.  Totaalstand in vijf jaar is 9.595 kWh, dus circa 1.920 kWh per jaar. 


  Financeel: 
  Met de ontvangst van mijn jaarrekening kan ik berekenen wat de zonnepanelen opbrengen. Als ik mijn totale stroomrekening terugreken tot de kosten van 1 kWh, kom ik op 0,2093 incl BTW per kWh x 1925 per kWh = € 400 per jaar. Als het rendement constant blijft en verder geen uitgaven meer nodig zijn voor herstel is de installatie na 8 jaar terugverdiend. 

   

  Tot zover mijn blog. Ik hoop dat er net die handige aanwijziging tussen zit om anderen op weg te helpen. Succes!

   

   

    

2 comments
 • Robbert Community Manager
  Robbert Community Manager Beste JJ Gouw,
  Alsnog bedankt voor je bijdrage! Is het goed als wij over jouw blog gebruiken voor onze Facebook of Twitter? Uiteraard zetten we de link in de post en krijg jij een eervolle vermelding als schrijver van deze blog.
  Groeten,
  Robbert
  December 5, 2012 - 1 likes this
 • jeff dorand
  jeff dorand zomaar een vraag maar staan die zonnepanelen niet te dicht bij de rand!?
  December 5, 2012