Start / Nieuws / Zonnig 2014 zorgt voor extra stroom

Zonnig 2014 zorgt voor extra stroom

zon2014Het afgelopen jaar is een zonnig jaar geweest. In totaal telde 2014 ruim 1800 zonuren en dat waren er 200 meer dan het gemiddelde van de jaren ervoor, zo berekende voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Het aantal zonuren is voor de milieuvereniging van belang in verband met het opwekken van stroom door middel van zonnepanelen. Het hogere aantal zonuren betekende automatisch ook een grotere opbrengst van energie. In vergelijking met de jaren ervoor werd nu 5 procent meer stroom gewonnen door de panelen.

De meeropbrengst betekent omgerekend een extra stroombulk waar ongeveer 13.000 huishoudens op kunnen draaien.

Prijs gehalveerd
Volgens Milieu Centraal is de prijs van zonnepanelen de afgelopen vijf jaar gehalveerd. ”Een goede keuze dus om panelen te nemen”, zegt een woordvoerster. ”Ook als de zon dit jaar wat minder schijnt, leveren ze nog volop stroom. En wij verwachten dat de prijs van elektriciteit van het reguliere net op termijn juist zal stijgen. Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening.”

Uit een ander onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat, ondanks de lovende woorden over de panelen, nog maar rond de 8 procent van de huishoudens deze stroomopwekkers bezit. Eigenaren van woningen hebben overduidelijk vaker zonnepanelen dan huurders en bewoners van een eengezinswoning weer veel vaker dan bewoners van appartementen. Daarvan zegt slechts 1 procent zonnepanelen te hebben.

Oudere terughoudend
Iets positiever is de uitkomst van de vraag of mensen van plan zijn binnenkort zonnepanelen te kopen. Zo’n 10 procent van de bewoners zegt dit van plan te zijn, 80 procent zegt dat waarschijnlijk of zeker niet te doen en nog eens 10 procent twijfelt nog. Vooral 65-plussers geven aan dat ze niet behoefte hebben om zonnepanelen aan te schaffen, omdat ze vanwege hun leeftijd niet verwachten de investering nog terug te verdienen. Ook alleenstaanden staan niet te springen om de panelen.

Van de mensen die ze wel bezitten, heeft het gros er 8 staan. Op de tweede plaats volgt de groep die er meer dan 15 hebben. Opvallend is verder dat 4 procent aangeeft geen idee te hebben hoeveel zonnepanelen ze eigenlijk bezitten.

Bron: www.metronieuws.nl