Start / Ontwikkelingen / Zonnepanelen trekken huizenkopers aan

Zonnepanelen trekken huizenkopers aan

Bij een investering in zonnepanelen op een woning liggen de terugverdienkansen niet alleen in de jarenlange productie van gratis elektriciteit maar ook in een betere verkoopbaarheid tegen een ook nog eens betere prijs.

Dit komt naar voren uit een onderzoek in de regio Eindhoven van Thomas Wissink, masterstudent Bouwkunde aan de TU Eindhoven. De universiteit is zo onder de indruk van zijn bevindingen dat zij deze wereldkundig maakt.

De masterstudent in kwestie vroeg 227 kopers in en rond Eindhoven of ze de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak van een potentieel koophuis waarderen. De ondervraagden gaven aan eerder voor zo’n huis te zullen kiezen. 78 Procent bleek ook bereid om extra te betalen voor een koopwoning mét een zonnepaneelsysteem.

Uitgaande van een systeem dat zeshonderd euro energiekosten per jaar bespaart, zouden kopers bereid zijn om gemiddeld zevenduizend euro extra te betalen voor de panelen op een huis. Dit is vergelijkbaar met de aanschafprijs van zo’n systeem. Volgens Thomas Wissink zijn de resultaten van zijn afstudeeronderzoek interessant “voor woningbezitters die in zonnepanelen willen investeren, maar die niet zeker zijn of zij gaan verhuizen voor de investering is terugverdiend”.

Wissink: ”Zonnepanelen hebben zelfs zo’n positieve invloed op de keuze van de woning, dat een systeem een goede investering zou kunnen zijn voor woningen die te koop staan.”

Bron: cobouw.nl en nvm.nl