Start / Ontwikkelingen / ‘Zonnepanelen op ieder dak!’

‘Zonnepanelen op ieder dak!’

Op dit moment is nog maar vier procent van de energie die we gebruiken duurzaam, maar in 2020 moet dat al vijftig procent zijn. Allemaal aan de duurzame energie?

Zonnepanelen op het dak, een windmolen in de tuin. Iedereen in Nederland moet aan de duurzame energie, tenminste als het aan de opstellers van het nationaal Energie-akkoord ligt.

Nu nog maar vier procent
Op dit moment is nog maar vier procent van alle energie die we in Nederland gebruiken duurzaam. In 2020 zou dit 50 procent van de energie moeten zijn. In 2050 moet dan alle energie duurzaam zijn opgewekt. Dat staat althans in het Nationaal Energieakkoord. Een plan dat is opgesteld door de overheid, de milieubeweging en de energiesector. Maar is dat niet veel te ambitieus?

Volgens directeur John Braakman van ZON energie is het zeker haalbaar. “Je ziet nu al dat mensen hun huis duurzaam maken”, zegt Braakman. “Dat doen ze vooral met zonnepanelen, omdat dat het makkelijkste gaat.” “Voor zo’n drie- of vierduizend euro ben je klaar en dan haal je minstens de helft van je energie eruit.” Braakman zegt dat je de investering binnen tien jaar terug kunt verdienen.

Dit kun je zelf doen om meer duurzaam te worden:
– Zorg voor goede isolatie
– Neem een zuinige ketel
– Kies voor meer zuinige apparaten in je huis
– Vervang gloeilampen door led- of spaarlampen
– Neem zonnepanelen

Hoogleraar hernieuwbare energie, Kornelis Blok vindt het plan een goed idee, omdat op deze manier de duurzame energie op de kaart wordt gezet. “Veel mensen weten daar op dti moment nog weinig van. Het is wel belangrijk dat er daarna ook door de overheid druk wordt uitgeoefend: het moet niet alleen worden aangemoedigd, maar ook verboden of verplicht.”

Kleine stapjes
Blok zegt dat we nu al in kleine stapjes vooruit gaan. “We kennen de energielabels C en D, maar inmiddels zijn we al zover dat het beste A-label, A+++ is geworden. Zo zie je de dat dingen stapsgewijs beter worden.”

Blok wijst voor het goede voorbeeld naar de oosterburen: “In Duitsland is het allemaal beter, daar stimuleert de overheid duurzame energie al sinds 1999. Dat levert niet alleen veel duurzame stroom op, maar ook een duurzame economie: er zijn daar veel bedrijven die bijvoorbeeld zonnepanelen leveren.”

Bron: editieNL.nl