Start / Ontwikkelingen / Zonnepanelen op de daken van ongeveer 500 treinen van Indian Railway.

Zonnepanelen op de daken van ongeveer 500 treinen van Indian Railway.

De Indiase regering overweegt om op de daken van ongeveer vijfhonderd treinen van Indian Railway zonnepanelen te laten plaatsen. Deze moeten de airconditioning en de verlichtingsinstallatie gaan voeden.

Proef
Indian Railway heeft eerder dit jaar al proeven gehouden met een treinstel waarop zonnepanelen waren bevestigd. Deze hadden een capaciteit van 17 kilowattuur. Volgens berekeningen zou een treincombinatie waarbij alle treinstellen zonnepanelen bevatten jaarlijks tot 90.000 liter diesel kunnen besparen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 200 ton CO2.

Zonnepanelen-treinen

Besparingsmaatregelen
Het energieverbruik van de spoorwegmaatschappij stijgt jaarlijks met circa 5 procent. In een poging het energieverbruik van Indian Railway te beteugelen en de bedrijfsvoering te verduurzamen, zet het spoorbedrijf fors in op besparingsmaatregelen.

Zo wil Indian Railway het in totaal 500 megawatt aan zonnepanelen op daken van stations plaatsen en er zijn plannen voor de aanleg van eigen zonneparken van samen 1 gigawatt. Ook experimenteert Indian Railway met locomotieven die naast diesel ook op LNG rijden.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl