Start / Informatie / Zonnepanelen in de winter?

Zonnepanelen in de winter?

Een grote misopvatting is dat sommigen beweren dat zonnepanelen alleen rendement hebben als de zon schijnt. Dit is niet waar, zonnepanelen hebben licht nodig om energie op te wekken. Zonlicht is er ook in de wintermaanden dus ook in de winter wekken zonnepanelen energie op. In de wintermaanden, van december t/m februari, is dit snel zo’n 10% van de totale opbrengst. Die wilt u niet missen, toch?

In de onderstaande grafiek kunt u zien hoe de opbrengst van de zonnepanelen verloopt:

grafiek_verloopperjaar
Opbrengst zonnepanelen gedurende het jaar

In de koude wintermaanden wanneer de zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw wilt u ervoor zorgen dat de zonnepanelen energie blijven leveren.

Belangrijk om als eerste te schrijven is dat u zonnepanelen niet na iedere sneeuwval sneeuwvrij hoeft te maken. De daken zijn in veel gevallen niet makkelijk bereikbaar en we willen u natuurlijk niet in benarde situaties brengen.

Wat wel en niet te doen bij sneeuw op uw zonnepanelen 
Als u zonnepanelen volledig bedekt zijn met sneeuw dan kan het verstandig zijn om uw zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Indien er een klein stuk vrij is en de winterzon straalt dan zal u zien dat de zonnepanelen over het algemeen zelf hun werk doen en dat ze binnen een aanzienbare tijd sneeuwvrij zijn. In de meeste gevallen raden we ook aan om gewoon de zonnepanelen hun werk te laten doen.

Een aantal tips als u de zonnepanelen sneeuwvrij wilt maken.

  • Maak gebruik van een (telescopische) wisser. Deze wisser kunt u vinden bij de meeste bouwmarkten. U kunt met deze wisser uw dak schoon vegen. Op deze manier hoef u niet zelf het dak op om het op te lossen .
  • U kunt er ook voor kiezen om uw zonnepanelen schoon te laten maken door een installateur van MetDeZon. Heeft u zelf geen tijd om dit te doen of vind u het toch te riskant, dan is dit een goede oplossing.

Dit zijn een aantal handige tips om uw zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Er zijn ook een paar tips die u niet moet doen.

  • Uw zonnepanelen schoonspuiten is geen goede oplossing. Er zal een laagje ijs ontstaan op uw zonnepanelen. U kunt dan beter wachten totdat het ontdooit.
  • De bekende middelen (steen)zout en autowas. We raden u aan om dit niet te gebruiken. Zout kan namelijk een negatief invloed hebben op uw dak en autowas kan zelfs de coatinglaag van uw zonnepanelen verwijderen. Zonde van de zonnepanelen en uw dak.
  • Ga de sneeuw op uw zonnepanelen niet te lijf met een ruitenkrabber. U kunt op deze manier heel makkelijk uw zonnepaneel beschadigen. Er ontstaan krassen wat weer een negatief effect heeft op het rendement van uw panelen.

Met deze tips moet u de winterdagen wel doorkomen. Heeft u zelf ook nog tips om de sneeuw te verwijderen van uw zonnepanelen? Deel ze dan gerust met ons!