Start / Ontwikkelingen / Zonnepanelen in Hollands winterweer

Zonnepanelen in Hollands winterweer

Nederland geniet van stralend winterweer. Een strak blauwe lucht, mooi zonnetje en temperaturen dik onder het vriespunt. Een logische vraag welke volgt: werken zonnepanelen ook als het 10 graden vriest? Het antwoord is wellicht wat verrassend!

Veel mensen denken dat een zonnepaneel bij hoge temperaturen beter presteert. Het omgekeerde is echter waar. Omdat de geleidbaarheid van halfgeleiders bij toenemende temperatuur toeneemt (de elektronen worden mobieler), wordt het makkelijker voor elektronen om gaten elders in het materiaal weer op te vullen. Omdat dit de elektrische balans in de cel verbetert, valt het elektrische veld bij de grenslaag weg, waardoor de lading niet meer goed gescheiden kan blijven. Het resultaat is een dalende spanning tussen de twee lagen. Het moet toch niet gekker worden, functioneren de panelen beter als het buiten vriest?

De opbrengst van zonnepanelen (in wattpiek) is bepaald bij een temperatuur van 25°C. Op een warme zomerdag kan een zonnepaneel echter gerust 65 graden heet worden; een temperatuur waarbij u zo’n 20% opbrengst inlevert (ruwweg 0,5% per graad celsius boven de 25°C). Het is dus van belang zonnepanelen zo koel mogelijk te houden en dat gaat deze weken vanzelf!

Maar leveren ze in de winter dan meer stroom op? Nee, het aantal uren zonlicht is tenslotte minder als in de zomer. En hoe langer licht, hoe meer opbrengst. Laat de lange zomerdagen dus maar weer komen..!