Start / Ontwikkelingen / Zonnecellen in startbanen en daken Schiphol

Zonnecellen in startbanen en daken Schiphol

SCHIPHOL – De PvdA-fractie in de provincie Noord-Holland wil een onderzoek naar de mogelijkheden om zonnecellen aan te brengen in de daken, parkeerterreinen en startbanen van de luchthaven Schiphol.

De wereldwijde technische ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie maakt het mogelijk om wegverhardingen te gebruiken en tegelijkertijd zonne-energie op te wekken. De provincie Noord-Holland, TNO en andere partijen zijn al een pilot gestart met een fietspad bij Krommenie met geïntegreerde zonnecellen. In de VS is al een energieopwekkend wegdek aangelegd.

De luchtvaartsector is mede verantwoordelijk voor de luchtvervuiling in Nederland en Schiphol heeft de ambitie om in de toekomst CO2 neutraal te worden. De aanleg van zonnepanelen op het parkeerterrein en later op de start- en landingsbanen kan veel voordelen voor de luchthaven met zich mee kan brengen. Bovendien kunnen er ook zonnecellen geplaatst worden in plaats van grasland rond de start- en landingsbanen. Daarmee wordt het gebied minder aantrekkelijk voor grote vogels zoals ganzen.

Bron: IJmuider Courant