Start / Nieuws / Zonne-energie voor Suriname

Zonne-energie voor Suriname

surinaamSuriname heeft sinds gisteren een zonne-energiecentrale die het zwaar overbelaste elektriciteitsnet gaat ontlasten. Door de economische groei die het land meemaakt, stijgt de vraag naar elektriciteit jaarlijks met ongeveer acht procent.

De eerste grootschalige centrale voor duurzame energie staat op het terrein van de Rosebel-goudmijn in Brokopondo, die geëxploiteerd wordt door de Canadese multinational Iamgold. Bijna 17.000 zonnepanelen leveren 5 Megawatt, een hoeveelheid stroom die voldoende is voor ruim 900 huishoudens. Maar de zonnestroom is vooral bestemd voor Iamgold, die het gebruikt voor de zware mijnbouwmachines op Rosebel.

Stroomtekort
De feestelijke opening van de centrale werd verricht door minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen en de CEO van Iamgold, Steve Letwin. Hok is ingenomen met de nieuwe centrale. “Het directe gevolg is dat ons energiebedrijf stroom overhoudt voor meer dan 900 huishoudens in Paramaribo. Daarnaast zijn de universiteit en andere onderwijsinstellingen bij de bouw betrokken geweest waardoor we veel van de Canadezen hebben geleerd. Die knowhow gaan we in de toekomst gebruiken.”

De stroomschaarste in Suriname leidt er al een paar maanden toe dat wijken tijdelijk in het donker worden gezet omdat het energiebedrijf de vraag niet aankan. “Deze nieuwe centrale alleen is niet voldoende om het tekort op te lossen”, zei de minister. “Er moeten er snel meer komen. Deze zonnecentrale is een pilot voor de verdere ontwikkeling van duurzame energie.” De minister kondigde aan dat er op korte termijn nieuwe energieprojecten zullen komen.

Samenwerking
Letwin van Iamgold is enthousiast over de goede samenwerking met de Surinaamse overheid. “Op 13 november vorig jaar sprak ik met president Bouterse over de energieschaarste en de prijs die wij als bedrijf moesten betalen. Toen ontstond het plan voor deze zonnecentrale. We besloten het gewoon te doen en niet te dralen. En in minder dan een jaar later staat hij er en verdienen we op een zonnige dag als deze tussen de 4000 en 5000 Amerikaanse dollar.”

De centrale op Rosebel verdient zichzelf in acht jaar terug en heeft een levensverwachting van 20 tot 25 jaar.

Bron: NOS.nl door correspondent Harmen Boerboom