Start / Ontwikkelingen / Zonne-energie kegel produceert electriciteit voor 6 cent per kWh

Zonne-energie kegel produceert electriciteit voor 6 cent per kWh

Een nieuwe innovatieve uitvinding op het gebied van zonne-energie is de V3Solar zonne-energie kegel, die door de kegelachtige vorm tot wel 20 keer zoveel energie kan genereren dan de huidige zonnepanelen.

Er zijn al verschillende schattingen gemaakt voor de elektriciteitskosten voor deze kegels, en – als V3Solar’s berekeningen juist zijn – kan de Spin Cell echt revolutionair zijn. V3Solar maakt een conservatieve schatting en stelt dat de kegels elektriciteit kunnen genereren voor 6 cent per kWh. Dat is niet alleen ruim de helft goedkoper dan de huidige gemiddelde kosten voor zonne-energie (14 cent per kWh), maar het is ook een kwart van de huidige elektriciteitskosten bij energieleveranciers.

Het is belangrijk om op te merken dat de Spin Cell van V3Solar nog steeds in de prototype fase zit, en er mag worden aangenomen dat berekeningen nog zullen veranderen naarmate het product wordt verfijnd en de productiefase ingaat. Maar een bron van V3 was op z’n minst gezegd optimistisch: “We zijn enthousiast. We denken dat het nog goedkoper kan (8 cent/kWh), maar we willen conservatief blijven.” Daarnaast heeft een externe zonne-energie expert, Bill Rever, een technische analyse uitgevoerd en zijn bevindingen ondersteunen die van V3.

V3Solar legt uit dat “door gespecialiseerde lenzen en een draaiende kegelvorm te gebruiken, de Spin Cell het zonlicht 30x op de mono PV zonnecel kan concentreren zonder warmte degradatie,” wat daarmee de totale eigendomskosten (TCO) en de elektriciteitskosten verlaagt. De aanschafprijs ligt rond de 44 cent/Wp.

Het is een spannend vooruitzicht. De ongebruikelijke en aantrekkelijke vorm van de Spin Celle, in combinatie met een innovatief ontwerp en daarmee de extreem verhoogde efficiëntie is op zichzelf al zeer interessant. Met de elektriciteitskosten die lager uitvallen dan we tot nu toe in zonne-energie hebben gezien, kunnen we alleen maar aannemen dat het enthousiasme in de industrie rond het product verder zal toenemen.

Bron: NOS.nl