Start / Nieuws / Zonne-energie als betaalmiddel: SolarCoin

Zonne-energie als betaalmiddel: SolarCoin

De BitCoin is al een tijdje in omloop als betaalmiddel en wint aan populariteit. De online munt zorgt er voor dat het online betaalverkeer een grote vlucht neemt en steeds gemakkelijker wordt voor iedereen. Vanwege dit succes komen er steeds meer varianten hiervan op de markt. Zo is er nu SolarCoin: de mogelijkheid om zonne-energie om te zetten in een betaalmiddel.

Wat zijn SolarCoins?
De SolarCoin is nog volop in ontwikkeling, maar het is een alternatief betaalmiddel en interessant voor iedere eigenaar van zonnepanelen. Het is ontstaan in de Verenigde Staten en bedoeld om het gebruik van zonne-energie te stimuleren. In de komende 40 jaar moet er in totaal zo’n 97.500 terawatt aan stroom worden opgewekt. Waar bij de BitCoin gebruik wordt gemaakt van de rekenkracht van computers wordt er voor de SolarCoin ook zonne-energie opgewekt. Eén SolarCoin staat gelijk aan de productie van 1 megawattuur.

SolarCoins zijn ontwikkeld door een groep vrijwilligers die geïnteresseerd waren in de productie van een duurzaam betaalmiddel. Het brein achter de nieuwe valuta is Nick Gogerty, die in zowel de financiële sector als de marketing werkzaam is geweest.

Hoe kun je SolarCoins aanschaffen?
Als particulier moet je een paar stappen ondernemen om aan SolarCoins te komen. Allereerst zal je een special ontwikkelde online wallet moeten aanschaffen. Via Twitter kan er vervolgens overgegaan worden tot aanschaf. De hashtag die je gebruikt wordt hier als code aangemerkt. Tenslotte lever je RECs aan. Als producent van zonne-energie krijg je deze in ruil voor geproduceerde energie. Deze RECs worden omgezet in SolarCoins. De virtuele munten worden gegenereerd via mining door een netwerk van aaneengesloten computers.

Ook bedrijven kunnen al gebruik maken van SolarCoins. Met de aanschaf van een SolarCoin wallet en het plaatsen van een QR-code op de eigen website kan het als betaalmiddel worden geaccepteerd.

Hoe ziet de toekomst eruit?
De BitCoin is door zijn populariteit een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel geworden. Dat is ook de gedachte van de oprichters achter de SolarCoin. Maar het is niet de bedoeling dat deze valuta de rol van de originele BitCoin moet overnemen. Het is slechts een aanvulling in de huidige markt. Maar wel eentje die veel duurzamer is. Ze zullen op een gegeven moment in het openbaar verhandeld worden en binnen vijf jaar moet de munt tussen 15 en 22 euro waard zijn, aldus bedenker Nick Gogerty. Er zijn al grote online beurzen die hebben aangegeven interesse hebben om het initiatief te steunen en verder te ontwikkelen. Daarnaast wordt er al nagedacht over andere duurzame munteenheden met behulp van bijvoorbeeld windenergie of biomassa.

Bron: solarcoin.org