Start / Informatie / Windmolens vs. zonnepanelen

Windmolens vs. zonnepanelen


Onze landsbestuurders hebben plannen om 18 miljard euro te gaan besteden aan de aanleg van windmolenparken. Slecht idee, vindt Adrian de Kort uit Baarn. Deze Telegraaf-lezer pleit middels een ingezonden brief voor een investering in zonne-energie.

“Nog afgezien van perioden van geen wind, storm, storingen en kostbaar onderhoud blijken windmolens ook nog eens beslist onrendabel te zijn. Na intensief en langdurig zoeken op internet naar leveranciers, installateurs en algemene informatie over aanschaf, aanleg, opbrengst en kosten van zonnepanelen kwam ik terecht bij informatiecentrum Green Recovery in Den Dolder.

Het merendeel van het huizenbezit in Nederland bestaat uit rijtjeshuizen, vrijstaande en 2-onder-1-kapwoningen. Deze zouden vrij eenvoudig met een moderne zonnepanelen set aan het nominale energieverbruik kunnen voldoen en dat tegen een aanschafprijs van gemiddeld 4500 euro!

Rekensom
Als ik dan een eenvoudige rekensom maak en18 miljard euro deel door 4500 euro levert dat een aantal op van vier miljoen woningen die voorzien kunnen worden van zonnepanelen.
Akkoord, er zullen een aantal woningen zijn die niet in aanmerking komen voor installatie, gezien de dak constructie of ligging ten opzichte van de zon. Een oplossing daarvoor zou de aanleg kunnen zijn van zonnepaneelvelden op daarvoor geschikte lokaties of daken van openbare gebouwen.
Natuurlijk moet een zo enorm ingrijpende besteding worden getoetst en berekend door hiervoor aan te wijzen betrouwbare en onafhankelijke deskundigen.

Economische boost
Een investering in zonnepanelen is een enorme boost voor de economie, mede omdat het besteedbare inkomen stijgt door het wegvallen van de energielasten, en zorgt voor de nodige werkgelegenheid voor het mkb en de zelfstandige installateurs, de sector die al geruime tijd geteisterd wordt door economische terugval. Eveneens zal de burger voor de verandering wel direct voordeel hebben van de verduurzaming, iets waar de overheid zo vreselijk veel belang aan hecht!

Het zou onze leden van zowel Eerste als Tweede Kamer sieren om over dergelijke opties na te denken en te debatteren alvorens besluiten te nemen over een dergelijk groot bedrag. Vast staat wel degelijk dat een groot deel van de bevolking hier mee in zal stemmen, gezien de enorme aversie tegen het besluit van aanleg van grote windmolenparken!”

Bron: Telegraaf.nl / Adrian de Kort