Start / Ontwikkelingen / Volkswagen zet koelwagen op de markt die werkt op zonnepanelen

Volkswagen zet koelwagen op de markt die werkt op zonnepanelen

Door het inzetten van zonne-energie voor koelwagens daalt het brandstofverbruik aanzienlijk. Traditionele koelwagens halen hun energie uit de voertuigmotor, wat veel brandstof kost. Ook is de koelcapaciteit niet gewaarborgd als de motor stil staat.

De nieuwe koelinstallatie van Volkswagen leidt tot een aanzienlijke daling van het brandstofverbruik. Voor bedrijfswagen Transporter bedraagt de besparing 1,95 liter per elke 100 kilometer. Ook zorgt het ervoor dat de koeling onafhankelijk is van de motor. Bij een bewolkte lucht en in de winter leveren de zonnepanelen nog genoeg energie op voor de koelinstallatie. De installatie bestaat uit op het dak gemonteerde zonnepanelen met een hoog rendement en een extra 24 Volt-accusysteem. Het milieuvriendelijke koelmiddel R290 draagt met de uitstekende isolatie bij aan het hoge rendement van het systeem.

Volkswagen kan alle bedrijfswagens met deze koelinstallatie leveren, van Caddy tot Transporter. Deze wagens worden bijvoorbeeld ingezet voor het vervoer van levensmiddelen, bloemen en medicijnen.

Vaak worden deze wagens ook gebruikt op markten. Voorheen moest dan de motor blijven draaien om de producten in de koeling op temperatuur te houden. Maar door de inzet van zonne-energie kan nu de motor uit blijven. Dit zorgt ook voor minder brandstofverbruik en voorkomt lawaai en uitlaatgassen.

Bron: Engineeringnet.be / Foto: Volkswagen