Start / Ontwikkelingen / Ubuntu-laptop voedt accu met zonnepanelen

Ubuntu-laptop voedt accu met zonnepanelen

De firma WeWi heeft de Sol-laptop aangekondigd. De notebook kan zijn accu in enkele uren opladen via een aantal uitklapbare zonnepanelen. De extra stevige laptop heeft een display met een resolutie van 1366×768 pixels en een Intel Atom-processor.

De Sol werd vorig jaar al aangekondigd, maar het bedrijf WeWi heeft dinsdag pas de specificaties van zijn laptop bekend gemaakt. De meest opvallende feature van de Sol zijn de aan de achterzijde geplaatste zonnepanelen. Deze uitvouwbare panelen zijn los te koppelen en kunnen via een kabeltje de laptop voeden.

De zonnepanelen zouden de accu in twee uur kunnen opladen, waarna de Sol acht tot tien uur autonoom kan draaien. De accu’s in de Sol kunnen uiteraard ook via een netadapter opgeladen worden, terwijl de zonnepanelen op hun beurt ook bijvoorbeeld een smartphone kunnen opladen.

WeWi, het bedrijf van Sol-ontwerper en uitvinder David Snir, stelt dat de Sol voorzien is van een dualcore-1,86GHz Atom D2500-cpu, een 320GB harddisk, 2 tot 4GB ddr3-werkgeheugen en een ge├»ntegreerde Intel GMA3600-gpu. De 13,3″-display heeft een resolutie van 1366×768 pixels. Ook zijn een 3 megapixel-webcam en sd-kaartlezer aanwezig. Naast een optionele 3g/4g-module kan de laptop communiceren via 802.11n-wifi en bluetooth 4.0. Ook is een gps-module ingebouwd.

De Sol wordt standaard geleverd met Ubuntu. WeWi heeft de laptop naar eigen zeggen vooral ontworpen voor Afrikaanse landen. De laptopaccu kan echter via zonne-energie ook prima in bewolkt weer worden opgeladen, evenals binnenshuis met kunstlicht. WeWi wil de Sol een adviesprijs geven van 350 dollar voor de ‘normale’ uitvoering tot 400 dollar voor een waterafstotende versie. De laptop zal bij een later geplande introductie op de Amerikaanse markt vermoedelijk een hoger prijskaartje krijgen. Dan zal de laptop echter wel met krachtiger hardware worden uitgerust, zo laat Snir weten via Google+.

Bron: Tweakers.net