Start / Ontwikkelingen / Top 5 eco-hotels

Top 5 eco-hotels

Een groep milieu-experts en reisjournalisten heeft een wereldwijde top 5 gemaakt van de meest duurzame (luxe)hotels. Wij hypocrieten hebben ze eens goed onder de loep genomen en zijn tot de conclusie gekomen dat het helemaal niet erg is om af en toe eens aan het milieu te doen.

1. Hoshinoya Karuizawa, Japan
Net een uurtje buiten Tokio, in een bergachtig gebied, ligt dit hotel. De geothermische energie in dit gebied, geloof er in of niet, geeft je veel kracht en energie. En de stomende warmwaterbronnen in de omgeving hebben een helende werking. Zie het gerust als een kuuroord. Kan geen kwaad op z’n tijd. Alle energie van het hotel wordt opgewekt door de snel stromende rivieren in de omgeving en het voortreffelijk Japanse eten is allemaal afkomstig van lokale boeren.

2. Laguna Lodge, Guatemala
Dit vijfsterrenhotel ligt middenin de weelderige jungle van Guatemala. Het uitzicht over het meer van Atitlan met in de verte drie vulkanen is fenomenaal. De kamers zijn gemaakt van uitgehouwen vulkaansteen, in de zon gebakken klei en palm en de inrichting bestaat uit inheems Maya-antiek. Laguna Lodge draait volledig op zonne-energie en gerecycled regenwater. Qua eten: de maaltijden zijn vegetarisch, voor de rest wordt alles in eigen tuin verbouwd.

3. The Scarlett, Groot-Brittannië
Helemaal in het allerzuidelijkste puntje van Groot-Brittannië, in Corwall, vindt u hotel The Scarlett. Qua design heeft het hotel vastgehouden aan de ruige kustomgeving. Mocht u helemaal doorgedraaid zijn van uw leventje op de Zuidas, dan moet u hier naartoe. Na één van de aangeboden cursussen, zoals lachyoga, transformationele dans, paardrijden en een dagvullende cursus duurzaamheid, bent u weer helemaal uzelf. Ook dit hotel wordt louter voorzien van zonne-energie en gerecycled regenwater.

4. Wolgan Valley Resort & Spa, Australië
Dit is het eerste klimaatneutrale resort in Australië en dat klimaatneutrale houden ze al drie jaar vol. Maar ze gaan hier, zo’n drie uurtjes rijden van Sydney, nog verder dan alleen het gebruik van hernieuwbare energie. Zo plantte de organisatie achter het hotel vorig jaar 200.000 bomen in de omgeving, waaronder de zeer zeldzame Wollemia, waarvan werd verondersteld dat zij was uitgestorven. Overigens hoeft u zich hier geen zorgen te maken over luxe. Alle veertig suites, qua design geïnspireerd op traditionele landelijke boerderijen, beschikken over een terras met duurzaam zwembad.

5. Garonga Safari Camp, Zuid-Afrika
In dit soort rijtjes komt altijd wel iets uit Zuid-Afrika voor, dus ook hier. Tijdens een verblijf in Garonga Safari Camp slaapt u midden in de natuur in een luchtige tent met een houten vloer en groot terras met hangmatten. Qua duurzaamheid is het codewoord bio. Zo wordt er wat betreft de bereiding van het eten uitsluitend gebruik gemaakt van biogas en rijden de auto’s, waarin u op safari gaat, op biodiesel. Verder is er natuurlijk genoeg energie uit de zon te halen en wordt alle groente en fruit ter plekke verbouwd.

Bron: 925.nl / Alrik de Jong