Start / Ontwikkelingen / Telegraaf: “Zonnepanelen lonen meer dan ooit”

Telegraaf: “Zonnepanelen lonen meer dan ooit”

Sinds enkele maanden is eigen opgewekte zonnestroom goedkoper dan stroom van het energiebedrijf. “Eigen zonnestroom kost omgerekend twintig cent per kilowattuur om op te wekken. Voor stroom van je energieleverancier betaal je 23 cent per kWh”, berekent Theo Bosma, hoofd nieuwe energie van energiekennisbedrijf Kema. “Energietarieven blijven stijgen en omdat er steeds meer en betere zonnepanelen op de markt komen, wordt het prijsverschil alleen maar groter”, stelt Bosma.

Kema, voorheen bekend van het consumentenkeurmerk, berekende dat een consument gemiddeld zijn hele jaarverbruik aan stroom kan genereren. „In de zomer produceer je te veel, in het najaar te weinig. Maar het teveel verkoop je, en daar krijg je een marktconforme prijs voor. In de winter koop je stroom bij. Netto ben je goedkoper uit”, zegt Bosma. De panelen gaan zeker twintig jaar mee, na twaalf jaar zijn ze terugverdiend, is zijn eigen ervaring. De volgende acht jaar heeft de eigenaar de facto gratis stroom.

Subsidie
Hij pleit er dan ook voor dat lokale overheden onmiddellijk ophouden met het verstrekken van nog meer subsidies op zonnepanelen aan consumenten. Niet alleen omdat ze niet meer nodig zijn, maar vooral omdat ze een verkeerde indruk wekken. „Als je subsidie verstrekt, lijkt het alsof iets zonder subsidie niet kan. Dat is dus niet meer het geval.”

Er is momenteel geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Het is niet bekend of er in de toekomst een nieuwe subsidieregeling komt. Op lokaal niveau zijn er nog wel regelingen om gebruik van zonnepanelen te stimuleren.

Volgens het onderzoek van Kema is het zeer goed mogelijk dat in 2020 een op de acht Nederlandese huishoudens zonnepanelen op zijn dak heeft. Daarmee zou minimaal 4000 MegaWatt aan capaciteit geïnstalleerd zijn. De zon schijnt in Nederland 10 procent van de tijd (’s nachts en op bewolkte dagen immers niet of minder, bovendien moeten de zonnepanelen liefst op het zuiden staan), wat betekent dat er in een jaar met een gemiddeld aantal zonuren 400 MW elders uitgeschakeld kan worden.

Ter vergelijking, de kerncentrale in Borssele levert ruim 500 MW, de nieuwe megakolencentrale van Essent in de Eemshaven gaat 1500 MW leveren, en alle windmolens op land in Nederland samen zijn goed voor ruim 2000 MW.

Bovengrens
Nederland heeft nu 100 MW vermogen aan panelen op daken liggen. Consumenten mogen tot 5000 kW per jaar terugleveren, daarna krijgen ze geen marktconforme prijs meer. „Die bovengrens is voldoende voor de gewone man, maar glastuinbouwers en andere grootschalige zonneproducenten zoals boeren blijven vooralsnog buitengesloten”, zegt Bosma teleurgesteld.

Mensen die zelf panelen willen kopen, kunnen daarvoor nog niet bij de bouwmarkt terecht, maar zich het beste wenden tot speciale installatiebedrijven. Ook zijn er energiemaatschappijen, zoals Greenchoice, Essent, Eneco, Nuon of Atoomstroom, die zonnepanelen en installatie daarvan tegen scherpe tarieven aanbieden. Brancheorganisatie Holland Solar legt momenteel de laatste hand aan een kwaliteitskeurmerk voor zonnepanelen en installateurs, dat is in 2012 gereed.

Wel moeten er nog enkele flessenhalzen worden opgeruimd. Zo zorgt de waardebepaling van een huis met zonnepanelen, bijvoorbeeld bij de verkoop, nog voor problemen. Ook is volgens Holland Solar betere regelgeving nodig om Verenigingen van Eigenaren gezamenlijk te laten produceren en verrekenen

Bron: Telegraaf, door Edwin van der Schoot