Start / Nieuws / SPOT 7 met Nederlandse zonnepanelen succesvol gelanceerd

SPOT 7 met Nederlandse zonnepanelen succesvol gelanceerd

spot7Aardobservatiesatelliet SPOT 7, voorzien van zonnepanelen van Dutch Space, is 30 juni succesvol gelanceerd vanaf de Indiase lanceerbasis in Sriharikota. Enkele uren na de lancering ontvouwden de zonnepanelen van Nederlandse makelij zich. De door Airbus Defence and Space ontwikkelde optische satelliet levert, samen met de in 2012 gelanceerde tweelingsatelliet SPOT 6, beelden van de aarde met een resolutie van 1,5 meter.

SPOT 6 en 7 leveren de beeldproducten een stuk sneller dan hun voorgangers en kunnen direct gericht worden op een punt binnen een straal van 1.500 km van hun positie. Voor deze plotselinge manoeuvres ontwikkelde Dutch Space, onderdeel van Airbus Defence and Space, een zogeheten ‘verstijver’ op het zonnepaneel, die ervoor zorgt dat de satelliet hiertoe in staat is.

Drie zonnepanelen van elk 1 bij 1,7 meter genereren de benodigde energie voor de satelliet. De zet zonnepanelen voor SPOT 7 bevat ruim 1.500 zonnecellen, die met een efficiency van 28 procent het zonlicht optimaal omzetten.

De zonnepanelen zijn zo ontworpen, gebouwd en getest dat deze probleemloos werkzaam blijven gedurende de beoogde 10-jarige levensduur van de satelliet. Ze leveren vermogen bij extreme temperaturen, die in de ruimte kunnen variëren van -100 tot +135 graden Celsius. Dutch Space werkte voor de ontwikkeling van de SPOT 6 en 7 zonnepanelen nauw samen met Nederlandse mkb-bedrijven, zoals Airborne Composites (composiet panelen), Tecnovia, Brandt FMI en UMI (onderdelen van de mechanismes) en Neways (onderdelen voor het thermisch mes, dat het uitklapmechanisme van de panelen in werking zet).

Bron: DutchSpace.nl