Start / Ontwikkelingen / Spinazie + silicium = betere zonnepanelen

Spinazie + silicium = betere zonnepanelen

Wat krijgt u als u een stofje dat normaal gesproken in spinazie zit, combineert met silicium, waarvan zonnecellen worden gemaakt? Een veel sterkere zonnecel natuurlijk! Dat hebben onderzoekers aan de Vanderbilt Universiteit ontdekt.

Voor de nieuwe methode moeten bepaalde proteïnen uit planten zoals spinazie worden gehaald. Deze proteïnen komen voor wanneer fotosynthese in de plant optreedt. Wetenschappers zijn er al langer achter dat een bepaald soort proteïne, (PS1) voort kan functioneren wanneer deze uit de plant wordt gehaald. Wanneer dat stofje geïmplementeerd wordt in silicium, waar nu al zonnepanelen van worden gemaakt, levert dat een veel hogere energieproductie op. Ook ontdekten ze dat PS1 zonlicht heel efficiënt om kan zetten in energie: het rendement zou bijna 100 procent zijn. Een logische volgende stap was dus te proberen deze stof in zonnepanelen in te bouwen.

Efficienter
Met de nieuw uitgevonden combinatie kan meer stroom worden opgewekt in zonnecellen, zodat die bijna 1000 keer meer stroom leveren dan de huidige zonnepanelen. Ook ontstaat er een iets hoger voltage, legt professor David Cliffel uit. Hij legt ook uit waar de nieuwe techniek voor gebruikt kan worden. “Als we op deze manier doorgaan met ontwikkelen, kunnen we binnen drie jaar het maximale rendement uit zonne-energie halen.”

Bron: Scientias.nl